Κεφαλονιά: Καταγγελίες για μη καταχώρηση θετικών τεστ Covid 19 από διαγνωστικό κέντρο
Κοινωνία
23/03/2021 | 11:24

Φαινόμενα μη καταχώρησης αποτελεσμάτων τεστ για τον covid 19 έχουν καταγραφεί στο νησί μας, όπως καταγγέλλουν πηγές στο Νοσοκομείο Αργοστολίου μιλώντας στο ekefalonia.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι όλα τα διαγνωστικά κέντρα, δημόσια ή ιδιωτικά οφείλουν να καταχωρούν τα στοιχεία των φυσικών προσώπων και το αποτέλεσμα του τεστ σε Βάση Δεδομένων Επιδημιολογικών Ελέγχων. Αν δεν το κάνουν τότε κινδυνεύουν με χρηματικό πρόστιμο 3.000€, ενώ αν συνεχίσουν να μην τα καταχωρούν τότε ανακαλείται η λειτουργία του διαγνωστικού για 30 ημέρες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες άτομο που διαγνώσθηκε θετικό στον covid 19 στο νοσοκομείο, προέκυψε ότι συγγενικό του πρόσωπο είχε εδώ και ημέρες βγει θετικό σε ιδιωτική δομή χωρίς ποτέ το εν λόγω τεστ να συμπεριληφθεί στην έκθεση του ΕΟΔΥ λόγω μη καταχώρησης.

Καλό θα είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δημόσιοι και ιδιωτικοί να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και τέτοια φαινόμενα αμέλειας που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο να εκλείψουν.

Ακολουθεί αυτούσια η παράγραφος 4 του άρθρου 88 του ΦΕΚ 214/6-11-2020:

4. Οι φορείς διενέργειας δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test) υποχρεούνται αμελλητί να καταχωρούν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής σε Βάση Δεδομένων Επιδημιολογικών Ελέγχων, που λειτουργεί στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν, το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό) και την κατηγοριοποίηση του ελεγχόμενου φυσικού προσώπου σε μία εκ των ομάδων προσώπων που υπάγονται σε αυτούς τους επιδημιολογικούς ελέγχους. Σε περίπτωση μη καταχώρησης ή καθυστερημένης καταχώρησης των στοιχείων στην εφαρμογή επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις: α) πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής, ανάκληση λειτουργίας του ιδιωτικού διαγνωστικού φορέα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών.

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia