Μαυγευτικό νησί
Ιθάκη: Γαλαζοπράσινο όνειρο
Τουρισμός
21/07/2019 | 10:23

Η ιστορία της μεγάλη, καθώς θεωρήθηκε η πατρίδα του Οδυσσέα. Η εικόνα της, τοπίο βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Η Ιθάκη, ένα από τα Επτάνησα και για πολλούς το πιο πλούσιο κόσμημα του Ιονίου, μετρά λίγους παραπάνω από 3.000 κατοίκους και χιλιάδες ακόμη τουρίστες που την επισκέπτονται για να κλέψουν κάτι από τη μαγεία της. Διαθέτει, άλλωστε, τρία βασικά λιμάνια (Βαθύ, Πίσω Αετός, Φρίκες), μέσω των οποίων γίνεται απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα, καθώς και με την ηπειρωτική χώρα (Πάτρα,  Αστακός), ενώ πλησιέστερα αεροδρόμια βρίσκονται στην Κεφαλονιά και στο Άκτιο Πρέβεζας.

Πήρε το όνομά της από τον Ίθακο, πρώτο κάτοικο του νησιού, ενώ σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (=αποικία) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος). Πρωτεύουσά της, το Βαθύ, μια γραφική πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του, εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη που ψάχνει τη δική του Ιθάκη, το δικό του γαλήνιο μέρος, παράδεισο.

Μέσα η πόλη γεμάτη εκπλήξεις!  Κεντρικό της αξιοθέατο, η Μητρόπολη, ο Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, με το πανέμορφο βενετσιάνικο καμπαναριό (1820) και το θαυμάσιο μεταβυζαντινό τέμπλο της (1793). Κοντά στη Μητρόπολη βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν κυρίως στην Νότια Ιθάκη, την περιοχή του Αετού, από τα Γεωμετρικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Στεγασμένο σε ένα όμορφο, παραδοσιακό κτίριο του 1923, το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ιθάκης αποτελεί επίσης έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα χώρο για να επισκεφτεί κανείς, ο οποίος διαθέτει, μεταξύ άλλων, πλούσια συλλογή αντικειμένων απ’ την καθημερινή ζωή της Παλιάς Ιθάκης. Ανεβείτε από τις παραδοσιακές σκάλες στα ψηλότερα σημεία με τις εκκλησιές της Παναγιάς, το Γαρδελάκι, την Βλαχέραινα,  τη Ζωοδόχο,  για να δείτε το Βαθύ από ψηλά, εξίσου όμορφο στο φως του ήλιου ή φωτισμένο τη νύχτα. Επισκεφτείτε παραδοσιακές γειτονιές όπως η περιοχή της Μητρόπολης και το Γυφτοχώρι με πολλά διατηρητέα Ενετικά Κτίσματα. Σε μικρή απόσταση από το Βαθύ υπάρχει το ξακουστό Σπήλαιο των Νυμφών. Εκεί ο Οδυσσέας έκρυψε τα ακριβά δώρα, που του χαρίσανε οι Φαίακες όπως άρμοζε σε Βασιλιά.

Βόλτα σε Κιόνι & Ανωγή

Η επαφή με το Κιόνι είναι έρωτας με την πρώτη ματιά. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τους κατοίκους των γύρω ορεινών περιοχών, τους οποίους άρχισε να ελκύει η ανάγκη για πρόσβαση στην θάλασσα. Μπαίνοντας ο επισκέπτης στον όμορφο ορμίσκο του Κιονιού, αντικρίζει τον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό να ξεπροβάλει σκαρφαλωμένος αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά, που συναντά τη θάλασσα, η οποία από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο κατακλύζεται από μικρά και μεγάλα σκάφη. Στην κορυφή της Ράχης, βρίσκεται η εκκλησία της Ευαγγελίστριας χτισμένη στο τέλος του προηγούμενου αιώνα με εξαιρετικού ενδιαφέροντος τέμπλο. Κατηφορίζοντας προς το γραφικό λιμανάκι του χωριού, ο επισκέπτης αντικρίζει την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, ενώ οι κόκκινες κεραμοσκεπές των σπιτιών ξεπροβάλουν μέσα από ένα καταπράσινο μαγευτικό τοπίο, συντιθέμενο από ελιές, κυπαρίσσια και σκίνους.

Επόμενη στάση, το χωριό της Ανωγής, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην Ανατολική πλευρά του όρους Νήριτο και είναι ένα από τα διαμερίσματα του Δήμου Ιθάκης. Ο επισκέπτης, εκτός από την εξαίσια θέα, μπορεί να δει τους τεραστίων διαστάσεων ογκόλιθους-μονόλιθους, οι οποίοι φέρουν ραβδώσεις από την εποχή των παγετώνων και να εντυπωσιαστεί κυρίως από τον ένα εξ΄αυτών, τον Αράκλη. Επισκεφθείτε το παλαιό χωριό (Παξινάτα), ξεναγηθείτε σε ιστορικά ερείπια και σε διάσπαρτα εξωκλήσια και περπατήστε σε μονοπάτια. Σε απόσταση 2,5 χιλμ. από το χωριό, βρίσκεται το μοναστήρι των Καθαρών, το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1563 και ανακαινίσθηκε το έτος 1696.

Βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά

Η Ιθάκη ξεχωρίζει και για τις όμορφες παραλίες της. Ο Άγιος Ιωάννης, η μεγάλη, ήσυχη παραλία στη δυτική ακτή, με τα όμορφα, λευκά βότσαλα και τη θέα προς την Κεφαλονιά, το Άντρι, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον ίσκιο και τη δροσιά, που χαρίζουν πανύψηλα δέντρα, κυρίως πεύκα, λεύκες και κυπαρίσσια, τα οποία φτάνουν ως την άκρη της θάλασσας, ή το Γιδάκι, ίσως η πιο όμορφη παραλία του νησιού με εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά, κάτασπρο βότσαλο είναι μερικές από αυτές. Καμίνια, Βουκέντι, Αφάλες, Αμμούδι συμπληρώνουν το παζλ των υπέροχων παραλιών της Ιθάκης.

Πηγή: reader.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer