Ετήσιο τακτικό συνέδριο
ΚΕΔΕ: Τι απασχόλησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού στο τελευταίο συνέδριο των σημερινών αιρετών
Πολιτική
08/12/2018 | 16:54

Κατοχύρωση των πόρων, της οικονομικής αυτοτέλειας, του εκλογικού συστήματος, αλλά και του τρόπου εποπτείας της Αυτοδιοίκησης, ζητά η ΚΕΔΕ μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Με τη συμμετοχή της στην Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση να παραμένει αιτούμενη, η Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού στη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου της την εβδομάδα που πέρασε, συνεχίζει να συζητά για την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων με ταυτόχρονη απόδοση των αναγκαίων πόρων και για την θεσμική κατοχύρωση των δήμων.

Για το νέο εκλογικό σύστημα ζητείται να προβλεφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση ότι η αλλαγή του θα συμβαίνει με ανάλογο τρόπο όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την εκλογή των μελών του Κοινοβουλίου. Δηλαδή, εάν υπερψηφίσουν τα 2/3 των βουλευτών η αλλαγή εφαρμόζεται στις επόμενες εκλογές και εάν συγκεντρωθούν λιγότεροι, εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές. Επίσης, ζητούν να μην υπάρχει κώλυμα στην κάθοδο των αιρετών της αυτοδιοίκησης στις βουλευτικές εκλογές, πριν τη λήξη της αυτοδιοικητικής περιόδου.

Πέρα από την έντονη ανησυχία που εκφράζουν για το νέο σύστημα της απλής αναλογικής και τα πραγματικά περιθώρια μετεκλογικών συγκλίσεων προκειμένου να διοικηθούν οι δήμοι, διατυπώνουν ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός ότι οι επερχόμενες εκλογές του Μαΐου θα γίνουν με τέσσερις κάλπες (περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές, ευρωεκλογές). Υπενθυμίζουν ότι ποτέ στη χώρα δεν έχουν ξαναγίνει τετραπλές εκλογές, ότι οι τέσσερις κάλπες μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση στους μεγαλύτερους σε ηλικίας και ότι θα προκληθεί μεγάλος φόρτος στην χρονοβόρα καταμέτρηση.

Σε ό,τι αφορά τη ξεχωριστή κάλπη για τα Συμβούλια Κοινοτήτων, υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας τρίτος βαθμός Αυτοδιοίκησης, κάτι απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα, ενώ η διάταξη για χρήση πόρων από το κεντρικό ταμείο του δήμου προς τις κοινότητες για ξεχωριστά τεχνικά προγράμματα, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την «κυβερνησιμότητα» των δήμων.

Η κατάργηση του προσυμβατικού ελέγχου από την 1η Ιανουαρίου και η ανάθεση του κυρίου βάρους της δημοσιονομικής ευθύνης στους διευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών έχει ήδη προκαλέσει έκδοση ελαχίστων ενταλμάτων και αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει. Γι αυτό και γίνονται προσπάθειες, ώστε η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου να μετατεθεί για έναν τουλάχιστον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ζητούν μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ως πρόσθετου πόρου στην υφιστάμενη τακτική επιχορήγηση, μετεξέλιξη του ΤΠΔ σε τράπεζα για την Αυτοδιοίκηση και εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τους πόρους που έχουν αποστερηθεί και από τους οποίους -όπως υποστηρίζουν- χρηματοδοτείται η επιδοματική, δημοσιονομική πολιτική.

Την ίδια στιγμή, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – όπως δηλώνει ο διευθυντής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ – προετοιμάζει σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στόχος του, είναι να μειωθεί κατά το ήμισυ το ενεργειακό κόστος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε ένα εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα παραπάνω θέματα, που κυριάρχησαν στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3-5 Δεκεμβρίου, διερευνά το ΑΠΕ-ΜΠΕ με σειρά συνεντεύξεων και αναλύσεις ειδικών. Σε αυτό το τελευταίο, υπό την παρούσα σύνθεση αιρετών, συνέδριο οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ δήλωσαν την πίστη τους στην Αυτοδιοίκηση, με την εκ νέου υποψηφιότητά τους για το αξίωμα του δημάρχου στις επερχόμενες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ