Στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
Η θλιμμένη πριγκίπισσα Σίσι και η αγάπη της για την Κέρκυρα
Πολιτισμός
13/08/2019 | 10:16

Σε μια από τις διασημότερες και πιο αγαπητές προσωπικότητες της αυστριακής και ευρωπαϊκής ιστορίας, την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ, στη θλιμμένη και με τραγική ιστορία πριγκίπισσα Σίσι, όπως είναι γνωστή, είναι αφιερωμένη η έκθεση «Τα χρόνια της αυτοκράτειρας Ελισάβετ στην Κέρκυρα», με αντικείμενα και αρχειακό υλικό το οποίο προέρχεται από τη συλλογή του Sisi Museum και τα Αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Βιέννης. Προσωπικά αντικείμενα της αυτοκράτειρας που απεικονίζουν την αληθινή προσωπικότητά της μέσα από τα ταξίδια της και την καθημερινή ζωή της στην Κέρκυρα, σπάνια αντικείμενα και έργα τέχνης, φορέματα, κοσμήματα, πορτρέτα ζωγραφικής, φωτογραφίες, χαρακτικά, αρχεία και χειρόγραφα της εποχής, βρίσκονται ανάμεσα στα εκθέματα στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.

“Το καταφύγιό της, όπου μπορούσε να είναι ο εαυτός της”. Αυτό ήταν η Κέρκυρα για την Σίσι, ο προσωπικός της παράδεισος, εκεί όπου κατέφευγε όχι μόνο λόγω των προβλημάτων υγείας της, αλλά και γιατί το μέρος ήταν πρωτίστως για εκείνη ένα καταφύγιο. Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ, η θρυλική Σίσι, και η ελληνική περίοδός της, δηλαδή το διάστημα που έμεινε στο όμορφο νησί της Κέρκυρας στο επιβλητικό Αχίλλειον, έρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα και τροφοδοτεί το μύθο της.
Η Ελισάβετ της Αυστρίας γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1837 καιν πέθανε δολοφονημένη στις 10 Σεπτεμβρίου 1898.  Ήταν αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας.

Μέλος του βασιλικού Βαυαρικού Οίκου των Βίττελσμπαχ, ήταν γνωστή με το υποκοριστικό “Σίσι”. Ο γάμος της με τον αυτοκράτορα της Αυστρίας σε ηλικία 16 ετών την έφερε αντιμέτωπη με το αυστηρό πρωτόκολλο της αυλής των Αψβούργων και σύντομα αναγκάστηκε να ακολουθήσει έναν άκαμπτο και ελεγχόμενο τρόπο ζωής. Από την αρχή του έγγαμου βίου της ήρθε σε σύγκρουση με την πεθερά (και θεία της), Αρχιδούκισσα Σοφία, η οποία πήρε τον έλεγχο της ανατροφής των παιδιών της Σίσι, το πρώτο εκ των οποίων, η Σοφία, πέθανε σε πολύ νεαρή ηλικία. Η γέννηση του διαδόχου, Ροδόλφου, βελτίωσε τη θέση της στην Αυλή, όμως έπληξε την υγεία της, και την ώθησε σε συχνά ταξίδια στην Ουγγαρία, την οποία προτιμούσε για το πιο χαλαρό περιβάλλον που συναντούσε εκεί. Η μεγάλη αγάπη της για την Ουγγαρία έθεσε τα θεμέλια για την εδραίωση της διπλής μοναρχίας της Αυστρίας-Ουγγαρίας (1867).

Ο θάνατος του μοναχογιού της και της ερωμένης του, Μαρία Βετσέρα, στη δολοφονία-αυτοκτονία που έλαβε χώρα στο Μάγιερλινγκ (1889) απεδείχθη καταστροφικό χτύπημα για την Ελισάβετ: αποτραβήχτηκε από τα αυτοκρατορικά της καθήκοντα και ταξίδεψε εκτεταμένα χωρίς την οικογένειά της. Έχοντας επισκεφτεί την Κέρκυρα ήδη από το 1861, έχτισε εκεί το Αχίλλειον (1890), μελλοντικό της καταφύγιο. Η εμμονική φροντίδα της εξωτερικής της εμφάνισης έλαβε θρυλικό χαρακτήρα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Η έκθεση φιλοδοξεί να μεταφέρει λεπτομέρειες μιας σημαντικής περιόδου της ζωής της με μια σειρά από προσωπικά της αντικείμενα, τα οποία σπανίως έχει την ευκαιρία να δει το κοινό και αφορούν τα ταξίδια, την εξερεύνηση των αρχαίων πολιτισμών, τη φιλοσοφία αλλά και τη φυσιολατρία που ήταν τα πάθη της.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer