Μια όμορφη ιστορία που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε για πρώτη φορά χθες το βράδυ στην εκδήλωση του Ριφόρτσο και του συλλόγου Τζαννάτων, στη βρύση στα Τζαννάτα.
Στην εκδήλωση αναδείχθηκε μέσα από ένα μικρό ντοκιμαντέρ ο μύθος του Ηρακλή και η λαογραφία της κοιλάδας του Ηρακλείου στην Κεφαλονιά.
Στην συνέχεια έγινε αναφορά στην πόλη – κράτος των Πρόννων, το Ναυτικό Βυζαντινό θέμα Κεφαλληνίας και την ναυμαχία της Κεφαλονιάς, την παρουσία των Ισπανών στην περιοχή με την valle di spagna και την αποικία των Μαλτέζων επί αγγλοκρατίας στον Πόρο.
Ο Κεφαλονίτης στην Κούβα
Από αναφορές σε δύο βιβλία , μαθαίνουμε ότι ο Nicolas Manes από την Κεφαλονιά στα τέλη του 17ου αιώνα εγκαταστάθηκε στην Ισπανική τότε αποικία, στην Αβάνα της Κούβας και παντρεύτηκε την Καταλίνα Μαρκεσίνα.
Ο γιός του, Juan Batista Manes που πλεον φέρει τον τίτλο ευγένειας Δον, παντρεύτηκε στον καθεδρικό ναό της Αβάνας στις 12 Σεπτεμβρίου 1700 με τη Maria de Espellosa.
Το επώνυμο Manes πιθανότατα να προέρχεται από παραφθορά του Μάνεσης , ενός Κεφαλονίτη που μπάρκαρε ως ναυτικός και απέκτησε τίτλο ευγενείας μετά από λίγα χρόνια στην άλλη άκρη του κόσμου.
Μια άγνωστη ιστορία που αποδεικνύει ότι οι Κεφαλονίτες είχαν περισσότερες σχέσεις με τους Ισπανούς απ΄ότι νομίζαμε και μια εμπορική βάση στη valle di spagna της Κεφαλονιάς θα άνοιγε τα πανιά σε Κεφαλονίτες ναυτικούς που ταξίδευαν στη νέα γη με τις Ισπανικές αρμάδες και τα εμπορικά πλοία τους.
Πηγή: facebook.com