Η προσωπογραφία του Λόρδου Φρέντερικ Νορθ Γκίλφορντ (1766-1827) και του Πτυχίου του Διδάκτορα Αστικού Δικαίου που του απένειμε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1819, κοσμούν πλέον την αίθουσα υποδοχής της Πρυτανείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, μετά την επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων των εκθεμάτων που έλαβε χώρα στο ισόγειο της Ιονίου Ακαδημίας, το Σάββατο 7 Μαΐου.
Τα εκθέματα περιήλθαν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο μετά από δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος Ρόθτσαϊλντ, Λόρδου Τζέικομπ Ρόθτσαϊλντ και του Προέδρου του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, Σπύρου Φλαμπουριάρη.
Στην τελετή παρέστησαν ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, συνοδευόμενος από την Υποπρόξενο του Βρετανικού Υποπροξενείου Κέρκυρας Alison Turney, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτικών αρχών, των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων του νησιού.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής, Ανδρέας Φλώρος, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ και ο Προέδρος του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, Σπύρος Φλαμπουριάρης.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου αναφέρθηκε στην ίδρυση το 1824 από τον λόρδο Γκίλφορντ της Ιονίου Ακαδημίας, συνεχιστής της οποίας είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Πρύτανης εξήρε τη σημασία των δύο δωρεών, αναφερόμενος ταυτόχρονα στην εξωστρέφεια του Ιονίου Πανεπιστημίου και στις επικείμενες εκδηλώσεις του Ιδρύματος για την συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση της Ιονίου ακαδημίας.
Με την σειρά του, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κ. Μάθιου Λοτζ, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, στο βίο και στο έργο του λόρδου Γκίλφορντ, εστίασε στην αγάπη του προς την Ελλάδα, στην ίδρυση της Ιονίου ακαδημίας και στην προσφορά του στα Ιόνια νησιά. Ο κ. Πρέσβης, στη συνέχεια, έκανε μνεία στους δεσμούς συνεργασίας και φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Προέδρος του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς κ. Σπύρος Φλαμπουριάρης, ακολούθως, στον χαιρετισμό του εστίασε στην δωρεά προς το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, στην μέχρι σήμερα προσφορά αλλά και στα μελλοντικά του σχέδια, αναδεικνύοντας τη σημασία των συνεργειών προς όφελος του Κερκυραϊκού πολιτισμού.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν δύο ομιλίες. Εκ μέρους του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Ελένη Αγγελομάτη – Τσουγκαράκη ανέπτυξε το θέμα «Η προσωπικότητα του Frederick North, the fifth earl of Guilford και η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας» και ανέδειξε το έργο και τις ακάματες προσπάθειες του λόρδου Γκίλφορντ για την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, σκιαγραφώντας το ιστορικό πλαίσιο και τις ιδιαιτερότητες αυτής της προσπάθειας.
Εκ μέρους του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, ο Ιστορικός Τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος παρέθεσε ομιλία με θέμα «Η δωρεά τεκμηρίων για τον Γκίλφορντ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο», στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε λεπτομερώς στα χαρακτηριστικά των τεκμηρίων της ανωτέρω δωρεάς.
Τη μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Ορχήστρα Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου «Ionian Camerata», υπό τη διεύθυνση του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών κ. Σπύρου Γκικόντη.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων μεταδόθηκε ζωντανά από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.