Αυξήθηκαν τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα και πλέον φτάνουν τα 140 μιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο. Επιπλέον ανακοινώθηκαν 15 νέα κρούσματα με το σύνολο να είναι πλέον 2.591.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 38.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι μια γυναίκα 74 ετών κατέληξε το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα από την Ξάνθη, είχε υποκείμενα νοσήματα και συγκεκριμένα σακχαρώδη διαβήτη και καρδιολογικά προβλήματα.
3.248.000 κρούσματα παγκοσμίως, 1.016.000 έχουν αναρρώσει, 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
140 θάνατοι στη χώρα- διάμεση ηλικία τα 74 έτη
75.170 κλινικά δείγματα έχουν ελεγχθεί
Διευρυμένος εργαστηριακός έλεγχος για μοριακή ανίχνευση- συστήνεται σε όλα τα άτομα με σοβαρή ή οξεία λοίμωξη, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με υποκείμενη νόσο, φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε κλειστές δομές, υγιεινονομικοί υπάλληλοι, προσωπικό υπηρεσιών πρώτης γραμμής
ΠΟΥ: Δεν μπορούμε να αποφύγουμε δεύτερο κύμα του κορονοϊού
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι αναπόφευκτο επειδή η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει ανοσία, δηλώνει σε συνέντευξη της στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Ρωσία Μελίτα Βοϊνόβιτς.
«Πρόκειται για έναν απολύτως νέο ιό και ανοσία στον ιό αυτό έχει αποκτήσει ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού. Γι’ αυτό λοιπόν, έως ότου υπάρξει ειδική προστασία, το εμβόλιο, δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε ένα δεύτερο κύμα», δήλωσε η Βοϊνόβιτς.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας ώστε να μην επιτραπεί κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος να υπάρξει μια απότομη έξαρση της διασποράς του ιού.
«Αναμένουμε ότι το σύστημα υγείας και το σύστημα υγειονομικής και επιδημιολογικής εποπτείας θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μαζί ώστε να εντοπίζονται οι μικρές εστίες και να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό», πρόσθεσε η ίδια.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η ίδια στη ανάγκη τήρησης του περιορισμού των επαφών καθώς, όπως λέει, αν αξιοποιηθούν οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί, «θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το επίπεδο των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα έως ότου μάθουμε πως δημιουργείται η ανοσία».
Η Μελίτα Βοϊνόβιτς , αναφερόμενη στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται δοκιμαστικά σήμερα, είπε ότι δεν έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στην θεραπεία ασθενών με κορονοϊό, αλλά βοηθούν σε ξεχωριστές περιπτώσεις.
Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ρωσία διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα του ΠΟΥ με την ονομασία «Αλληλεγγύη» είναι ένα πρόγραμμα που ασχολείται με την αναζήτηση ενός τέτοιου φαρμάκου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες.