Αναλύοντας την Κινηματογραφική Γλώσσα
Τόποι και Χρόνοι της Ιστορίας
5ος Κύκλος Συναντήσεων
Με τον Μαρίνο Σκλαβουνάκη
Σε συνέχεια των τεσσάρων κύκλων συναντήσεων με θέμα «Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα» που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2015 και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2019, το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο σας προσκαλεί στον πέμπτο ετήσιο κύκλο για το 2019-20 που είναι αφιερωμένος στους Τόπους και τους Χρόνους της Ιστορίας. Οι συναντήσεις θα γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Παναΐτ Ιστράτι» στα Φαρακλάτα, έναν εξαιρετικό χώρο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 8:00μμ.
Ο συντονιστής Μαρίνος Σκλαβουνάκης έχει παρακολουθήσει στο ΕΚΠΑ μαθήματα σκηνοθεσίας κινηματογράφου, ιστορίας κινηματογράφου και σεναρίου. Έχει κάνει την πρακτική του δίπλα στον Γιάννη Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο, Το μικρό ψάρι, κ.ά.) και συνεργάστηκε μαζί του στην πρώτη μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Όλα για Όλα» η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ Δράμας. Τα γυρίσματα της ταινίας αυτής έγιναν εξ ολοκλήρου στην Κεφαλονιά, ενώ ορισμένοι εκ των συντελεστών της ήταν συμμετέχοντες στους προηγούμενους κύκλους των κινηματογραφικών συναντήσεων. Έτσι, οι συναντήσεις αυτές δεν αποτελούν μόνο μια θεωρητική προσέγγιση στις όψεις του κινηματογράφου αλλά και φυτώριο ανθρώπων που επιθυμούν να ασχοληθούν και έμπρακτα με αυτόν.
Οι φετινές συναντήσεις διαρθρώνονται σε αυτοτελείς θεματικές ενότητες των 2-5 συναντήσεων η καθεμιά. Θα προσπαθήσουμε να μελετήσουμε το προσωπικό ύφος και την προσωπική γραφή που ξεχωρίζουν έναν απλό σκηνοθέτη τεχνίτη από έναν δημιουργό.
Η παρακολούθηση των συναντήσεων είναι δωρεάν και ο καφές είναι με ελεύθερη συνεισφορά.
Για επικαιροποιημένη ενημέρωση παρακαλούμε να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας, την σελίδα μας στο facebook, καθώς και τα δελτία τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Δεδομένου ότι οι συναντήσεις θα γίνονται εκτός Αργοστολίου, αν έχετε κάποια δυσκολία στην πρόσβαση μπορείτε να μας τηλεφωνήσετε εγκαίρως στο τηλέφωνο 6930899696 (Δημήτρης) ή στο email info@e-traverso.gr για να προσπαθήσουμε να σας διευκολύνουμε.
Ανυπομονούμε να ξαναδούμε τους ήδη γνώριμους και συνοδοιπόρους αλλά θέλουμε ο κύκλος αυτός να ανοίξει και σε καινούριους ανθρώπους με ανάλογα ενδιαφέροντα. Σας περιμένουμε λοιπόν όλους για να διερευνήσουμε μαζί την μαγεία του κινηματογράφου, ενώ στο επόμενο καρέ μπαίνει ο χειμώνας!
1η Συνάντηση: Το Σινεμά του Nuri Bilge Ceylan
«Φτάσαμε στην Κωσταντινούπολη. Η ζωή όλη απλώνεται μες στο δρόμο, εκεί δουλεύουν εκεί τρώνε, εκεί κοιμούνται εκεί διασκεδάζουν. Τα καφενεία έξω σφύζουν από Τούρκους που παίζουν γκιουλμπαχάρ, καπνίζουν ναργιλέ και ονειροπολούν. Χιλιάδες κατακόκκινα φέσια, που κάποτε προκαλούσαν τον τρόμο και πολυάριθμα τζαμιά με τους υπεροπτικούς μιναρέδες τους. Ε λοιπόν μου αρέσουν αυτοί οι άνθρωποι! Δεν ξέρω αν υπήρξαν μόνο βάναυσοι, κατά την περίοδο της πολεμικής τους δόξας, αλλά η “παρούσα φιλοσοφία τους” μ’ αρέσει. Δε δίνουν καμία σημασία στη σκληρότητα του βιοπορισμού και δε σκοτώνονται για τις υλικές ανέσεις. Η ψυχική τους άνεση τους είναι πολύ πιο πολύτιμη και το καταλαβαίνω αυτό. Είναι ικανοί να κάθονται με τις ώρες στον ήλιο, να θαυμάζουν τις φυσικές καλλονές και να κάνουν μπουρμπουλήθρες μ’ ένα μισοσβησμένο τσιμπούκι. Δεν τους βλέπω να ζηλεύουν την τύχη που έχουν στα μοντέρνα εργοστάσια τα κοπάδια των εργατών με τη λογική των οποίων, προφανώς, ο ήλιος δημιουργήθηκε μόνο για να ζεστάνει τις γάτες. Όχι. Πρώτα ο ήλιος για τους ανθρώπους και μετά ο άρτος ο επιούσιος και τα κολάρα».
Με αφορμή αυτό το κείμενο του Παναΐτ Ιστράτι, που ο απόηχος των λόγων του μας φιλοξενεί σε αυτόν εδώ το χώρο, αποφασίσαμε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στη διπλανή μας χώρα. Θα ξεκινήσουμε αυτήν την περιήγηση με τον σημαντικότερο Τούρκο σκηνοθέτη και έναν από τους σπουδαιότερους παγκοσμίως. Ο Nuri Bilge Ceylan είναι επίσης φωτογράφος, σεναριογράφος και ηθοποιός, ενώ είναι τιμημένος με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2014.
Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο
https://www.facebook.com/TraversoKefalonia/
https://www.facebook.com/groups/191252768441620/