Ημερίδα παρουσίασης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2020» σχετικά με την άμπελο και τα προϊόντα της
Κοινωνία
20/01/2023 | 10:52

Στο πλαίσιο των δράσεων δημοσιότητας και διάχυσης αποτελεσμάτων των πράξεων:

 

(α) Έρευνα για την βιολογική αξία των προϊόντων (οίνος, σταφίδα) και των παραπροϊόντων του σταφυλιού από τα νησιά του Ιονίου [MIS 5006536], που υλοποιείται από το Εργαστήριο Οίνου και Αποσταγμάτων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιολογίας, Βιοχημείας και Φυσιολογίας του Ανθρώπου και των Μικροοργανισμών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή Ι. Σαμαρά, και

(β) Εμβολιασμός τοπικών ποικιλιών αμπέλου σε κατάλληλα υποκείμενα, αξιολόγηση των αμπελουργικών τους χαρακτηριστικών και διαχείριση εδάφους αμπελώνων [MIS 5007188], που υλοποιείται από το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Επ. Καθηγήτρια Ειρ. Κατσαλήρου,

του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2020» που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο  Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, πραγματοποιείται την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 ημερίδα, στην οποία θα παρουσιαστούν τα  αποτελέσματα των παραπάνω πράξεων. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Γεράσιμος Αρσένης» του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Η συμμετοχή σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα!

 

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

 

17:00 – 17:15   Προσέλευση

17:16 – 17:30   Χαιρετισμοί

17:30 – 17:40  Παρουσίαση πράξης  MIS 5006536: Έρευνα για την βιολογική αξία των προϊόντων (οίνος, σταφίδα) και των παραπροϊόντων του σταφυλιού από τα νησιά του Ιονίου. Εισηγητής: Ι. Σαμαράς,  Καθηγητής, Ιόνιο Παν/μιο

 

17:40 – 18:00  Γηγενείς ποικιλίες αμπέλου των Ιονίων Νήσων.

Εισηγήτρια: Σωτ. Μήλλα MSc, Ε.ΔΙ.Π., Ιόνιο Παν/μιο

 

18:00 – 18:20  Ποιοτικά χαρακτηριστικά, φαινολικό προφίλ και αντιοξειδωτική ικανότητα μονοποικιλιακών οίνων των Ιονίων Νήσων.

Εισηγήτρια: Ευτ. Καλλίνικου MSc, Χημικός Εξωτ. Συνεργάτης.

 

18:20 – 18:40  Βιολογική δράση οίνων γηγενών ποικιλιών Ιονίων Νήσων.

Εισηγήτρια: Ελισ. Φραγκοπούλου, Αν. Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Παν/μιο.

 

18:40 – 19:00   Διάλειμμα

 

 

19:00 – 19:20  Κλωνική επιλογή και η σημασία της για την ποιότητα των παραγόμενων οίνων.

Εισηγητής: Γερ. Δαναλάτος, Γεωπόνος Αγρ/κού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας.

 

19:20 – 19:40  Αποτελέσματα εφαρμογής διαφορετικών συνδυασμών υποκειμένων-κλώνων ρομπόλας στα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά ρομπόλας και των σταφυλών της [Πράξη MIS 5001788].

Εισηγήτρια: Ειρ. Κατσαλήρου, Επ. Καθηγήτρια, Ιόνιο Παν/μιο.

 

19:40 – 20:00   Πιλοτική εφαρμογή ακαλλιέργειας εδάφους  στην άμπελο [Πράξη MIS 5001788].

Εισηγητής: Αργ. Γεράκης Ph.D – Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης, Ιόνιο Παν/μιο.

 

20:10 – 20:30  Το επόμενο έργο: Εξοικονόμηση νερού και εισροών λιπασμάτων (αζώτου) σε αμπελώνες της Κεφαλονιάς (ΠΑΑ Μέτρο 16 – Δράση 2: Μ16ΣΥΝ2-00196).

Εισηγητής: Αθ. Φράγκος MSc – Ακ. Υπότροφος, Ιόνιο Παν/μιο.

 

20:30 – 20:45   Ερωτήσεις – Συζήτηση –  Συμπεράσματα.

 

 

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ