- Στόχος που αποβλέπει στην καλύτερη εξειδίκευση και εκπαίδευση αγροτών και κτηνοτρόφων
- Τον Οκτώβριο υποδέχεται τους πρώτους σπουδαστές του
- Εξειδικευμένες γνώσεις για την επεξεργασία γάλακτος και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων
“Πράσινο φως” για την εκπαίδευση των αγροτών και κτηνοτρόφων των Επτανήσων σηματοδοτεί η δημιουργία Τμήματος Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας στο Δημόσιο ΙΕΚ Κεφαλλήνιας μετά την σχετική έγκριση του Υπουργείου Παιδείας του αιτήματος που υποβλήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
“Το νησί της Κεφαλληνίας είναι συνδεδεμένο με την πρωτογενή παραγωγή και ιδιαίτερα με την κτηνοτροφία λόγω του ορεινού του εδάφους και του ιδιαίτερου κλίματος του. Η ύπαρξη 211.000 αιγοπροβάτων και 3.000 βοοειδών δίνει το μέτρο, που σε συνδυασμό με την λειτουργία 19 τυροκομείων κλείνει έναν κύκλο άριστου και επαρκούς υποβάθρου για την δημιουργία μίας σχολής τυροκομίας η οποία θα δώσει επιστημονικές γνώσεις αλλά και την πιστοποίηση για τους εκπαιδευόμενους και θα ανεβάσει το επίπεδο τεχνογνωσίας του κλάδου. Ευχαριστώ τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή για την αφοσίωση και την αποτελεσματικότητα με την οποία υπηρετεί την ανάπτυξη της υπαίθρου”, δήλωσε η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
Στόχος που αποβλέπει στην καλύτερη εξειδίκευση και εκπαίδευση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εξασφαλίσει τη χρησιμοποίηση δυο αιθουσών σε κτίριο του Ιονίου Πανεπιστημίου και έχει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την προμήθεια του εξοπλισμού του εργαστηρίου αυτού. Επίσης η ύπαρξη ενός πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου Γάλατος που υπάρχει στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας.
Το τμήμα θα λειτουργήσει με 20 σπουδαστές από τον προσεχή Οκτώβριο, έχει ενταχθεί στο μηχανογραφικό του Υπουργείου όπως όλα τα δημόσια ΙΕΚ, η εκπαίδευση είναι 2 χρόνια και μετά ακολουθεί η επαγγελματική κατοχύρωση, με την πιστοποίηση. Αιτήσεις ωστόσο θα γίνονται αποδεκτές και εκτός μηχανογραφικού.
“Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη του αγώνα μας για να κάνουμε την εκπαίδευση στον πρωτογενή τομέα ουσιαστική. Θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να στηρίξουν το τμήμα που δημιουργείται. Ο προγραμματισμός μας για τον Πρωτογενή Τομέα με σταθερά βήματα υλοποιείται σε όλες τις κατευθύνσεις και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την στήριξη και επιστημονική κατάρτηση των νέων προς την γεωργική παραγωγή. Υλοποιούμε έργα και δράσεις ώστε ο νέος αγρότης και κτηνοτρόφος να είναι εξοπλισμένος με όλα τα εφόδια και να αισθάνεται αξιοπρεπείς στο επάγγελμα του”, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξη της Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής και πρόσθεσε “o σχεδιασμός μας είναι να κάνουμε και άλλες σχολές Δημόσιων ΙΕΚ, όπως στην Κέρκυρα Σχολή Ελαιοκομίας, στη Λευκάδα θα δούμε τις προϋποθέσεις για σχολή τεχνιτών ιχθυοκαλλιεργειών και στη Ζάκυνθο σχολή τεχνιτών αμπελουργίας