Ο Ηλίας Ανδριόπουλος ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του έντεχνοu ελληvικοú τραγουδιοú, της έντεχνης ελληνικής μουσικής, συναντά τους φίλους της Χορωδίας και Μαντολίνάτας Αργοστολίου, σε μια μοναδική συναυλία με την Ανδρική και Γυναικέια Χορωδία, Χ & Μ Αργοστολίου, την Μαντολινάτα Ενηλίκων Αργοστολίου και την Μικτή Χορωδία “Μελωδοί” στο αύλειο χώρο του Ξενια την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024.
Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι με «στάσεις» σε μερικές από τις σημαντικóτερες στιγμές αυτής της πενηντάχρονης πορείας του σπουδαίου συνθέτη.
Ποιος είναι ο Hλίας Ανδριόπουλος
O Hλίας Ανδριόπουλος ανήκει στο νεότερο ρεύμα της ελληνικής μουσικής με έργο πολύπλευρο, αναγνωρίσιμο και αγαπητό από το ευρύ κοινό. Συγκαταλέγεται στην λιγοστή συντροφιά των πιο σημαντικών συνθετών που διαθέτει ο τόπος μας. Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό (Λαντζόϊ), δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία. Εκεί πέρασε τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια. Τις μουσικές σπουδές του, τις άρχισε και τις ολοκλήρωσε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Δάσκαλοί του η Ελένη Γαϊδεμβέργερ, ο Μιλτιάδης Κουτούκος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος.
Την μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 20 και πλέον δίσκοι-CD. Μουσική για θέατρο αρχαίο δράμα κα . Μεταξύ αυτών είναι τα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», τα «Λαϊκά Προάστια», οι «Προσανατολισμοί», αι «Ωδαί», οι «Αργοναύτες», «Μικρή Επίδαυρος», «Ο Πρώτος ΄Υμνος», «Εαρινά Τραγούδια», 17 τραγούδια διασκευασμένα και παιγμένα για κλασσική κιθάρα από τον Γεράσιμο Μηλιαρέση με τίτλο «Συνηχήσεις», οι «Ξένες Πόρτες» κ.α.
Σπουδαίες ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν παρουσιάσει το έργο του: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Suisse Romande της Γενεύης, η English Players του Λονδίνου κλπ
Επίσης αίθουσες και χώροι υψηλού κύρους έχουν φιλοξενήσει την μουσική του. Η Alte Oper της Φραγκφούρτης, το Queen Elizabeth Hall του Λονδίνου, το Auditorium Saint Zermain στο Παρίσι, το Victoria Hall της Γενεύης , το Berwaldhallen της Στοκχόλμης, το WDR της Κολωνίας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και East Anglia ( Νόριτς).
Έχουν εκδοθεί πέντε δοκίμιά του που ξεδιπλώνουν την σκέψη και τους στοχασμούς του σε θέματα τέχνης, πολιτισμού, αισθητικής, ελληνικότητας : « Αφήγηση των ΄Ηχων», « Αντι–Ηχήσεις», «Το Αίνιγμα μιάς Γενιάς», «Η Ελληνικότητα στη Ζωή και στο ΄Εργο μου» ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σκηνές και Εικόνες μιάς εποχής».
Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ(1994-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1999), πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (2010-2013)και από τον Μάρτιο του 2018 είναι επίτιμο μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.