Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς
Καμία νομιμοποίηση στην τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου, καμία ανοχή και αναμονή
Κοινωνία
07/08/2019 | 18:27

Παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς (ΓΝΚ) και τις υπόλοιπες δομές υγείας του Νομού, πραγματοποίησε η Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) του Νομαρχιακού Τμήματος (ΝΤ) Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ στον διοικητή του ΓΝΚ κ. Βιβλάκη. Εκ μέρους της ΕΓ τέθηκαν οι θέσεις για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα διαθέτει όλη την απαραίτητη στελέχωση και τις υποδομές. Κυρίως, ζητήθηκε ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται και για τις ενέργειες κυβέρνησης – διοίκησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα.

Με βάση την ενημέρωση που έγινε από τον διοικητή η ΕΓ εκτιμά τα εξής:

  1. Καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί και κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για τη λειτουργία του Νοσοκομείου (λειτουργεί με το 40% του ιατρικού και το 30% του νοσηλευτικού προσωπικού) όχι μόνο τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους επιφορτίζεται με πολλαπλάσιο φόρτο λόγω πλήθους επισκεπτών και τουριστών, αλλά και για τη συνολική πορεία και ύπαρξή του στο μέλλον. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ήταν λαλίστατη σε επερωτήσεις και περιγραφή των προβλημάτων για την υγεία στο Νομό πριν τις εκλογές, τώρα έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο επιστολών προς τη διοίκηση, δήθεν για να ενημερωθεί και «ροκανίζοντας» το χρόνο. Η συνέχεια και το επιτελικό κράτος ισχύουν για τις επενδύσεις των μεγαλοκαρχαριών στο Ελληνικό και αλλού, ενώ για τις κοινωνικές υπηρεσίες ζητείται διαρκώς «πίστωση χρόνου».
  2. Η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρά στην αλά καρτ χρήση της νησιωτικότητας αλλά και σε σκόπιμο διαχωρισμό των αναγκών σε πάγιες και «έκτακτες», δηλαδή ανάγκες που αφορούν την επιβίωση του Νοσοκομείου. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε στη συνάντηση του βουλευτή της ΝΔ από το Νομό με τον Υπουργό Υγείας κ. Κικκίλια, όπου η όλη συζήτηση κινήθηκε στην ανάγκη απόσπασης ενός παθολόγου και τον διορισμό ενός τεχνολόγου ακτινολόγου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες!!! Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ θέλει να καλλιεργήσει στο λαό ένα υποκριτικό ενδιαφέρον, να πριμοδοτήσει τις προτεραιότητες κάλυψης των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της υγείας – παιδείας – πρόνοιας και να εθίσει σε ένα σύστημα υγείας που θα κινείται στα όρια της ύπαρξης ή μη. Προετοιμάζεται, επίσης, νέος οργανισμός για το Νοσοκομείο που θα προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό θέσεων μόνιμου προσωπικού στο δρόμο των προηγούμενων μειώσεων. Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων που ομνύουν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Πατά ακριβώς στα έργα και τις ημέρες της αριστεράς των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των μνημονιακών υποχρεώσεων, για να διαιωνίσει τις ελλείψεις, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και να γιγαντώσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, δίπλα στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων δομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιρρίπτεται ξανά η ευθύνη στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό «που δεν κάνουν αιτήσεις ούτε για επικουρικό προσωπικό», κρύβοντας ότι κανένα μέτρο δεν παίρνεται για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για επιμόρφωση και εξέλιξη, για μείωση του κόστους διαβίωσης και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες.
  3. Είναι υποχρέωση κυβέρνησης – διοίκησης, αφενός, να κάνουν ΑΜΕΣΑ όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη στελέχωση και κάλυψη του προσωπικού που λείπει. Αντίθετα, λόγος γίνεται σήμερα για μέρος μόνο του προσωπικού που αντιστοιχεί στο σημερινό κανονισμό λειτουργίας. Η κατάσταση που διαμορφώνεται με την τύχη της προκήρυξης σε επικουρικό προσωπικό, η λήξη εντός του Αυγούστου των συμβάσεων τεσσάρων νοσηλευτών του ΚΕΛΠΝΟ αλλά και η λήξη το Φλεβάρη των συμβάσεων του ΟΑΕΔ που αφορούν έντεκα με δεκαέξι άτομα, οδηγούν την κατάσταση σε συναγερμό. Αντί θετικών για το λαό μέτρων, λοιπόν, προστίθενται νέες υποχωρήσεις με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να οδηγείται πρακτικά σε αναστολή κάθε προοπτικής λειτουργίας και τη δωρεά Βεργωτή να οδηγείται σε κάλυψη λειτουργικών αναγκών σε συνδυασμό με δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αντίστοιχα, κουβέντα δε γίνεται για τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, που είναι απαραίτητη, όπως φάνηκε και από τα θύματα που είχαμε στο Νομό. Επιπλέον, τίποτε δεν ακούγεται και για το ΕΚΑΒ που η λειτουργία του είναι τραγικά περιορισμένη. Αντίστοιχα τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και σε όλες τις δομές.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του χωρίς καμία αναμονή και πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση. Να διεκδικήσει αυτό που έχει ανάγκη χωρίς εκπτώσεις. Η πλήρης κάλυψη του ΓΝΚ και των υπόλοιπων δομών σε μόνιμο προσωπικό, η επαναφορά του οργανισμού λειτουργίας στα προ του 2012 (που έγινε μείωση) επίπεδα, το σταμάτημα της διαρκούς κινητικότητας του προσωπικού και η διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας είναι στα χέρια του λαού και σε κανενός παράγοντα. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΓ θα πάρει νέες πρωτοβουλίες.

Αργοστόλι 07/08/2019

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer