Ηλίας Μηνιάτης «Διδαχαί και Λόγοι (1716)»
Πολιτισμός
27/11/2020 | 15:37

Γράφει ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Εξαιρετικό εκδοτικό γεγονός μπορεί ανεπιφύλακτα να αποκαλέσει κανείς  την  κριτική επανέκδοση  του έργου του Ηλία Μηνιάτη, «Διδαχαί και Λόγοι -1716) από  τις εκδόσεις  «Άρτος Ζωής», Αθήνα 2020.

Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο, 805 σελίδων, που περιέχει  το προαναφερθέν έργο του μεγάλου Έλληνα Ορθόδοξου Ιεροκήρυκα Ηλία Μηνιάτη, καθώς και τρεις λόγους που δεν είχαν  συμπεριληφθεί στην πρώτη έκδοση των Διδαχών του στη Βενετία.

Η έκδοση έχει στο σύνολό της την  άριστη επιστημονική επιμέλεια της Τασούλας Μ. Μαρκομιχελάκη, που με  τη σοβαρότητα και το ερευνητικό κύρος  της γραφής της  συμπληρώνει το έργο με το επίμετρο και το γλωσσάριο, απαραίτητα στοιχεία μιας μελετημένης έκδοσης.

Πέρα από τους επαίνους, στην κα Τασούλα Μ. Μαρκομιχελάκη για την εξαίρετη επιμέλεια της, τους ακούραστους  φανερούς και αφανείς  συντελεστές της έκδοσης, αλλά και στον εκδοτικό Οίκο «Άρτος  Ζωής»,  τους ανήκουν οι επιπλέον ευχαριστίες, για την επιλογή να φανερωθεί εκ νέου το έργο ενός μεγάλου Έλληνα, του Ηλία Μηνιάτη, που αν κανείς το μελετήσει ή το προσεγγίσει με πνεύμα  Ορθοδοξίας και  πίστη Χριστού, θα καταλάβει και θα νιώσει το πόσο το έργο –Διδαχές- είναι επίκαιρο στο σήμερα.

Στου χρόνου μας ή αλλιώς  των ημερών μας την επικαιρότητα, είναι πιο εμφανείς, για πολλούς και διαφόρους λόγους, οι επικίνδυνοι εχθροί της Ελλάδας μας. Χώρα που πρώτη υψώνει μέτωπο Ορθοδοξίας και  που από   την Ανατολή  έχει τους  Τούρκους, που έχουν επεκτατικούς σκοπούς και από τα Δυτικά τους,  Εν συνόλω Ευρωπαίους, που έχουν την «κρυφή λυκοφιλία» με το περίβλημα της πολλής Φιλελευθερίας και Δημοκρατίας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο « της μοναξιάς της Ελλάδας» στάθηκε  η δράση και η βιωτή του Ηλία Μηνιάτη, που ο μεγάλος επίσκοπος και ιεροκήρυκας  αντιμετώπισε έμπρακτα και τους Τούρκους και τους Δυτικούς (Καθολικούς),  μέσα από τους θεολογικούς παραδειγματικούς λόγους του, τη γλώσσα λαού  που χρησιμοποίησε και την πίστη του  ότι, το Ελληνικό Έθνος  έχει την αποστολή στους αιώνες.

Εν κατακλείδι, η μελέτη για τον Ηλία Μηνιάτη και το έργο του, που επανέρχεται εκδοτικά με την προαναφερθείσα έκδοση,  είναι οδοδείχτης πίστης Ορθόδοξης, γλώσσας δημοτική λαού και εθνικής ελληνικής ταυτότητας. Είναι καιρός οι Έλληνες να αφήσουμε την πολλή δήθεν Δημοκρατία και να σκύψουμε  στη μελέτη των προγόνων μας, για να δημιουργήσουμε  μια νέα στάση ζωής μέσα σ’  ένα νέο ελληνικό διαφωτισμό, που να αποτελέσει το παράδειγμα και τη συμβουλή προς άλλους λαούς, γιατί η κρίση των αξιών  που μαστίζει όλη την ανθρωπότητα, είναι  το άσχημο ζύμωμα κακής υλικής ζωής, απληστίας κέρδους  και ψυχικής διαταραχή μπερδεμένων εννοιών.

Με άλλα συνοπτικά λόγια να δώσουμε μέσα από την πίστη την Ορθόδοξη, την  στάση ζωής και τη καθαρότητα της γλώσσα μας για  την πορεία που θα έρθει μετά από μια κάθαρση, που πολεμικά όλο και ζυγώνει.

Κλείνοντας τούτα τα λόγια, που κεντρισμένα είναι από την επανέκδοση του έργο του Ηλία Μηνιάτη, ας σταθούμε με κριτική σκέψη και προβληματισμό, αν εμείς χρειαζόμαστε στα χρόνια που θα έρθουν, πρόσωπα  όπως αυτό του Μηνιάτης ; Είναι ο Μηνιάτης επίκαιρος;

Διδάσκει και οδηγεί  ο Μηνιάτης, όπως τότε το γένος των Ελλήνων; Βέβαια, μπορούν να ειπωθούν πολλά διαλογικά και συζητήσιμα. Όλα αυτά θα παρουσιαστούν στη διαδικτυακή παρουσίαση του  προαναφερθέντος  τόμου,

που θα γίνει  το Σάββατο, 28-11-2020 στις 7μ.μ. στην κάτωθι διεύθυνση:

στον εξής σύνδεσμο:

https://www.thessalonikibookfair.gr/event/giati-mas-endiaferei-o-ilias-miniatis-simera/

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ