Ημερίδα με θέμα «Παιδεία στα Μέσα» από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας
Κοινωνία
02/11/2024 | 12:01

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Παιδεία στα Μέσα» η οποία συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δρ. Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σχετικά με την «Παιδεία στα Μέσα», λέγοντας ότι «θέλουμε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία, εκπαιδεύοντάς την, όχι μόνο απέναντι στις προκλήσεις, στα προβλήματα και στις απειλές που έχει αυτή η περιήγηση, αλλά κυρίως στο κομμάτι της πρόληψης, μέσα από την εκπαίδευση, την προσέγγιση και την ικανότητα διαχωρισμού της αληθινής από την ψευδή είδηση».

«Το λέω αυτό», εξήγησε ο κ. Γαλαμάτης, «γιατί αυτή η τεράστια επέλαση της τεχνολογίας ανέδειξε σε ολόκληρο τον πλανήτη μία τεράστια απειλή για την πολιτική, για την κοινωνία, για την επιστήμη: την απειλή της παραπληροφόρησης. Αυτό το πλεονέκτημα και επίτευγμα με το οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει προικίσει την κοινωνία, δηλαδή ο ψηφιακός κόσμος, σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιείται, εκτός όλων των άλλων, με ένα στρεβλό σκοπό, προκειμένου να παραγάγει μία ψευδή είδηση, να διαστρεβλώσει μία είδηση, να μετατρέψει την πληροφόρηση σε παραπληροφόρηση, δημιουργώντας τα ανάλογα αποτελέσματα».
Στον χαιρετισμό του πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέα Φλώρου, κεντρικό σημείο ήταν η ηθική και δεοντολογία, ιδιαίτερα την σημερινή εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, κώδικες οι οποίοι πρέπει συνεχώς να επικαιροποιούνται.

Ο Βασίλειος Μπερτάνος, νέος Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τόνισε ότι για να φτάσει το μήνυμα από τον πομπό στον δέκτη, παρεμβάλλονται άνθρωποι, διαδικασίες και λογισμικά. Και το πρόβλημα δημιουργείται όταν αυτά τα λογισμικά είναι κακόβουλα ώστε τελικά η πληροφορία που φτάνει σε εμάς δεν είναι αυτή που ήταν εξαρχής. Το διαδίκτυο, ωστόσο, δεν είναι κακό από μόνο του. Χρειάζεται κανόνες και εποπτεία.

«Δυστυχώς έχουμε αφήσει την ενημέρωση σε χέρια ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτήν, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να παράξουν προπαγάνδα, χειραγώγηση, ακόμα και ποδηγέτηση συνειδήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Κορτέσης Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρων – Νήσων.
Ο Σπύρος Πολυκαλάς, Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας παρουσίασε ερευνητικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν το γεγονός όταν η υπηρεσία είναι δωρεάν, τότε το προϊόν είμαστε εμείς καθώς στην ουσία πληρώνουμε τις υπηρεσίες με την παραχώρηση των προσωπικών μας δεδομένων.

Η Δρ. Αιμιλία Δουκέλη Αστυνόμος A’, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσίασε το πανόραμα των κινδύνων στο διαδίκτυο δίνοντας συμβουλές και λύσεις για την αντιμετώπισή τους ενώ υπενθύμισε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις της Δίωξης στις οποίες μπορούν ν’ απευθύνονται οι πολίτες, όπως και τον αριθμό 11188 για άμεση επικοινωνία.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Αναστασία Κατσαουνίδου, στην ομιλία της έδειξε πώς ενώ είμαστε συνδεδεμένοι, δεν είμαστε στην πραγματικότητα σωστά ενημερωμένοι. Ανάμεσα στα στοιχεία που παρουσίασε ήταν και το γεγονός ότι ενώ αρκετές φορές αναγνωρίζουμε ότι μια είδηση μπορεί να είναι αμφίβολης προέλευσης, παρ’ όλα αυτά την διαμοιραζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Σοφία Λάτσου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης παρουσίασε τη πλούσια δράση της ΓΓ σε σχέση με την παιδεία στα μέσα. Αναφέρθηκε σε συνεργασίες σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο Οργανισμών όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Πατρίτσια Γερακοπούλου, εστίασε στο κομμάτι της ψυχολογίας, ιδιαίτερα των εφήβων. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που έδωσε ότι το κινητό για τον έφηβο αντικαθιστά το αρκουδάκι του παιδιού. Την ώρα που ο έφηβος προσπαθεί ν’ ανακαλύψει την ταυτότητά του, το διαδίκτυο στην πραγματικότητα τον εμποδίζει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, υπενθύμισε ότι η ενημέρωσή μας έρχεται κυρίως από διαδικτυακές πηγές με πρώτα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία. Στη συνέχεια έκανε αρκετές αναφορές στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τις προκλήσεις που δημιουργεί για τους δημοσιογράφους. Ανέφερε τις σχετικές δράσεις της ΠΟΕΣΥ, όπως την σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας, το συνέδριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης.

Ο εκδότης της εφημερίδες «Ενημέρωση», Γιώργος Κατσαΐτης έκανε αναλυτική αναφορά στην διπλή κατεύθυνση του Ιονίου Πανεπιστημίου, τόσο στην πληροφορική όσο και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τονίζοντας ότι είναι αυτές που μπορούν ν’ απαντήσουν στα ηθικά προβλήματα που θέτει η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Όπως οι άνθρωποι καθοδηγούν τις εξελίξεις, έτσι είναι και οι άνθρωποι που θα βάλουν τους αρμούς στους οποίους θα κινηθεί η τεχνολογία», είπε στο κλείσιμο της Ημερίδας ο ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. «Το δίκτυ προστασίας μας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία», τόνισε.

Την Ημερίδα παρακολούθησε στο σύνολό της και ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σωτήρης Κουρής.

Ας σημειωθεί ότι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν στην παραγωγή οπτικοακουστικού περιεχομένου με την καθοδήγηση του Γιάννη Ανδριώτη, δημοσιογράφου της ΕΡΤ, ο οποίος έκανε και το σχετικό ρεπορτάζ στην εκπομπή Περίμετρος της ΕΡΤ (https://youtu.be/M8phGeqLz1o)

Το πρωί της ίδιας ημέρας, είχε προηγηθεί βιωματικό εργαστήριο για την Παιδεία στα Μέσα με την συμμετοχή μαθητών της Α’ Λυκείου από το 1ο και 2ο Λύκειο καθώς και το ΕΠΑΛ Αργοστολίου. Το Εργαστήριο συντόνισαν οι Επ. Καθηγήτριες του Τμήματος, Πατρίτσια Γερακοπούλου και Αναστασία Κατσαουνίδου.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ