Ένας χρόνος Κίνηση πολιτών
Κεφαλονιά, νησί για όλους: 1η Ανοιχτή Συνέλευση [εικόνες]
Πολιτική
30/08/2019 | 08:00

Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019 και ώρα19:30 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, πραγματοποιήθηκε η 1ηΑνοιχτή Συνέλευση της Κίνησης Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους».

 

«Ένας χρόνος Κίνηση πολιτών»

Την κεντρική εισήγηση της εκδήλωσης παρουσίασε ο Αλέξανδρος Παντελειός, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης και Δημοτικός Σύμβουλος, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στον ένα χρόνο που συμπληρώνεται από τη δημοσίευση της ιδρυτικής διακήρυξης της Κίνησης Πολιτών.

Οι αρχές που διακηρύχθηκαν τότε, στις 28 Αυγούστου 2018, είναι η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη & αλληλεγγύη, η αγάπη για τον τόπο μας και η ανεξαρτησία από κάθε συμφέρον. Η Κίνηση ιδρύθηκε ως Συλλογικότητα στη βάση της αυτοοργάνωσης και της δημοκρατικής λειτουργίας. Αυτές οι αρχές παραμένουν αναλλοίωτες και αυτές συνεχίζουμε να υπηρετούμε.

Τον Ιανουάριο του 2019 λαμβάνεται η απόφαση από τα μέλη της Κίνησης να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές και ιδρύεται η Δημοτική παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους» με στόχο τη δυναμική συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο και τη διεκδίκηση των θέσεων της Κίνησης.

Η συμμετοχή στις εκλογές του περασμένου Μαΐου έγινε πραγματικότητα, με πολλή δουλειά και το αποτέλεσμα μας έδωσε αυτή τη δυναμική συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο στην οποία στοχεύαμε.

 

Πως λειτουργούν Κίνηση Πολιτών και Δημοτική Παράταξη

Η Κίνηση Πολιτών λειτουργεί με Ανοιχτές Συνελεύσεις και θεματικές Ομάδες Εργασίας. Μέσα από αυτές στόχος είναι να προκύπτουν Θέσεις, τις οποίες η Δημοτική Παράταξη διεκδικεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Δημοτική Παράταξη δεν ηγείται της Κίνησης, είναι μέρος αυτής. Εκπροσωπεί την Κίνηση πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο και διεκδικεί τις θέσεις της Κίνησης μέσα από τη λειτουργία του Δήμου.

Λειτουργεί στη βάση της συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις, ψηφίζοντας όποια πρόταση εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον και προάγει την ανάπτυξη του τόπου. Προτείνει τροποποιήσεις προτάσεων ή καταθέτει αντιπροτάσεις σύμφωνα με τις θέσεις της Κίνησης. Προϋπόθεση για αυτό είναι η έγκαιρη ενημέρωση για τα υπό συζήτηση θέματα.

Συμμετοχή στις Επιτροπές και τα Διοικητικά Συμβούλια

Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε μερικές αλλαγές του Νόμου για την «κυβερνησιμότητα», θίγοντας τη μείωση των μελών των επιτροπών του Δήμου, που μας στερεί το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές. Διεκδικούμε τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και θα καταθέσουμε σχετική πρόταση στο Συμβούλιο της Κυριακής. Ακόμη και εκτός επιτροπών, θα παρακολουθούμε τις επιτροπές και θα καταγράφουμε τις θέσεις μας επί των αποφάσεών τους.

Διεκδικούμε μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο τη συμμετοχή μας σε Διοικητικά Συμβούλια Νομικών Προσώπων του Δήμου, προκειμένου να έχουμε ενημέρωση από πρώτο χέρι και να ασκούμε έλεγχο σε αυτά.

Διεκδικούμε την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε Διοικητικά Συμβούλια ή Επιτροπές που προβλέπεται η συμμετοχή πολιτών.

 

Ακολούθησε σειρά εισηγήσεων και προτάσεων από συμμετέχοντες στην Κίνηση.

 

Ψηφιακός Δήμος και Διαβούλευση

Ο Άγης Κονιδάρης, παρουσίασε τη θέση της Κίνησης για τον «Ψηφιακό Δήμο», συμπεριλαμβάνοντας στις προτεινόμενες υπηρεσίες μια ψηφιακή «Ανοικτή Διαβούλευση», στα πρότυπα του opengov.gr, στην οποία θα ζητείται η άποψη των πολιτών σε σημαντικά θέματα πριν λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για το σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών είναι ανάγκη, εκτός από τη δημιουργία τους, να προβλεφθεί η εκπαίδευση του κοινού στη χρήση τους καθώς και η υποστήριξη και συντήρηση των εφαρμογών.

Κατατέθηκε η πρόταση να υπάρξει αρχικά μια ολοκληρωμένη μελέτη των ψηφιακών υπηρεσιών που απαιτούνται μακροπρόθεσμα στο Δήμο και κοστολόγησή τους.

Διαχείριση λυμάτων στον Δήμο Αργοστολιού

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διονύσης Τρωιάνος, Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης, παρουσιάζοντας μια καθολική πρόταση διαχείρισης των λυμάτων του Δήμου.

Τα δίκτυα αποχέτευσης των οικισμών και η σύνδεση τους σε βιολογικούς καθαρισμούς είναι από τις πιο σημαντικές υποδομές, αφ’ ενός για το περιβάλλον, αφ’ ετέρου ως αναπτυξιακά έργα.

Στην Δ.Ε. Ελειού – Πρόννων ο βιολογικός καθαρισμός Σκάλας είναι το κέντρο διαχείρισης απόβλητων. Ο οικισμός του Πόρου δεν είναι συνδεδεμένος λόγω προβλημάτων με το κεντρικό αντλιοστάσιο ενώ η Σκάλα έχει συνδεθεί μερικώς. Προτεραιότητα είναι να λυθούν τα όποια προβλήματα και να συνδεθούν σωστά οι 2 οικισμοί και όλα τα ξενοδοχεία του δρόμου Σκάλας – Πόρου.

Στον Κατελειό η χρήση απορροφητικών βόθρων σε συνδυασμό με το έδαφος και τη θέση του οικισμού σε σχέση με τη θάλασσα δημιουργεί προβλήματα. Προτείνουμε την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου το οποίο θα καταλήγει σε στεγανή δεξαμενή λυμάτων τα οποία από εκεί θα μεταφέρονται με βυτιοφόρα στον βιολογικό της Σκάλας, έως ότου πραγματοποιηθεί η σύνδεση του δικτύου αποχέτευσης σε αυτόν.

Για τη Λειβαθώ υπάρχει μελέτη η οποία περιλαμβάνει βιολογικό καθαρισμό στο Αδράκι και συλλογή λυμάτων από όλους τους οικισμούς. Προτείνουμε την άμεση αποπεράτωση της μελέτης αυτής και την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου.

Για τον βιολογικό και το σύστημα αποχέτευσης του Αργοστολιού καθώς και την αντιμετώπιση των οσμών που παρατηρούνται προτείνουμε:

  • Σε συνεργασία με το Δήμο Σάμης, βελτίωση της πρόσβασης στον βιολογικό Σάμης ώστε τα βυτιοφόρα του Φισκάρδου και των γύρω περιοχών να πηγαίνουν τα λύματα εκεί, αποφορτίζοντας το Αργοστόλι.
  • Εγκατάσταση παραλαβής και προεπεξεργασίας λυμάτων στην Κρανιά ώστε τα βυτιοφόρα να μην πηγαίνουν απ’ ευθείας στον βιολογικό καθαρισμό.
  • Προμήθεια από τη ΔΕΥΑ μηχανήματος έλεγχου ή και καθαρισμού των κεντρικών αγωγών αποχέτευσης ώστε να μην υπάρχουν  καθυστερήσεις στην ροή.
  • Ψηφιακή παρακολούθηση των αντλιών του δικτύου σε πραγματικό χρόνο ώστε να προλαμβάνονται βλάβες και να ελέγχεται η λειτουργιά του δικτύου.
  • Αναβάθμιση των μηχανημάτων του βιολογικού.
  • Έλεγχος χρήσης ελαιοσυλλεκτών από εστιατόρια καθώς ούτε το δίκτυο αποχέτευσης ούτε ο βιολογικός καθαρισμός είναι σχεδιασμένοι για να δέχονται τις ποσότητες ελαίων που δέχονται αυτή την στιγμή

 

Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον

Η εκδήλωση συνέχισε με μια τοποθέτηση της Ράνιας Στελλάτου, η οποία αφού συνεχάρη τους εκλεγέντες δημοτικούς σύμβουλους και όλους τους υποψήφιους, μίλησε για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευθύνη που έχουμε ως πολίτες να συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια να αλλάξει η πορεία προς την ερημοποίηση και τη μη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Η πρόταση που κατατέθηκε είναι η δημιουργία μιας «Ομάδας Δράσης για το Περιβάλλον», σκοπός της οποίας θα είναι μέσα από δράσεις να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει, επιδιώκοντας οι πολίτες να υιοθετήσουν πρακτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον, οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης με σκοπό τη μείωση της επιβάρυνσης που προκαλούν και να συμβάλουν με Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ευθύνης, σε συνεργασία με το Δήμο.

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν δράσεις ή πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η ομάδα:

  • Ενημέρωση μαθητών, κατοίκων και εργαζομένων της πόλης.
  • Δράσεις για παιδιά, ευαισθητοποίηση μέσα από συμμετοχή σε παιχνίδια και εθελοντικές δράσεις.
  • Δημιουργία βοτανικών κήπων σε σχολεία
  • Δημιουργία κήπων σε ταράτσες Δημοσίων κτηρίων.
  • Καμπάνια ενημέρωσης για ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασίας, μαγειρικών λιπών, ελαστικών, ορυκτελαίων, συσκευών, λαμπτήρων, μπαταριών κλπ
  • Εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης.
  • Εθελοντικός καθαρισμός ακτών και δημόσιων χώρων.
  • Συνεργασία με δημόσιους φορείς για δενδροφυτεύσεις.
  • Δράσεις Ημέρας Περιβάλλοντος με προβολή ταινιών, ντοκιμαντέρ, πρόσκληση ειδικών επιστημόνων για ενημέρωση κλπ
  • Μελέτη διεθνών προτύπων ανακύκλωσης και υποβολή πρότασης στο Δήμο για εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος συστήματος.
  • Ανοιχτή συζήτηση για τη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου του Αργοστολίου με μείωση χρήσης ενέργειας από τα κτίρια και ενίσχυση του αστικού πρασίνου.
  • Υιοθέτηση περιβαλλοντικών κριτηρίων στις προμήθειες αγαθών.
  • Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Ανοιχτή συζήτηση με τους φορείς του τουρισμού για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου.

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης δημιουργήθηκε η προτεινόμενη «Ομάδα Περιβάλλοντος» με τη συμμετοχή όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ομάδα Εργασίας για τα ΑμεΑ και την Προσβασιμότητα

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση πρότασης του κ. Διονύσιου Μπενετάτου, ο οποίος λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατόρθωσε να παρεβρεθεί.

«Έχοντας την εικόνα από το κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και τη λειτουργία που επιτελεί με το αξιόλογο αλλά ελάχιστο εξειδικευμένο προσωπικό του, θεωρώ πως αποτελεί άμεση ανάγκη:

  • Η λειτουργία του Κέντρου μόνο για το σκοπό που δημιουργήθηκε, καθώς η παρουσία άλλων δημόσιων υπηρεσιών στο κτίριο δεσμεύει τους χώρους υλοποίησης των δράσεων και επηρεάζει τα υποστηριζόμενα άτομα που χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσέγγισης.
  • Η στελέχωση του Κέντρου με εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, την κάλυψη όλων των περιστατικών και την λειτουργία του σε εικοσιτετράωρη βάση καθώς διαθέτει και χώρους διαμονής.
  • Η συνεργασία του Κέντρου με κάθε συλλογική προσπάθεια, δημόσιο οργανισμό και ιδιωτική πρωτοβουλία που ασχολείται με τα ΑΜΕΑ στην Κεφαλονιά, με στόχο την ορθή αξιολόγηση των περιστατικών και τον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των υποστηριζόμενων ατόμων.
  • Η συνεργασία του Κέντρου με τη δημόσια εκπαίδευση του τόπου, με στόχο την συνδυαστική παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο κοινωνικό σύνολο.
  • Η υλοποίηση από το Κέντρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενημερωτικών συναντήσεων και εκδηλώσεων,  με στόχο τη στήριξη  των οικογενειών των ΑΜΕΑ στην προσπάθεια που κάνουν  για την καλύτερη διαβίωση των ανθρώπων τους.
  • Η αναζήτηση δωρεών από το Κέντρο, με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας του, αλλά και την ανάδειξη του ως πρότυπο κέντρο στήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Κεφαλονιά.

Τα παραπάνω και άλλα πολλά μπορούν να αποτελέσουν την αρχή μιας συζήτησης με στόχο την καλύτερη λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, σύμφωνα με το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε.»

*Η παραπάνω τοποθέτηση έχει δημοσιευτεί προ ημερών στο ειδησεογραφικό site voutospress.gr.

Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του κειμένου και μετά από σχετική πρόταση, δημιουργήθηκε Ομάδα Εργασίας για τα ΑμεΑ και την Προσβασιμότητα με στόχο την κατάρτιση προτάσεων που θα αφορούν τόσο τις ευαίσθητες ομάδες των ΑμεΑ συμπολιτών μας, αλλά και γενικότερα την προσβασιμότητα όλων.

 

Κίνηση Πολιτών «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ