Φορολογική μεταρρύθμιση: Πέντε άξονες ενίσχυσης των εσόδων
«Καλλικράτης» και στις ΔΟΥ σε ολόκληρη την Ελλάδα
Κοινωνία
19/03/2011 | 10:50

Σε πέντε άξονες θα στηριχθεί η επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που ξεκινά τους επόμενους μήνες, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2012, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

 
 

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του στο 7ο Φορολογικό Φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώ επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει πάντα η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (26.2.2011), περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέου τύπου ελέγχους και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά πρωτίστως την περικοπή ή ακόμη και κατάργηση του συνόλου σχεδόν των φοροαπαλλαγών που θα «θυσιαστούν» στο «βωμό» της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Όσον αφορά στους πέντε νέους άξονες που θα εστιάζουν οι νέες αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα αυτές θα είναι:

**η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με το κλείσιμο Εφοριών. «Δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι πουθενά σχεδόν στον κόσμο δεν παρατηρείται το συγκεκριμένο φαινόμενο.

 
 

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, «θα συγχωνεύσουμε και θα κλείσουμε. Θα πάμε σε μια λογική πολύ λιγότερων ΔΟΥ. Η χώρα αυτή δεν χρειάζεται 289 ΔΥΟ, να χρειάζεται 50, 60, 100 το πολύ».

**η «κεντρικοποίηση» των ελέγχων. Στόχος της κίνησης αυτής είναι όπως όλα τα δεδομένα – στοιχεία συγκεντρωθούν σε κεντρικό επίπεδο ώστε να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα, η οποία με εργαλεία τα νέα συστήματα, το Elenxis, τους φορητούς υπολογιστές και αντικειμενικά κριτήρια, να έχει τη δυνατότητα να κάνει σοβαρούς ελέγχους. Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό κεντρικοποιούνται και οι νομικές υπηρεσίες.

**η κατάργηση του ΚΒΣ με στόχο την απλοποίηση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος και των ελέγχων.

Η κατάργηση του ΚΒΣ θα γίνει με τρόπο φυσικά τέτοιο που θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις ανάγκες των επιχειρήσεων όσον αφορά στην προσαρμογή τους στην ταχύτητα των εξελίξεων που ορίζει η τεχνολογία.

Η πλήρης κατάργησή του κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη όχι μόνο γιατί πληθώρα διατάξεών του έχουν ήδη ξεπεραστεί, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ΟΟΣΑ που έχει Κώδικα Βιβλίων, ο οποίος μέσα από ένα πλέγμα τυπολατρικών και αναχρονιστικών διατάξεων επιβάλλει περιορισμούς και αρκετές φορές παγίδες στον τρόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

* η κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις, που φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση αύξηση των καθαρών κερδών τους και αναμφισβήτητα νέες επιβαρύνσεις, αφού θα εξανεμιστούν ουσιαστικά τα όποια οφέλη προκύπτουν από την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών. Άλλωστε από έρευνα που έχει κάνει το υπουργείο προέκυψε ότι οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις «κοστίζουν» στον προϋπολογισμό περί τα 700 εκατ. ευρώ.

* η κατάργηση των περισσοτέρων από τις περίπου 800 φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι φορολογούμενοι και υπολογίζεται ότι, μαζί με αυτές των νομικών προσώπων, «κοστίζουν στο Δημόσιο περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

Με βάση πρόσφατες μελέτες του υπουργείου Οικονομικών, ένας στους δύο φορολογούμενους κατάφερε να περιορίσει το φορολογητέο του εισόδημα και κατ’ επέκταση το φόρο που κατέβαλε κάνοντας χρήση φοροαπαλλαγών που αφορούν νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια. Η κατάργηση φυσικά των φοροαπαλλαγών θα επιβαρύνει κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό πάντως τα στελέχη του υπουργείου προτείνουν να διατηρηθούν ορισμένες, οι οποίες και θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, ή να θεσπιστούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια για τη διατήρησή τους.

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί στα σχέδια της κυβέρνησης είναι όπως επανεξεταστούν από μηδενική βάση και οι φόροι υπέρ τρίτων.

Πηγή: naftemporiki.gr Who wouldn’t want to essay online at http://essayclick.net have all the mistakes you make turn out all right in the end

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ