Τοποθετήθηκα χθες με ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Όπως ανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξελέγη για πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου του 2019, βρέθηκε αντιμέτωπη με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αποτελούσαν και περίπου το 50% των δανείων και ανερχόταν σε 75,4 δισ. Έτσι, σχεδίασε, διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφάρμοσε το πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο οδήγησε σε μείωση το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προχωράμε στο «Ηρακλής ΙΙΙ», για να συνεχιστεί η μείωση των κόκκινων δανείων. Φυσικά, σήμερα η εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει με ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής μου αναφέρθηκα στην εισαγωγή υποχρεώσεων, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2021/2167, προς τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων των κόκκινων δανείων που αφορούν στην ενημέρωση, εξυπηρέτηση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Εν ολίγοις, στο εξής καθίσταται υποχρεωτικό οι servicers να διατηρούν ψηφιακή πλατφόρμα, όπου ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος οφειλέτης θα μπορεί να βρίσκει όλα τα στοιχεία που τον αφορούν ατομικά, για το θέμα των οικονομικών του υποχρεώσεων, ώστε να είναι σε θέση να ρυθμίσει τις οφειλές του με πλήρη πληροφόρηση και διαφάνεια.
Επιπροσθέτως, εκσυγχρονίζεται με το παρών νομοσχέδιο και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, με στόχευση την ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας αλλά και συνολικά για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ένα ακόμη σημείο του νομοσχεδίου είναι και η βελτίωση του Πτωχευτικού Κώδικα, με μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιταχύνουν τις διαδικασίες προς εξυπηρέτηση των οφειλετών ενώ, εισάγονται και ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια από μη τραπεζικούς φορείς, βάσει κοινοτικής οδηγίας και έτσι δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες παροχής πιστώσεων, να χορηγούν και στεγαστικά δάνεια, καθώς είναι γνωστές οι ανάγκες και τα προβλήματα που εντοπίζονται στον συγκεκριμένο τύπο δανείων.
Είναι ένα ακόμη βήμα της στεγαστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, μετά την πρωτοβουλία του προγράμματος «Σπίτι μου».
Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο εισάγει ακόμη μία γραμμή άμυνας για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές, μέσω της υποχρέωσης σύνδεσης του επαγγελματικού λογαριασμού ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, που δίνει τη δυνατότητα γρήγορων, εύκολων και διαφανών συναλλαγών με το κινητό τηλέφωνο.
Κλείνοντας την ομιλία μου, εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου στον Υπουργό κ.Χατζηδάκη αλλά και στο σύνολο της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να δώσει λύσεις και να βελτιώσει τις υφιστάμενες συνθήκες, με ειδική πρόνοια για τους ευάλωτους δανειολήπτες, για την εξυγίανση των τραπεζών, για την επιπλέον βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την προστασία της κατοικίας αλλά και την δυνατότητα απόκτησης ή επανάκτησης στέγης και τέλος την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Συγχαρητήρια βέβαια εξέφρασα και για την πρωτοβουλία του Υπουργείου, η οποία κατατέθηκε μέσω τροπολογίας και αφορά την καταβολή εφάπαξ επιδόματος 150 ή 200 ευρώ σε ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων, ατόμων με αναπηρία, ανασφάλιστων υπερηλίκων και δικαιούχων επιδόματος παιδιού μέχρι και 31 Δεκεμβρίου. Καθώς αποτελεί όχι μόνο μία βοήθεια για τους ευάλωτους συμπολίτες μας αλλά και μία έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού προσήμου της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρακολουθείστε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://shorturl.at/ntxGL
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης