Χτες το Σαββατόβραδο, 30 Σεπτεμβρίου 2023, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ-ΚΙ τίμησε με μια σοβαρή, σεμνή και συγκινητική εκδήλωση τον σουλλαριώτικης καταγωγής Δάσκαλο και Επιστήμονα Φανούρη Κ. Βώρο. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου, ξεκίνησε στις 7 μ.μ. και τελείωσε γύρω στις 9 μ.μ.. Το κτήριο, αφού έφυγε ο κόσμος και τακτοποιήθηκε εσωτερικά ο χώρος (καρέκλες, μικροφωνικά κ.λπ.) έκλεισε τις πόρτες του γύρω στις 10 μ.μ.
Την επόμενη μέρα το πρωί, Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, όταν πήγαμε στο Μουσείο για κάποια άλλη ανειλημμένη εργασία μας, διαπιστώσαμε τα εξής: το πανώ για τα 60χρονα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης που είχαμε αναρτήσει στην είσοδο του χώρου του Μουσείου, είχε εξαφανιστεί, ενώ παρόμοιο πανώ που είχαμε αναρτήσει στον αύλειο χώρο, είχε ξεκρεμαστεί με σημάδια φωτιάς στο σχοινί του δεσίματος και στο ίδιο το πανώ.
Είναι προφανές ότι όλα αυτά συνέβησαν τη νύχτα 30 Σεπτεμβρίου προς 1 Οκτωβρίου. Και είναι προφανές ότι αυτά συνέβησαν από «ανήσυχους φίλους» ενδεχομένως της πόλης μας. Για ποιο λόγο; Υποθέσεις κάνουμε…
Είναι αλήθεια ότι ο αύλειος χώρος του Μουσείου Ληξουρίου, έτσι όπως είναι οριοθετημένος και κατασκευασμένος, είναι ουσιαστικά κοινόχρηστος. Διαθέτει δημοτικό φωτισμό, διαθέτει παγκάκια, μπορούν οι συμπολίτες μας να περνούν ελεύθερα από εκεί. Επομένως, μπορεί ο καθένας να βρεθεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και φυσικά και τις ώρες που η Βιβλιοθήκη δε λειτουργεί.
Και στο παρελθόν, κάποια πρωινά είχαμε διαπιστώσει ίχνη βραδινής/νυχτερινής παρουσίας στον αύλειο χώρο, όπως μπουκάλια ή κουτιά μπύρας, κατάλοιπα πρόχειρου φαγητού κ.λπ., τα οποία βέβαια τα σκουπίζαμε. Δικαιολογούσαμε την εικόνα, σκεπτόμενοι ότι κάποια παρέα παιδιών ή νέων περνούσε την ώρα της. Όλα αυτά, βέβαια, ήταν, κατά τη γνώμη μας, μέσα στα φυσιολογικά όρια και με το δεδομένο ότι ο χώρος ήταν και είναι κοινόχρηστος.
Μέχρι εδώ υπήρξε από την πλευρά μας μια ανεκτικότητα, από τη στιγμή που δεν παρατηρούσαμε κάποια αλλοίωση ή καταστροφή του χώρου. Τούτη τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πεποίθησή μας είναι ότι δεν συνέβη κάτι από τα παραπάνω, ότι δηλαδή δεν ήρθε κάποια νεανική παρέα να περάσει την ώρα της. Αντίθετα, ήρθαν κάποιοι για να βανδαλίσουν, για να προσβάλουν, για να καταστρέψουν – ίσως και για να προειδοποιήσουν…
Εμείς, όμως, αυτό δε θα το επιτρέψουμε. Θα μας βρουν απέναντί τους. Και είναι καλό να σταματήσουν εδώ το επικίνδυνο έργο τους. Αυτά για την ώρα.
ΠΡΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ
Ο χώρος του Μουσείου Ληξουρίου (κτήριο και αύλειος χώρος) στεγάζει από τον Ιανουάριο του 2019 την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη λόγω των γνωστών προβλημάτων του ιστορικού κτηρίου της. Έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Ληξουρίου στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, μέχρι να επισκευαστεί το κτήριό της, αλλά επιπλέον με σχετική απόφαση του ίδιου Δήμου (1 Μαρτίου 2022) έχει δοθεί η δυνατότητα να στεγαστεί εκεί και μετά την επισκευή του κτηρίου για επιπλέον 30 χρόνια το Τμήμα της Βιβλιοθήκης.
Εμείς ως Εφορευτικό Συμβούλιο, χωρίς να μηδενίζουμε τις όποιες παρεμβάσεις του Δήμου (για τη στέγη, για τον καλλωπισμό του εξωτερικού χώρου κ.λπ.), φροντίζουμε, περισσότερο κι από όσο το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητές μας, το κτήριο του Μουσείου και τον αύλειο χώρο του. Είναι, άλλωστε, υποχρέωσή μας και απέναντι στο Δήμο για την παραχώρηση του Μουσείου αλλά και απέναντι στους χρήστες της Βιβλιοθήκης, οι οποίοι επιθυμούν να βλέπουν, να επισκέπτονται και να μελετούν σε ένα άνετο, όμορφο και πολιτισμένο περιβάλλον.
Μετά το παραπάνω γεγονός βανδαλισμού που αναφέραμε, καλούμε τους συμπολίτες μας να μη μείνουν αδιάφοροι. Τους καλούμε σε εγρήγορση. Γιατί από τη στιγμή που θα επιτρέψουμε σε κάποιους να κατεβάζουν ή να καίνε τα αναρτημένα πανώ της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, που γνωστοποιούσαν τις τιμητικές εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της Βιβλιοθήκης μας, στην πραγματικότητα επιτρέπουμε να διαγραφτεί από τη ζωή του Ληξουριού η ίδια η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Καλούμε ανοικτά το Δήμο Ληξουρίου και κάθε μαζικό φορέα – κομματικό, κοινωνικό, συνδικαλιστικό, επαγγελματικό, αθλητικό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό κ.λπ. – καλούμε κάθε συμπολίτη να ευαισθητοποιηθεί σε αυτό το γεγονός.
Όλοι μας και ο καθένας από το χώρο του έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ