ουραστήκατε από τα συνηθισμένα αξιοθέατα ή λαχταράτε ένα διάλειμμα από το προορισμούς με υπερτουρισμό; Αυτά τα πέντε ταξιδιωτικά σημεία μπορεί να είναι η απόδραση που ψάχνετε, σύμφωνα με το CNBC.
Η νέα λίστα “Not Hot” της ταξιδιωτικής εταιρείας περιπέτειας Intrepid Travel κυκλοφόρησε – προβάλλοντας παραμελημένα ταξιδιωτικά σημεία σε όλο τον κόσμο.
Η ετήσια λίστα της εταιρείας προσπαθεί να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό βοηθώντας τους ταξιδιώτες «να νικήσουν τα πλήθη και… να τους εμπνεύσει να αναζητήσουν διαφορετικές και μοναδικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο σε κοινότητες που μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από τους επισκέπτες», δήλωσε στο CNBC Travel ο Matt Berna, πρόεδρος της Αμερικής στο Intrepid Travel.
Η λίστα του 2024 περιλαμβάνει δύο προορισμούς στην Ασία, δύο στην Ευρώπη και έναν στην Κεντρική Αμερική.
Κορσική
Η Κορσική, ένα ορεινό νησί της Μεσογείου και εδαφική κοινότητα της Γαλλίας, είναι ένα αυτοαποκαλούμενο «νησί της ομορφιάς».
Σε αντίθεση με το κορεσμένο τουριστικά Ποζιτάνο της Ιταλίας, οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Κορσική μπορούν να «απολαύσουν μια πιο αυθεντική, ήρεμη και καθηλωτική εμπειρία … χωρίς πολύ κόσμο», σύμφωνα με δελτίο τύπου του Intrepid Travel.
Αλλά η γοητεία του νησιού εκτείνεται πέρα από τις ακτές του. Η Κορσική είναι επίσης γνωστή για το μονοπάτι πεζοπορίας 180 χιλιομέτρων (112 μίλια) – το GR20 – και πολλά ιστορικά ορόσημα, έδειξε η τουριστική ιστοσελίδα της Γαλλίας. Το νησί φιλοξενεί έξι φυσικά καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού καταφυγίου Scandola – ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO γνωστό για τα κόκκινα ηφαιστειακά πετρώματα του.
Το «μοναδικό μείγμα φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικού πλούτου και ιστορικής σημασίας της Κορσικής … το ξεχωρίζει από δημοφιλείς προορισμούς όπως το Ποζιτάνο», σύμφωνα με το Intrepid.
Σεούλ
Το Τόκιο, η Σιγκαπούρη και η Σεούλ είναι οι τρεις ασιατικές πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Euromonitor International.
Το Τόκιο υποδέχθηκε 31,8 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες το 2019, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ιαπωνίας. Την ίδια χρονιά, 17,5 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες επισκέφθηκαν τη Σεούλ της Κορέας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού της Κορέας.
«Το Τόκιο είναι ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός εδώ και πολύ καιρό, επομένως οι προσφορές προϊόντων του είναι πιο ποικίλες, προσελκύοντας ένα μεγαλύτερο φάσμα κοινού, ειδικά οικογένειες και πιο ώριμους ταξιδιώτες», δήλωσε στο CNBC ο Nick Lim, διευθύνων σύμβουλος της The Travel Corporation για την Ασία.
Οι κρατήσεις του Τόκιο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 αυξήθηκαν κατά 234%. Αλλά η δημοτικότητα της Σεούλ αυξάνεται. Φέτος, οι κρατήσεις πτήσεων προς τη Σεούλ αυξήθηκαν κατά 191% – διπλάσιες από αυτές του 2022, δήλωσε εκπρόσωπος της Trip.com στο CNBC Travel.
“Οι νεότεροι ταξιδιώτες μπορούν να επιλέξουν τη Σεούλ αντί για το Τόκιο, επειδή η πόλη προσφέρει ένα μείγμα παραδοσιακής και σύγχρονης κουλτούρας”, δήλωσε ο Lim. Η άνοδος της κορεατικής ποπ μουσικής και των δραμάτων έχουν επίσης ενισχύσει την ελκυστικότητα της πόλης, πρόσθεσε.
Παρ ‘όλα αυτά, η Σεούλ και το Τόκιο παραμένουν πολύ διαφορετικές. Και οι δύο πόλεις είναι «πολιτιστικά πλούσιες με αυθεντικές και μοναδικές εμπειρίες… η επιλογή μεταξύ τους εξαρτάται τελικά από τις ατομικές προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα», δήλωσε ο Lim.
Παναμάς
Ο Παναμάς, μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής που συνορεύει με την Κόστα Ρίκα και την Κολομβία, φιλοξενεί ένα από τα πιο εξελιγμένα τεχνικά έργα στον κόσμο – τη Διώρυγα του Παναμά.
Η πόλη έχει πέντε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO – δύο αρχαιολογικούς χώρους, τον Παναμά Viejo και το Casco Antiguo, και τρία εθνικά πάρκα, τα εθνικά πάρκα Coiba, Darien και La Amistad.
Το Intrepid Travel συνιστά τον Παναμά για όσους επιθυμούν να «βυθιστούν στις τοπικές παραδόσεις, τη λαογραφία και τις σύγχρονες τέχνες … που διαφέρει από το πιο ευρωκεντρικό πολιτιστικό τοπίο», ανέφερε το δελτίο τύπου.
Πέρα από τα ιστορικά μνημεία, επτά αυτόχθονες κοινότητες κατοικούν στον Παναμά. Δύο από τα οποία – τα εδάφη της Guna και της Emberá – είναι ανοιχτά στους τουρίστες, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα τουρισμού του Παναμά.
Κεφαλονιά – Κέρκυρα
Η Ελλάδα είναι γνωστή για τις παραλίες της, τις παράκτιες σπηλιές και το island hopping.
Αλλά μακριά από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, τα νησιά από την Κεφαλονιά έως την Κέρκυρα είναι «ένα γαλήνιο καταφύγιο για ταξιδιώτες που αναζητούν μια ήρεμη απόδραση», σύμφωνα με το Intrepid.
Η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα είναι δύο από τα μεγαλύτερα νησιά του Ιονίου Πελάγους, ενώ άλλα 12 είναι διάσπαρτα στη δυτική ακτή της Ελλάδας.
Τα «παρθένα τοπία και οι παρθένες παραλίες» των Ιονίων Νήσων … προσφέρoυν ένα γαλήνιο καταφύγιο για ταξιδιώτες που αναζητούν μια ήρεμη απόδραση, σε αντίθεση με τους πιο πολυσύχναστους προορισμούς όπως το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία, ανέφερε το δελτίο τύπου του Intrepid Travel.
Βόρνεο
Το Βόρνεο, ένα νησί στη Νοτιοανατολική Ασία, χωρίζεται σε τρεις χώρες – τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ινδονησία.
“Ενώ το Μπαλί είναι αναμφίβολα ένας εκπληκτικός προορισμός με τις όμορφες παραλίες και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του, το Βόρνεο προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία που είναι απαράμιλλη από μόνη της”, ανέφερε το δελτίο τύπου.
Αν και τα νησιά μπορεί να είναι κοντά το ένα στο άλλο, είναι πολύ διαφορετικά.
Το Μπαλί θεωρείται ένας καθιερωμένος προορισμός παραλίας “drop and flop” – όπου οι τουρίστες συχνά αφήνουν τις τσάντες τους και περνούν την ημέρα στην παραλία – αλλά το Βόρνεο επικεντρώνεται στη φύση και τον οικολογικό τουρισμό, δήλωσε ο Lim στο CNBC Travel.
«Το Βόρνεο σίγουρα δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στο Μπαλί… [αλλά] έχει τα πάντα για να είναι ένα ανερχόμενο hotspot», είπε.
Το νησί, το μεγαλύτερο στην Ασία, φιλοξενεί το παλαιότερο τροπικό δάσος του κόσμου και το ψηλότερο βουνό της Νοτιοανατολικής Ασίας – το όρος Kinabalu, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ταξιδιωτικού πράκτορα Borneo Eco Tours.
Η Ινδονησία θα μεταφέρει επίσης την πρωτεύουσά της, την Τζακάρτα, στη Nusantara του Βόρνεο μέχρι το 2045.
Το Καλιμαντάν, η ινδονησιακή περιοχή του νησιού, καταλαμβάνει τα δύο τρίτα του νησιού, ενώ η ισλαμική χώρα του Μπρουνέι βρίσκεται μεταξύ δύο μαλαισιανών κρατών – Sarawak και Sabah.
Πηγή: ot.gr