Ημερίδα για Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος στον “Κέφαλο”
Κοινωνία
11/10/2018 | 09:54

Το Σάββατο, 13 Οκτ 2018, ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας (Ο.Κ.Α.Π.), ως ΝΠΔΔ του Δήμου Κεφαλλονιάς,  στα πλαίσια των  αρμοδιοτήτων του  για την Κοινωνική Προστασία, Αλληλεγγύη και Κοινωνική Συνοχή, με την εφαρμογή πολιτικών ή την συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα, που στοχεύουν στη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων και  υποστήριξη και αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία,  πραγματοποιεί στο Δημοτικό Θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ», αίθουσα «Διονυσίου Λαυράγκα», ημερίδα με θέμα:

Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Ενημέρωση- επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς Γενικής Εκπαίδευσης-Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης και γονείς-κηδεμόνες.

Η  επιμορφωτική Διημερίδα αποφασίσθηκε να διεξαχθεί εντός του πρώτου μήνα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019, φιλοδοξώντας να δώσει στους εκπαιδευτικούς, χρήσιμα εργαλεία για την εκπαίδευση μαθητών με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και συνακόλουθα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν  εξειδικευμένοι επιστήμονες – επιμορφωτές, υψηλού επιπέδου και με μεγάλες περγαμηνές στον ειδικό χώρο της εκπαίδευσης παιδιών με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τονίζεται επίσης ότι οι επιστήμονες – επιμορφωτές, έχουν στηρίζει πολλαπλά το έργο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, η οποία αποτελεί  πανελλήνιο φορέα με μέλη γονείς-κηδεμόνες και συγγενείς Α΄ βαθμού Ατόμων με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος και, ως Πανελλήνιος Φορέας, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Autism Europe.

Οι εισηγήσεις ομιλητών της Διημερίδας θα περιλαμβάνουν διεπιστημονική προσέγγιση,  για τον τρόπο εκπαίδευσης και υποστήριξης μαθητών μέσα από την θεωρία,  την εξοικείωση με μαθησιακά μοντέλα, καθώς και την συζήτηση  ειδικών εκπαιδευτικών θεμάτων, που έχουν προκύψει μέσα από τις πρακτικές  και βιωματικές εμπειρίες των ίδιων των εκπαιδευτικών των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης, των  ειδικών σχολείων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης της Κεφαλονιάς,  καθώς και των εκπαιδευτικών και αναπληρωτών των τμημάτων ένταξης  και παράλληλης στήριξης.

Δυστυχώς η Χώρα μας, αν και έχει αναπτύξει κάποιες πολιτικές στο θέμα της αντιμετώπισης και της παροχής ουσιαστικών υπηρεσιών σε Άτομα με Διαταραχές  του Αυτιστικού Φάσματος, δεν έχει εντάξει στον βαθμό που απαιτείται στην δημόσια εκπαίδευση, την ουσιαστική  εξειδίκευση προσωπικού, όχι μόνο θεωρητικά αλλά και με πρακτική εξάσκηση, ούτε μεταπτυχιακά προγράμματα, τα δε προγράμματα έρευνας είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Η αυξανόμενη συχνότητα κλινικής διάγνωσης περιστατικών Διαταραχών του Αυτιστικού Φάσματος (πλησιάζει το 1,5% των γεννήσεων), έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, να χρηματοδοτούν   επισήμως πλέον την έρευνα και την εξειδικευμένη επιμόρφωση επαγγελματιών και εκπαιδευτικών, για το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Έμμεσα η ημερίδα , θα αποτελέσει σημαντική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, για ζητήματα σχετικά με την συγκεκριμένη αναπηρία και  την αποτροπή του στιγματισμού.

Εμείς οι γονείς-κηδεμόνες παιδιών με Διαταραχές  του Αυτιστικού Φάσματος, για να μπορέσουμε  να συμβάλουμε αποφασιστικά στην Για την απάλειψη ειδικά αυτού του  κοινωνικού  φαινομένου, και να μεταλαμπαδεύσουμε το φώς του παιδιού μας στον κόσμο, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την στάση μας να θεωρούμε την διάγνωση του Αυτισμού, ως “θανατική καταδίκη”.

Η κοινωνία μικρή ή μεγάλη που τον περιτριγυρίζει οικογένεια, φίλοι, συγγενείς, ειδικοί, επιβάλλεται να βλέπουν το παιδί μας,  με τον τρόπο που το βλέπουμε εμείς και αυτό είναι το πρώτο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να βοηθήσει το παιδί μας, να βγάλει τις δικές του μοναδικές ικανότητες.

Όσοι το αποδέχονται θα είναι και οι πολύτιμοι βοηθοί μας, που θα υπερασπισθούν μαζί μας την θέση, την οποία  ισότιμα με όλους, δικαιούται το παιδί μας στον κόσμο.

Εκπαίδευση, φροντίδα, διαβίωση και γιατί όχι επαγγελματική αποκατάσταση, αποτελούν δικαιώματα κάθε ανθρώπου χωρίς εξαίρεση.

Η Πολιτεία, όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς εκπαίδευσης, επαγγελματικής αποκατάστασης, φροντίδας και διαβίωσης, έχουν υποχρέωση να τα εξασφαλίζουν και στα παιδιά με Διαταραχές  του Αυτιστικού Φάσματος και μάλιστα με αυξημένο ενδιαφέρον και προσπάθεια, ώστε να μπορέσει να καλυφθεί  και το διαφορετικό «σημείο εκκίνησης» σε σχέση με ένα άλλο τυπικό παιδί.

Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό έχουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων,   με τους οποίους εμείς οι γονείς οφείλουμε στενά να συνεργαζόμαστε.

Επιβάλλεται όμως ως γονείς ή εκπαιδευτικοί ή ειδικοί του χώρου των παιδιών με ΔΑΦ, να θυμόμαστε πως, όταν πρόκειται για υποστηρικτική δράση (εκπαίδευση, κοινωνική δραστηριότητα) υπέρ των παιδιών μας,   κάθε σκέψη, κάθε κίνηση, κάθε ενέργεια και, οπωσδήποτε κάθε συναίσθημα που μεταφέρεται άμεσα ή έμμεσα, έχει μεγάλη σημασία για το πώς το παιδί μας θα γίνει αποδεκτό, πώς θα το εκλαμβάνουν και πώς θα το θυμούνται.

Ο δρόμος για να μεταπείσουμε, όσους αντιστέκονται στο να αποδεχθούν τους διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης ή όσους θρηνούν την υποτιθέμενη ατυχία των ατόμων με Διαταραχές  του Αυτιστικού Φάσματος και των οικογενειών τους,  είναι μακρύς και ανηφορικός.

Όμως με την ευγενική υποστήριξη των επαγγελματιών και των φίλων, μέσα από δραστηριότητες όπως η Ημερίδα του Σαββάτου 13 Οκτ 2018,  προσεγγίζουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα, μία εποχή καθολικής αποδοχής και ισότητας των ατόμων με αυτισμό και άλλες αναπηρίες από την μικρή ή μεγάλη κοινωνία, που ζει ο καθένας μας.

Η Ημερίδα θα βάλει ένα λιθαράκι σε αυτό. Απαιτούνται συχνότερες  δράσεις, τόσο από δημόσιους, όσο  και  από ιδιωτικούς φορείς στον δρόμο του αγώνα για ισότιμη εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος.

 

Ηλίας Παρίσης

Γονέας Ενήλικα Αυτισμό

Τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ