Λοταρία και για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, αλλά επιμένουν να ζητούν απόδειξη σε κάθε τους συναλλαγή, ετοιμάζει το υπουργείο Oικονομικών
Kίνητρα για αποδείξεις και με μετρητά
Οικονομία
27/09/2016 | 10:02

Λοταρία και για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, αλλά επιμένουν να ζητούν απόδειξη σε κάθε τους συναλλαγή, ετοιμάζει το υπουργείο Oικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει, όσο αυτό είναι δυνατό, την φοροδιαφυγή και να δώσει κίνητρα για την συλλογή αποδείξεων.

Είναι γνωστό ότι όταν έρθει στην Βουλή και ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα αυξηθούν.

Κανείς όμως δεν θα δώσει την κάρτα του για να πληρώσει μόνο ένα πακέτο τσιγάρα, μια σοκολάτα, μια τυρόπιτά ή ένα αναψυκτικό που θα πάρει από τον δρόμο.

Μάλιστα, σπανίως έως ποτέ δεν θα αναζητήσει και την απόδειξη της αγοράς του, ακόμη και αν εκδοθεί από το κατάστημα.

Γνωστό είναι επίσης ότι από την υποχρέωση για υποχρεωτικές συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» θα εξαιρεθούν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, που δεν είναι εξοικειωμένα με την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και πολύ περισσότερο με την ηλεκτρονική τραπεζική δηλαδή το e- banking.

Εκτός της χρήσης του πλαστικού χρήματος, αναμένεται να είναι οι μικροί οικισμοί σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές για προφανείς λόγους και σε αυτή την περίπτωση.

Επιχειρώντας λοιπόν να καλύψει ένα μέρος από τα εκατομμύρια των μικροσυναλλαγών που γίνονται κάθε μέρα, χωρίς κανείς να αναζητά αποδείξεις, το υπουργείο οικονομικών θα προσθέσει στο νόμο και μια σειρά από κίνητρα εκτός πλαστικού χρήματος.

Προσπαθώντας να δώσει ένα κίνητρο συλλογής αποδείξεων και σε αυτές τις συναλλαγές, στο νόμο για το πλαστικό χρήμα, θα προστεθεί διάταξη με την οποία όποιος συγκεντρώνει ένα συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων (εξετάζεται να είναι από 500 έως 1000 ευρώ) από διάφορeς συναλλαγές, που δεν θα εξοφλούνται με πιστωτική και χρεωστική κάρτα, θα μπαίνουν σε κλήρωση με πλούσια δώρα!

Στους φορολογούμενους αυτών των περιπτώσεων, θα δοθεί η δυνατότητα να καταχωρούν σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα στο διαδίκτυο τα στοιχεία των αποδείξεων που μαζεύουν από τις αγορές τους με μετρητά.

Για κάθε απόδειξη που θα παίρνουν, θα καλούνται να δηλώνουν στην ειδική ηλεκτρονική φόρμα, τέσσερα στοιχεία που αναγράφονται πάνω στο χαρτί της απόδειξης: τον ΑΦΜ της επιχείρησης με την οποία συναλλάχθηκαν, την ημερομηνία, την ώρα και το ποσό της συναλλαγής.

Κάθε φορά που θα καταχωρούν στην ηλεκτρονική αυτή φόρμα αποδείξεις συνολικής αξίας πάνω από ένα όριο ποσού, π.χ. πάνω από 500 ή 1.000 ευρώ, θα τους αποστέλλεται ηλεκτρονικά, μέσω e-mail, ένας τυχερός αριθμός, με τον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν σε τακτικές κληρώσεις δώρων μεγάλης αξίας.

Μία φορά το χρόνο θα κληρώνεται και γι’ αυτούς ένα ακίνητο, ενώ ανά μήνα ή δίμηνο ή τρίμηνο θα κληρώνονται γι’ αυτούς Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα οποία έχει στην κατοχή του το Δημόσιο και διατηρεί στις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ.

Είναι προφανές, ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, οι οποίοι δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ συστηματικά το «πλαστικό χρήμα», μπορούν να προσφεύγουν στην βοήθεια των πιο εξοικειωμένων με την τεχνολογία ατόμων (των παιδιών τους ή των εγγονών τους) και να δοκιμάζουν την τύχη τους με τις αποδείξεις από καταναλωτικά αγαθά που έχουν ήδη αγοράσει.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer