Ηλίας Μπεριάτος: Ο πρώτος Ελληνας πολιτικός που είχε επίσημη συνάντηση tet a tet με τη Μέρκελ!
Νίκος Παπαδάτος
16/10/2021 | 09:53

Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος

συνταξιούχος τραπεζικός –

Οικονομολόγος

 

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ  της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ έγινε αναφορά στους Ελληνες πολιτικούς που συνάντησαν για πρώτη φορά στη πολιτική τους διαδρομή  τη Καγκελάριο Μέρκελ και συνέφαγαν μαζί της,  ενώ   έγινε αναφορά και  σ τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από την πρώτη αυτή συνάντηση : Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Λουκάς Παπαδήμος,  Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας.

Η αλήθεια όμως είναι κάπως διαφορετική!  Ο Ελληνας πολιτικός που πρωτοσυνάντησε επίσημα τη Μέρκελ και συνέφαγε μαζί της είναι ο Ηλίας Μπεριάτος!

Η συνάντηση αυτή και το γεύμα που επακολούθησε έγινε το 1998, σε σύσκεψη υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  Η Μέρκελ τότε ήταν υπουργός Περιβάλλοντος στη κυβέρνηση του Καγκελάριου Κολ ενώ ο Ηλίας Μπεριάτος εκπροσωπούσε στην εν λόγω  σύσκεψη τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Λαλιώτη!

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Κώστας Λαλιώτης  δεν πήγαινε ποτέ στο εξωτερικό ως υπουργός και έστελνε σε ανάλογες συσκέψεις  «αντ΄ αυτού» τον  Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ηλία Μπεριάτο,  ως ειδικό τεχνοκράτη σε θέματα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

Ιδού και ο αδιάψευστος μάρτυς: Η αναμνηστική φωτό των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. εκείνη τη περίοδο:  Στη πρώτη σειρά δεξιά η νεαρή Μέρκελ (καστανόξανθη)  και στη πίσω σειρά (κέντρο) ο συμπατριώτης μας  τεχνοκράτης – πολιτικός  Ηλίας Μπεριάτος.

Μία άλλη φωτό από τη τότε σύσκεψη υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Η Μέρκελ 6η απο αριστερά, ενώ ο Ηλίας Μπεριάτος  είναι 2ος  από αριστερά.

 

˜Αυτό τον καιρό ο Ηλ. Μπεριάτος  γράφει ένα ειδικό πόνημα για το Αργοστόλι, στο οποίο θα περιέχονται τα οικιστικά και χωροταξικά προβλήματα της πρωτεύουσας του Νομού μας,  θα προτείνονται εφικτές λύσεις, ενώ  θα γίνεται αναφορά και σε άλλες παρεμβάσεις – τομές   που έχει ανάγκη η πρωτεύουσά μας  στη νέα εποχή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ