Ιούλιος του 1871, το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε στην Κεφαλονιά
de Facto
18/07/2021 | 12:48
Πριν από 150 χρόνια, όπως μας πληροφορεί ο Ηλίας Τσιτσέλης, εμφανίστηκε στην Κεφαλονιά το Βόρειο Σέλας .
Το μισό του ουρανού προς τον βορρά ήταν υπέρυθρο με ραβδώσεις φωτεινές από τον ορίζοντα και πάνω, κανείς δεν θυμόταν ή γνώριζε από την παράδοση τέτοιο φαινόμενο.
Πολλοί τρόμαξαν, πολλές και περίεργες ήταν και οι εξηγήσεις από τους απλούς ανθρώπους.
Το φαινόμενο παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Η εμφάνιση του Σέλας, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες.
Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του φαινομένου φέρεται ο Αριστοτέλης που όπως αναφέρει στα Μετεωρολογικά (Α’,5): «Φαίνεται δέ ποτε συνιστάμενα νύκτωρ αἰθρίας οὔσης πολλὰ φάσματα ἐν τῷ οὐρανῷ…, ἡμέρας μὲν οὖν ὁ ἥλιος κωλύει, νυκτὸς δ’ ἔξω τοῦ φοινικοῦ (δηλαδή του ιώδους), τὰ ἄλλα δι’ ὁμόχροιαν οὐ φαίνεται», που σημαίνει ότι πρέπει να είχε παρατηρήσει έντονα το φαινόμενο του Σέλαος κατά τη διάρκεια αίθριας νύκτας.
Η φωτοβολία της ατμόσφαιρας, πάντα κατά τον Αριστοτέλη, δεν είναι ομοιογενής αλλά τα φάσματα του φαινομένου αυτού παρουσιάζουν χάσματα. Τέτοια φαινόμενα, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρονίων αλλά και πρωτονίων, προερχόμενα από το διάστημα που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης.
Πηγή: facebook.com
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ