Η βαθύτερη τρύπα του κόσμου που θεωρείται η «είσοδος στην κόλαση» σφραγίστηκε
Κόσμος
22/04/2024 | 10:30

Η γεώτρηση Κόλα είναι η πιο βαθιά τρύπα που έχουν ανοίξει οι άνθρωποι στη γη και φτάνει μέχρι τα 12.262 μέτρα βάθος

Υπάρχει μια τεράστια τρύπα στη Ρωσία που κάποτε ονομάστηκε από τους ντόπιους «η είσοδος στην κόλαση». Αυτή η τρύπα κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Σοβιετική Ένωση αποφάσισε να δημιουργήσει τη βαθύτερη τεχνητή τρύπα που υπήρξε ποτέ.

Η διαδικασία εκσκαφής ξεκίνησε όταν οι δύο υπερδυνάμεις της εποχής, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ, προσπάθησαν να επιδείξουν την τεχνολογική τους υπεροχή σε μια προσπάθεια να επιτύχουν το σκοτεινό κατόρθωμα της διάνοιξης της βαθύτερης τρύπας στον πλανήτη από τον άνθρωπο.

Η βαθιά γεώτρηση “Kola Superdeep Borehole”, η οποία έχει το εκπληκτικό βάθος των περίπου 12 χιλιομέτρων, ισοδυναμεί σε ύψος με το να τοποθετείς επάνω στο Έβερεστ το βουνό Φούτζι της Ιαπωνίας. Η “Kola Superdeep Borehole” είναι βαθύτερη ακόμη και από τη διάσημη τάφρο των Μαριανών (Mariana Trench).

Ο στόχος ήταν να σκάψει κανείς όσο πιο βαθιά μπορούσε να σκάψει. Οι ερευνητές ήθελαν να φτάσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος . Αλλά, όταν οι γεωτρυπανιστές συνάντησαν μια ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία, το εγκατέλειψαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία στο κάτω μέρος της τρύπας φτάνει στους 180 βαθμούς Κελσίου, πάρα πολύ καυτό για να συνεχίσει η γεώτρηση, και δικαίως κερδίζει το παρατσούκλι «Πόρτα στην Κόλαση».

Με την πάροδο του χρόνου, τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάτρηση άρχισαν να παραμορφώνουν το σχήμα τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης, τα πετρώματα είχαν ελαστικότητα από ζελέ σε πλαστικό. Οι ερευνητές στην Κόλα λένε ότι οι πέτρες σε αυτά τα βάθη μοιάζουν περισσότερο με πλαστικό παρά με βράχο.

Το πρόγραμμα γεώτρησης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη χερσόνησο Κόλα, διήρκεσε πάνω από 20 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1992, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. ‘Ετσι, η ροή μετρητών σταμάτησε και η τρύπα – στο μέγεθος ενός πιάτου – σφραγίστηκε.

Δυστυχώς, σήμερα ο χώρος είναι πλέον εγκαταλελειμμένος, αποτελούμενος μόνο από ένα ερειπωμένο κτίριο και έναν βιδωμένο σωλήνα στο έδαφος. Η Ρωσία ανακοίνωσε το 2008 ότι σχεδίαζε να καταστρέψει τη γεώτρηση καθώς ορισμένοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η τρύπα έχει γεμίσει εν μέρει με σκυρόδεμα.

Πηγή: gazzetta.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer