
Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο θέαμα αντίκρισαν ψαράδες το πρωί της Τετάρτης (6/11) στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου. Ένας τεράστιος λευκός καρχαρίας εμφανίστηκε στην επιφάνεια της θάλαας, έχοντας αρπάξει έναν τόνο, τον οποίο καταβρόχθιζε μπροστά στα μάτια τους.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, εξηγεί ότι το είδος αυτό «ζει στα ελληνικά νερά εδώ και εκατομμύρια χρόνια» και καθησυχάζει: «Οι λευκοί καρχαρίες δεν έχουν ποτέ επιτεθεί σε άνθρωπο στη χώρα μας».
Επιπλέον, τόνισε πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα αναγκάζονται να κινούνται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας για αναζήτηση τροφής.
Η τελευταία καταγεγραμμένη επίθεση καρχαρία σε άνθρωπο στην Ελλάδα χρονολογείται στη δεκαετία του 1950.
Αντίστοιχος λευκός καρχαρίας είχε εμφανιστεί πέρυσι σε ελληνικά ύδατα και συγκεκριμένα στη νότια Εύβοια όταν μπλέχτηκε στα δίχτυα ψαρά. Σε παλαιότερη συνέντευξη της στην τηλεόραση της ΕΡΤ η Ρωξάνη Ναασά-Αγά-Σπυριδοπούλου, περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνη των προγραμμάτων αλιείας «iSea», είχε αναφέρει ότι η τελευταία επίθεση στην Ελλάδα ήταν την δεκαετία του 1950.
