Και ενώ οι άνεργοι έφτασαν τις επτακόσιες χιλιάδες, έχουμε τους αλληλέγγυους και τον Χασάν που μας φωνάζει από το Μέγαρο Υπατίας “νικήκαμε!”. Έτσι για να μας θυμίζει τα μαύρα μας τα χάλια.
Και η κυβέρνηση τι κάνει;
Πολιτική
14/03/2011 | 10:44

Του Παύλου Παπαδάτου*

Παρακολούθησα τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και πραγματικά δεν κατάλαβα σε τι απέβλεπαν. Υπάρχει έστω και ένας  Έλληνας που να πιστεύει ότι οι αγορές χρήματος ή οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν υπόψη τους στις 25 Μαρτίου τις θέσεις του κυρίου Τσίπρα  ή των άλλων Ελλήνων αρχηγών;

Υπάρχει επίσης άνθρωπος με ελάχιστες οικονομικές γνώσεις  που να πιστεύει ότι το μνημόνιο θα σώσει ή θα έσωζε την Ελλάδα; Το μνημόνιο είχε δύο καλά για τον τόπο, επτά κακά, αλλά έναν και μοναδικό σκοπό: Να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ από μία ανεξέλεγκτη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Μέρος του σκοπού έχει επιτευχθεί, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό.                     

Συνεπώς δεν κινδυνεύουμε από άμεση χρεοκοπία γιατί κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν η ελληνική κυβέρνηση τολμήσει να προβεί σε κούρεμα των ομολόγων της αυτό θα συνεπάγεται και αυτόματο κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί, γιατί η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να γράψει ούτε ένα ευρώ ζημιά.  Σε περίπτωση δε που η ελληνική κυβέρνηση αποτολμήσει να προβεί σε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων χωρίς την έγκριση της Τρόικα θα υπάρξει άμεση κατάσχεση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.  

Έτσι, θα βρεθεί διέξοδος μόνο αν στις 25 Μαρτίου υπάρξει ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Στήριξης ο οποίος θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα για να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ ώστε να ξεκινήσει η πτώχευση. Αυτό φυσικά θα έχει ως συνέπεια την εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, με ανυπολόγιστες ζημιές.

Και η κυβέρνηση τι κάνει; Μιλά και θέλει συναίνεση. Συναίνεση σε τι; Στο μνημόνιο που μας γονάτισε ή στον διωγμό της ανάπτυξης που έφερε στη χώρα με τη φορομπηχτική της πολιτική; Και αφού εμπράκτως δεν μπορεί να εισπράξει τίποτε γιατί δεν μειώνει τους φόρους μήπως τυχόν και αρχίσει να κινείται η αγορά και μήπως τυχόν «ξεγελαστεί» κάποιος επιχειρηματίας και επενδύσει κάτι σε αυτόν τον τόπο;

Σημείωση:

Και ενώ οι άνεργοι έφτασαν τις επτακόσιες χιλιάδες, έχουμε τους αλληλέγγυους και τον Χασάν που μας φωνάζει από το Μέγαρο Υπατίας “νικήκαμε!”. Έτσι για να μας θυμίζει τα μαύρα μας τα χάλια.

 *O συμπατριώτης μας  Παύλος Παπαδάτος είναι οικονομολόγος –  επικοινωνιολόγος και αρθρογραφεί στη “Real news”. brand new mobile spy

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer