Κεφαλονιά: Αυτά είναι τα τρία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοιό στο νησί μας
Κοινωνία
09/11/2020 | 19:44

Χρειαζόμαστε μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του τόπου μας απέναντι στον κορονοϊό και στα παράπλευρα προβλήματα που δημιουργεί.

Η επιβολή του δεύτερου λοκντάουν για τον περιορισμό του κορονοϊού είναι πλέον πραγματικότητα. Το γεγονός ότι δεν περιοριστήκαν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό εγκαίρως, επέτρεψε σε χιλιάδες κατοίκους περιοχών όπου υπήρχε σημαντική διασπορά του κορονοϊού να ταξιδέψουν στην επαρχία και από την Παρασκεύη 6 Νοεμβρίου η Κεφαλονιά μετράει 4 κρούσματα κορωνοϊου.

Τα μέτρα που πήρε αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν θωράκισαν την επαρχία από τα κρούσματα των αστικών περιοχών. Ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα έπρεπε να ήταν από τα πρώτα μέτρα σε συνδυασμό με τοπικά λοκντάουν.

Οι συνθήκες στη νησιωτική χώρα από την ηπειρωτική είναι διαφορετικές κι άλλα μέτρα χρειάζεται να λαμβάνονται στα αστικά κέντρα που είναι πυκνοκατοικημένα από την επαρχία. Συγκεκριμένα τα μέτρα που μπορούν να προστατεύσουν το νησί μας περιορίζοντας και τις παράπλευρες απώλεις που φέρνουν τα λοκντάουν είναι τα κάτωθι:

Όταν υπάρχει έξαρση του κορονοϊού περιορισμός των μετακινήσεων προς και από το νησί σε συνδυασμό με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ κορωνοίου προκειμένου να ταξιδέψει κάποιος προς την Κεφαλονιά.
Όταν ο κορονοϊός είναι σε ύφεση δειγματοληπτικά τεστ στο αεροδρόμιο και στα λιμάνια του νησιού
Εφαρμογή λοκντάουν ΜΟΝΟ όταν το νησί φθάνει στα επίπεδα επικινδυνότητας που έχει ορίσει το κράτος για όλες τις περιοχές της Ελλάδος και στο ενδιάμεσο εφαρμογή των άλλων περιοριστικών μέτρων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να ξεκινήσει ένα διάλογο με την κυβέρνηση ώστε στο μέλλον να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα για την θωράκιση της Κεφαλονιάς και για τον περιορισμό των παράπλευρων απωλειών που φέρνουν τα λοκντάουν. Εν τέλει, όλοι την ίδια επιθυμία έχουμε που είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, της δημοκρατίας και της οικονομίας. Απλά κάθε τόπος χρειάζεται διαφοροποιημένα μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του για να το πετύχει αυτό.

Μαρία Κονταρίνη

Πρώην διπλωμάτης

Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια & διαμεσολαβητής επίλυσης συγκρούσεων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ