ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΚΚΕ: Εκχωρείται ο ορυκτός πλούτος για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών [βίντεο]
Πολιτική
02/10/2019 | 08:31

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τα νομοσχέδια του υπουργείου Ενέργειας που κυρώνουν τις τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη και στο Ιόνιο από το ΚΚΕ. Η ψήφιση των τεσσάρων νομοσχεδίων θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου.

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τονίζοντας πως οι σχετικές συμβάσεις αναδεικνύουν τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής, αφού τις συμβάσεις που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τώρα τις φέρνει για επικύρωση η κυβέρνηση της ΝΔ. Ισχυρίζονται πως στηρίζεται το δημόσιο συμφέρον και η προστασία του Περιβάλλοντος και τσακώνονται μάλιστα ποιος θα κάνει την καλύτερη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.

Είναι άγονη η αντιπαράθεσή τους και υποκριτικό το ενδιαφέρον τους, για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, επισήμανε χαρακτηριστικά κι έφερε ως παράδειγμα, τα έσοδα του πράσινου ταμείου, τα οποία ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ και από αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα μισά τα έβαλε στο μαξιλαράκι για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και για την προστασία των δασών έδωσε μόλις 15 εκατομμύρια. Πίσω από την κλιματική αλλαγή κρύβεται η σύγκρουση τεράστιων οικονομικών συμφερόντων των πολυεθνικών που ενδιαφέρονται για τα κέρδη που θα προκύψουν από τις λεγόμενες πράσινες επενδύσεις και στο όνομα της προστασίας του Περιβάλλοντος, υπογράμμισε.

Όσον αφορά την ουσία και των τεσσάρων νέων συμβάσεων, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε πως ουσιαστικά εκχωρείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες. Στο επιχείρημα της αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων έφερε ως παράδειγμα τις χώρες της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και της Κύπρου. Ειδικά στην τελευταία επισήμανε ότι δεν ασκεί καθόλου τα κυριαρχικά της δικαιώματα όταν στην ΑΟΖ υπάρχουν τουρκικά γεωτρύπανα, παρουσία μάλιστα του ΝΑΤΟικού στόλου, που περιφρουρεί τις γεωτρήσεις των δικών του πολυεθνικών.

Επισήμανε πως στην ευρύτερη περιοχή εκφράζονται τεράστιοι ανταγωνισμοί από τη μία ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικού ενεργειακού πλούτου και των δρόμων. Από την άλλη υπάρχουν ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα για τους διεθνείς εμπορικούς δρόμους. Όλοι αυτοί οι ανταγωνισμοί, πρόσθεσε, έχουν οδηγήσει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πολέμους, αλλαγές συνόρων, κλιμάκωση της επιθετικότητας του Ισραήλ, στην αυξημένη παρουσία ΝΑΤΟικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. «Πώς ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα όταν δεν τολμάμε να κηρύξουμε ΑΟΖ, ως χώρα;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ρόλος του κράτους τελικά περιορίζεται στη διανομή χώρων στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Στη δευτερολογία του ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι οι συμβάσεις εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Ο κρατικός έλεγχος θα είναι τυπικός με βάση τα στοιχεία που θα δίνουν οι πολυεθνικές άρα είναι άνθρακας ο θησαυρός περί του τιμήματος και της αξίας που τυχόν έχουν τα κοιτάσματα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει σπατάλη των κοιτασμάτων και πρόβλημα για το περιβάλλον.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης κάθε πηγής ενέργειας και το ζήτημα είναι για ποιο σκοπό την αξιοποιείς, στον καπιταλισμό γίνεται μόνο για το κέρδος. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει γραμμή σύγκρουσης και ανατροπής και όχι συμβιβασμού και υπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σημείωσε πως το αίτημα για την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται για να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι σε αυτό το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του ελληνικού λαού, δηλαδή την εκχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους ενός μη αναπληρώσιμου ορυκτού πλούτου του λαού. Για την αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε πως είναι ψεύτικη και υποκριτική.

Τις συμβάσεις αυτές τις είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την «Total», την «ExxonMobil», την «Repsol» και τα ΕΛΠΕ. Τώρα, εντελώς υποκριτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως θα ψηφίσει «παρών» για την κύρωση των συμβάσεων, γιατί τάχα με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ «έχουν αλλάξει οι συνθήκες». Ωστόσο, πρόκειται για την επιτομή της υποκρισίας, καθώς η μεταβίβαση των Ελληνικών Πετρελαίων στο ΤΑΙΠΕΔ είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με αφορμή την τοποθέτηση του Κυριάκου Βελόπουλου που «θίχτηκε» επειδή το ΚΚΕ αποκάλεσε ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα την Ελληνική Λύση, ο Θάνασης Παφίλης του επισήμανε πως θέλει να πάρει τη θέση της Χρυσής Αυγής. Στον δε Γιάννη Βαρουφάκη, απάντησε πως οι θέσεις που διατυπώνει το ΚΚΕ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αφορά μια άλλη κοινωνία και οικονομία και όχι τον καπιταλισμό.

Μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για το λαό και υπονόμευση των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας σηματοδοτεί η εκχώρηση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ οικοδομεί πάνω στα θεμέλια που έβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν ξέρει τίποτα για το φόνο. Ανέφερε ότι περιορίζει υποκριτικά την αντιπαράθεση του στο ποσοστό ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ όταν ο ίδιος την είχε δρομολογήσει σε συνεννόηση με το ΤΑΕΙΠΕΔ και τον όμιλο Λάτση για να πωληθεί το 50+1% των μετοχών.

Επεσήμανε τον κίνδυνο της ρύπανσης διότι οι πολυεθνικές δεν ελέγχονται και υπενθύμισε την μόλυνση στον κόλπο του Μεξικό πριν μερικά χρόνια. Πρόσθεσε επίσης ότι η χώρα μετατρέπεται σε δολοφονική βάση στο πλαίσιο των οξυμένων αντιθέσεων που υπάρχουν για την ενέργεια και σημείωσε ότι η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, την καθιστά νούμερο ένα στόχο με ότι κίνδυνος συνεπάγεται για το λαό της Κρήτης.

Πηγή: 902.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ