Iωάννα Σταυρίδου: Πώς ζητάμε «συγγνώμη»;
Life
25/03/2024 | 10:36

Το είχε τραγουδήσει και ο Elton John “sorry seems to be the hardest word” (η συγγνώμη φαίνεται να είναι η πιο δύσκολη λέξη) και μάλλον είχε δίκιο.

Το να ζητάς συγγνώμη είναι δύσκολο και απαιτητικό για το Εγώ, προϋποθέτει την παραδοχή των δυσκολιών σου, την συμπόνια για τον άλλο και γι αυτό είναι ένα από τα πιο γερά θεμέλια των υγιών σχέσεων!

Σε στιγμές έντασης είναι πολύ πιθανό να πούμε ή να κάνουμε πράγματα για τα οποία αργότερα θα μετανιώσουμε. Είναι απόλυτα λογικό να κάνουμε λάθη καθώς είμαστε άνθρωποι. Μέσα από αυτά άλλωστε θα οδηγηθούμε στην προσωπική μας εξέλιξη και θα καταφέρουμε τελικά, αν θέλουμε, να αλλάξουμε. Το θέμα λοιπόν, δεν είναι αν κάνουμε λάθη, αλλά αν μαθαίνουμε από αυτά, αν αναλαμβάνουμε την προσωπική μας ευθύνη και αν ζητάμε συγγνώμη.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε πώς να ζητάμε συγγνώμη, μιας και δεν ήμασταν παρατηρητές ενηλίκων που άκουγαν, απολογούνταν και κόπιαζαν για να δουλέψουν τις σχέσεις τους. Η συγγνώμη που έχουμε μάθει να ακούμε είναι: «Συγγνώμη, αλλά εσύ φταις που μίλησα/ φέρθηκα με αυτόν τον τρόπο». Η συγγνώμη που συνοδεύεται από «αλλά» είναι σαν να μη συνέβη ποτέ, αφού είναι μια συγγνώμη με αποποίηση ευθύνης. Η πραγματική συγγνώμη συνοδεύεται από μια δέσμευση για αλλαγή και βελτίωση.

Και πώς ζητάμε «συγγνώμη»; Ποιος είναι ο τρόπος επανόρθωσης αφότου έχουμε μιλήσει ή φερθεί με έναν τρόπο που δεν μας εκφράζει και δεν μας αξίζει;

Ας δούμε στην πράξη 5 βασικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:

1. Βάλε σε λέξεις με σαφήνεια, αυτό για το οποίο θες να ζητήσεις συγγνώμη, χωρίς άμυνες:
«Σου ζητώ συγγνώμη για τον τρόπο που σου μίλησα εχθές το βράδυ.»

2. Αναγνώρισε την επίδραση της συμπεριφοράς σου:
«Μπορώ να φανταστώ πόσο επώδυνο ήταν για εσένα αυτό. Δεν αισθάνομαι καλά τελευταία και δε θα έπρεπε αυτό να το ρίξω πάνω σου».

3. Κάνε μια ειλικρινή δήλωση για το πώς θα δουλέψεις στο μέλλον αυτή την συμπεριφορά:
«Την επόμενη φορά που θα είμαι ζορισμένος/η μέσα μου, θα προσπαθήσω να σου εκφράσω έγκαιρα τις δυσκολίες μου και να αναγνωρίσω όσα με πυροδοτούν».

4. Ζήτα την συνεργασία του: «Αν αισθανθείς ξανά πως σου μιλάω χωρίς σεβασμό, σε παρακαλώ να μου το πεις. Να μου υπενθυμίσεις την σημερινή δέσμευση μου.»

5. Ρώτησε: «Μπορώ να βοηθήσω κάπως στο να αισθανθείς καλύτερα;».
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα άγγιγμα, ένα «σε αγαπάω», μια αγκαλιά, το να κάνεις χώρο για τον άλλο για να επεξεργαστεί όσα είπατε.

Να θυμάσαι…

Το να ζητάς συγγνώμη δεν είναι πάντα εύκολο. Χρειάζεται δύναμη να αντιμετωπίσεις την ντροπή ή/και τις ενοχές σου. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους άλλους που πληγώσαμε, έστω και άθελά μας. Συχνά παρερμηνεύεται ως ένδειξη αδυναμίας, στην πραγματικότητα όμως, αποτελεί δείγμα υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, εσωτερικής δύναμης και κατ’ επέκταση ωριμότητας. Η αναγνώριση και η αποδοχή του λάθους δυναμώνει τις σχέσεις και βοηθά στην εξέλιξη τους.

Οι συγγνώμες μας έχουν τη δύναμη να επανορθώσουν πληγές και να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη σε μια σχέση.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer