Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
«Κατάληψη» του κέντρου από τον Μητσοτάκη
05/11/2019 | 12:20

Τα υψηλά ποσοστά, θετικής αποδοχής από την κοινωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, 4 μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου, όπως καταγράφονται στην έρευνα της  Marc, προκαλούν εντύπωση ακόμα και σε στελέχη της ΝΔ.

Βεβαίως, ορισμένοι επισημαίνουν πως οι κυβερνήσεις έχουν ένα περιθώριο ανοχής από την κοινή γνώμη ακόμα και αν δεν το ζητήσουν. Πρόκειται όμως για «ανοχή» ή για στήριξη της μέχρι τώρα πολιτικής της δραστηριότητας;

Η εταιρία Marc είχε πραγματοποιήσει ανάλογη έρευνα και τον Απρίλιο του 2015, τρεις μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουάριου. Τότε, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί ως η ελπίδα για την σωτηρία της χώρας από τα μνημόνια και ως τιμωρία για τα δυο μεγάλα κόμματα, η δημοσκοπική αποδόμηση του, ήταν ταχύτατη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη χθεσινή δημοσκόπηση η κυβέρνηση  μετά από 4 μήνες κρίνεται «θετικά ήμάλλον θετικά» από το 68% και αρνητικά μόλις από το 28,8% Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , της αριστεράς και του κ. Καμμένου σε τρεις μήνες από τις εκλογές,  εκρίθη «θετικά» και «μάλλον θετικά» από το 52,4%, και αρνητικά από το 44,9%.

Η ταχύτητα πτώσης της καταγράφεται σε εκείνη την έρευνα από την κατακόρυφη αύξηση του αισθήματος ανησυχίας που εκτοξεύτηκε στο  50% από το 22%  του Φεβρουάριου του 2015.

Η διαφορά στις δυο κυβερνήσεις είναι τεράστια. Η μια ανέβηκε στην εξουσία πλήρως ανέτοιμη παραμυθιάζοντας τον ελληνικό λαό ενώ η άλλη πλήρως προετοιμασμένη υλοποιώντας μέρα με τη μέρα, ακόμα και νωρίτερα, στις υποσχέσεις της.

Υπάρχει και μια άλλη διαφορά που έχει να κάνει με τον τρόπο που πολιτεύονται οι δυο πλευρές.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε την άσκηση διχαστικής και εκδικητικής πολιτικής που είχε ως δόγμα «ή εμείς ή εσείς». Ακολουθεί πολιτική χαμηλών τόνων και συναίνεσης, όπως έκανε με την ψήφο των αποδήμων. Ο ίδιος θέλει να συνεχίσει να ανοίγει σιγά σιγά διαδρόμους για συναινέσεις σε μια σειρά «δύσκολων» ζητημάτων, όπως η εκλογή του πρόεδρου της Δημοκρατίας και του νέου εκλογικού νόμου.

Πιστεύει πως έτσι η κατάληψη και η παραμονή του στο κέντρο, που του προσδίδει πολιτική ηγεμονία που καταγράφεται ακόμα  στις δημοσκοπήσεις , γίνεται πιο εύκολη. Με αυτό τον τρόπο αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να περιχαρακώνεται πίσω από πιο ακραίες και αριστερές απόψεις προκειμένου να τον αντιμετωπίζει.

– Ήδη με την τολμηρή οικονομική πολιτική του, που εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών, κάνει την  πολιτική Τσίπρα –Τσακαλώτου να μοιάζει συντηρητική και απαρχαιωμένη, τόσο που να μην ταιριάζει ούτε καν σε λατινοαμερικανικά καθεστώτα.