Σερβίρονται σαν ορεκτικό,μα και ως κυρίως πιάτο, συνοδεία πράσινης σαλάτας
Κεφτέδες παλατιανοί
e Gastronomie
21/05/2017 | 21:40
Το “παλατιανοί” παραπέμπει,στ’αυτιά μου, σε σουλτάνο, άρα από την οθωμανική κουζίνα, υποθέτω,προέρχεται….
Κλασσικά γίνονται με 3 είδη κιμά,μοσχαρίσιο,χοιρινό και αρνίσιο.
Τυλίγονται μαζί με φύλλο και φιστίκι Αιγίνης.
Στη δική μου εκδοχή περιέχουν και τυρί,ενώ παρέλειψα τον αρνίσιο κιμά.
ΥΛΙΚΑ
(40-50 κομμάτια)
Για τους κεφτέδες:
250 γρ. χοιρινός κιμάς
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 φέτες ψωμί μουσκεμένες στο νερό και καλά στυμμένες
1-2 κ.σούπας ξύδι
3 κ.σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1/4 κ.γλυκού μπαχάρι
1/2 κ.γλυκού κίμινο
1 κ.γλυκού τριμμένος κόλιανδρος
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
50 γρ. φυστίκι Αιγίνης χοντροκοπανισμένο
100 γρ. κασέρι ή γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
Για το τύλιγμα:
4 φύλλα κρούστας
2 αυγά
ελαιόλαδο
 
Βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες ,παραλείποντας φιστίκι και τυρί,και ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε για 30 λ.,ή ακόμη περισσότερο, στο ψυγείο, το μίγμα ,ώστε,να ενωθούν τα αρώματά του.
Χτυπάμε τα αυγά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπολάκι.
Πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε το ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το μίγμα του αυγού.
Τοποθετούμε από πάνω το άλλο φύλλο και επαναλαμβάνουμε.
Απλώνουμε στη μια άκρη τον μισό κιμά,στη μακριά πλευρά του φύλλου ,ώστε να πιάσει περίπου το 1/4 του φύλλου.
Σκορπίζουμε τη μισή ποσότητα φιστικιών και τυριού από πάνω ,πατάμε με τα χέρια μας να ενωθούν καλά και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό,προσεκτικά να μην βγει η γέμιση.
Βρέχουμε την άκρη της ένωσης με λίγο νερό για να κολλήσουν τα φύλλα.
Τυλίγουμε σφιχτά ,το ρολό, με το αντικολλητικό χαρτί, σαν καραμέλα.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα άλλα 2 φύλλα.
Βάζουμε τα 2 ρολά στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου,ώστε να μπορέσουμε να τα κόψουμε.
Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε τα ρολά σε ροδέλες 1,5 εκ. περίπου.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με το υπόλοιπο μίγμα αυγού.
Ψήνουμε περίπου 15 λ,από κάθε πλευρά να ροδίσουν,σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β.
Σερβίρονται σαν ορεκτικό,μα και ως  κυρίως πιάτο, συνοδεία πράσινης σαλάτας.
ΥΓ: Αν αποφασίσετε να τους δοκιμάσετε,μην διανοηθείτε να παραλείψετε το φιστίκι!
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ