Σχεδόν κάθε ιταλικό σπιτικό έχει τη δική του οικογενειακή συνταγή για κεφτέδες ή πολπέτες, όπως είναι γνωστοί. Σερβίρονται µε ζυµαρικά ή ψωµί. Είναι καλύτερο να µαγειρέψουµε αυτό το πιάτο µία ηµέρα νωρίτερα, για να αφήσουµε τις γεύσεις να αναµειχθούν.
Υλικά
- 180 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ
- 100 γρ. κουκουνάρια, χοντροκοµµένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες
- 40 γρ. ψιλοκοµµένα φύλλα µαϊντανού
- 5 γρ. βασιλικός ψιλοκοµµένος
- 2 κουτ. γλυκού µαραθόσποροι, κοπανισµένοι
- 60 γρ. φρέσκια ψίχα ψωµιού
- 250 γρ. ρικότα (ή άλλο φρέσκο µαλακό τυρί, όπως ανθότυρο)
- 30 γρ. τριµµένη παρµεζάνα
- ξύσµα από 1 µεγάλο λεµόνι
- 1 αυγό
- 500 γρ. χοιρινός ή µοσχαρίσιος κιµάς
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 800 γρ. ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και ψιλοκοµµένες (φρέσκες ή από κονσέρβα)
- 120 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε τη µισή ποσότητα ελαιολάδου σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το κουκουνάρι, για 2 – 3 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουµε το σκόρδο, σοτάρουµε για άλλο µισό λεπτό, αποσύρουµε από τη φωτιά και αφήνουµε για λίγο να κρυώσουν.
Τα αδειάζουµε σε βαθύ µπολ και προσθέτουµε τα µυρωδικά, τους µαραθόσπορους, το ψωµί, τη ρικότα, την παρµεζάνα, το ξύσµα λεµονιού, το αυγό, τον κιµά και αλατοπίπερο. Ζυµώνουµε για λίγα λεπτά, µέχρι να σχηµατιστεί ένα αφράτο µείγµα. Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να σφίξει.
Πλάθουµε σε περίπου 20 – 25 κεφτέδες, χρησιµοποιώντας περίπου 50 γρ. του µείγµατος για την καθεµία, και τις πιέζουµε ελαφρά, ώστε να πλατύνουν.
Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουµε τους κεφτέδες (σε δόσεις), για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να χρυσίσουν έντονα. Τους βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
Για τη σάλτσα: Παράλληλα, σε µια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουµε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, µέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Προσθέτουµε προσεκτικά τους κεφτέδες στη σάλτσα και χαµηλώνουµε τη φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράζει. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά.
Αφήνουµε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουµε.
Πηγή: gastronomes