Συνέντευξη στον Ανδρέα Αρβανιτάκη
Η Ρόδη Κράτσα στο ekefalonia:«Η Περιφέρεια έλαβε πρώτη έγκαιρα μέτρα κατά της πανδημίας» -Μιλάει για τον τουρισμό, το σύστημα υγείας και για τον Γαλιατσάτο
Πολιτική
18/04/2020 | 06:50

Για την εν εξελίξει υγειονομική κρίση, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και τον ρόλο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο ekefalonia.gr και τον Ανδρέα Αρβανιτάκη η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα.
Η κα Κράτσα αφενός αναφέρθηκε στα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς (επιδημιολογικό, οικονομικό κλπ) λαμβάνοντας μέτρα στήριξης και προστασίας πολιτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Μίλησε για τον ρόλο της Περιφέρειας της οποίας προΐσταται τονίζοντας πως ήταν η πρώτη που έλαβε δραστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις υπηρεσίες της αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία τους ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών.
Αναφορικά με τον τουρισμό, επεσήμανε την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την φετινή τουριστική σαιζόν. Η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο τουρισμού για την προβολή της Περιφέρειας των νησιών μας αλλά και με ίδια μέσα διατηρεί την επαφή με παραδοσιακούς προορισμούς τουριστών μας τονίζοντας την ασφαλή και προνομιούχα διαμονή στα νησιά μας.
Καταφέρθηκε κατά της παράταξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «ΑΝΑΣΑ» του τέως Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτου μιλώντας για την  κατάσταση στην οποία περιέπεσε το σύστημα υγείας στα νησιά μας, ενώ με τις προτάσεις τους δείχνουν να μην έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.
Κλείνοντας η κα Κράτσα μίλησε για το Πάσχα που όλοι μας θέλουμε να γιορτάσουμε με τους παραδοσιακούς επτανησιακούς μας τρόπους, ωστόσο αυτό που προέχει τώρα είναι να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη του κορωνοϊού.

ΕΡ.: κα Κράτσα,  ολόκληρη η υφήλιος δοκιμάζεται από την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Η χώρα μας αν και ηπιότερα, εντούτοις αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού covid 19.

Η κρίση αυτή εκτός από υγειονομική είναι και οικονομική, ένεκα των μέτρων προφύλαξης που έχουν ληφθεί για την προφύλαξη του πληθυσμού και την ανακοπή της εξάπλωσης του ιού.

Πώς κρίνετε τις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης, καθώς και τα μέτρα που ανακοίνωσε για την στήριξη της οικονομίας; Επαρκούν;

                

ΑΠ.: Η Κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και  της οικονομίας, δηλαδή επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων. H ετοιμότητά της  αναγνωρίζοται και διεθνώς. Σε μια κρίση, όπως αυτή που ζούμε, πρωτόγνωρη, απροσδιόριστη, χωρίς την δυνατότητα πρόβλεψης του βάθους και του χρόνου της, κανείς δεν μπορεί να πει τι είναι ή δεν είναι αρκετό.

Εξ’ άλλου δεν είναι ακόμη απόλυτα προσδιορισμένο και το ύψος της Ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη χώρα μας και το είδος των χρηματοοικονομικών εργαλείων που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Το ποσό των 6 δις ευρώ, του πρώτου ευρωπαϊκού πακέτου σίγουρα θα διευρυνθεί για την οχύρωση της δημόσιας υγείας, την ανάσχεση της οικονομικής κρίσης για την προστασία και την ανταγωνιστικότητα των εργαζομένων.

Η κρίση αυτή βρήκε τη χώρα μας δυστυχώς στο ξεκίνημα της ανάκαμψης της από την πολυετή δημοσιονομική κρίση και μια κακή διακυβέρνηση των τελευταίων χρόνων σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η μια πλευρά.

Η άλλη πλευρά, είναι ότι η χώρα μας έχει μια Κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη, εκσυγχρονιστική, η οποία είναι σε θέση να χτίσει και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν.

Σε αυτή την εθνική προσπάθεια η Περιφέρειά μας θα συμβάλλει με τα δικά της πλεονεκτήματα και θα διεκδικήσει την στήριξη και τις δημόσιες επενδύσεις για την ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.

ΕΡ.: Εσείς, ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τι μέτρα έχετε λάβει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης;

 

ΑΠ.: Από την πρώτη στιγμή μπήκαμε στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που πήραμε μέτρα αφ’ ενός για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στις Υπηρεσίες μας, αλλά και την λειτουργία με ειδικές συνθήκες για να μην μείνουν πίσω τα πράγματα εις βάρος των πολιτών και του προγραμματισμού μας. Είναι δύσκολο αυτό, γιατί παραλάβαμε μια  Περιφέρεια άκρως υποστελεχωμένη.

Σε πολλές, όμως, υπηρεσίες το προσωπικό “βάζει πλάτη” τις δύσκολες αυτές ώρες, στην Κεφαλονιά και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου!

Παράλληλα προχωρούμε τα βασικά έργα σε όλους τους τομείς όπως στην Κεφαλονιά το λιμάνι του Πισαετού στην Ιθάκη, την αποκατάσταση οδικού δικτύου σε βόρεια και νότια Κεφαλονιά, το ολοκληρωμένο Κινητό Εργαστήριο ελέγχου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREGV-A – Ελλάδα – Ιταλία, όπως και την χρηματοδότηση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μέσω του προγράμματος Leader.

ΕΡ.: Ένας από τους τομείς που αναμένεται να πληγούν σημαντικά φέτος είναι αυτός του τουρισμού. Πρόκειται για έναν νευραλγικό τομέα της οικονομίας τόσο του νησιού μας όσο και των υπόλοιπων νησιών του Ιονίου. Εσείς από την πλευρά σας πώς σκοπεύετε να στηρίξετε τον τομέα και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, επαγγελματίες και εργαζόμενους;

 

ΑΠ.: Ο τουρισμός έχει ήδη δεχθεί το μεγάλο κτύπημα της κρίσης του κορωνοϊου μετά το κτύπημα της Thomaw Cook, και τα πρώτα μέτρα της Κυβέρνησης απευθύνονται στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

Μισό δις ευρω είναι η ζημιά από την ακύρωση των κρατήσεων και υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αρκετά πάνω από ένα δις για την χρηματοδότηση της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας. Όλα αυτά μας απασχολούν ιδιαίτερα για την Περιφέρειά μας.

Η φετινή σεζόν είναι σε πλήρη αβεβαιότητα παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και κυρίως λόγω της διεθνούς συγκυρίας και των συνθηκών που θα επικρατήσουν στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα όταν ανοίξουν τα σύνορα και οι αερομεταφορές. Είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για την προβολή της Περιφέρειάς μας, μέσα στην εθνική προσπάθεια που γίνεται από το “Greece from Home”. Με τα δικά μας, επίσης, μέσα κρατάμε ζωντανή την επαφή με τους παραδοσιακούς προορισμούς τουριστών μας και διαδίδουμε παντού την ταυτότητα της προνομιούχας και ασφαλούς Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Κτίζουμε τις προϋποθέσεις για την επόμενη ημέρα, αλλά παράλληλα σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τους Δήμους  θα ενισχύσουμε την ταυτότητα και το μήνυμά μας στην εσωτερική αγορά.

Ο εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί βέβαια να συγκριθεί με το οικονομικό πλεονέκτημα του διεθνούς τουριστικού ρευματος στα νησιά μας, αλλά μπορεί να λειτουργήσει για την τόνωση τοπικών επιχειρήσεων και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μας και την τοπική παραγωγή προϊόντων.

Είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση, όπως βλέπετε, προς κάθε κατέυθυνση.

 

ΕΡ.: Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δώσει στη δημοσιότητα προτάσεις για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης και τη στήριξη της οικονομίας, καθώς και κινήτρων προς ιατρούς και νοσηλευτές ώστε να καλύψουν τα κενά των νοσοκομείων μας. Πώς τις κρίνετε;

 

ΑΠ.: Η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η ΑΝΑΣΑ που διοίκησε επι πέντε χρόνια την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δεν δικαιούται να ομιλεί για το σύστημα υγείας στα νησιά μας. Είναι γνωστή η κατάσταση στην οποία περιέπεσαν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας επι των ημερών τους και των ημερών της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την οποία στήριξαν βουβοί και ανεκτικοί.

Και σήμερα σαν να μην κατάλαβαν τίποτε ή θέλωντας να εμπαίξουν την κοινωνία, μάς λένε ότι με αύξηση του βοηθήματος στους επικουρικούς γιατρούς θα λύσουμε το πρόβλημα του ιατρικού προσωπικού. Έγινε ήδη σαφές ότι ούτε η δωρεάν στέγη που προσφέρθηκε από την Κεφαλονιά δεν στάθηκε ικανή να έλξει το ενδιαφέρον υποψήφιων επικουρικών ιατρών.

Εμείς συνεχίζουμε το επίδομα που προσφέρει η Περιφέρεια αλλά, πηγαίνουμε και στην καρδιά του ζητήματος που είναι τα κατάλληλα κίνητρα όπως η ασφάλεια και η εξέλιξη των ιατρών που θέλουμε να έλθουν στα νησιά μας σε μόνιμη ή βραχυχρόνια βάση για τη στελέχωση των νοσοκομείων μας. Επίσης, είναι σίγουρο ότι η Περιφέρεια θα είναι ο εταίρος της Κυβέρνησης για τις επενδύσεις που θα γίνουν στο χώρο της υγείας για τον εξυγχρονισμό του ιατρικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και βέβαια για μια σύγχρονη ΜΕΘ η οποία και θα έχει τις συνθήκες για να λειτουργήσει. Ήδη ξεκινήσαμε τη διαδικασία για την αναβάθμιση των 12 Κέντρων Υγείας.

 

ΕΡ.: Κλείνοντας θα θέλατε να προσθέσετε κάτι απευθυνόμενη στους αναγνώστες μας;

 

ΑΠ.: Καταλαβαίνω ότι σε όλους μας, λείπει το Πάσχα όπως το έχουμε συνηθίσει με την επτανησιακή παράδοσή μας, στην υπέροχη φύση των νησιών μας.

Συναισθάνομαι όμως, και την αγωνία για την έξοδο από τον εφιάλτη του κορωνοϊού.Αυτό προέχει για τον καθένα, για όλη την κοινωνία, για την πατρίδα μας.

Για τον λόγο αυτό το μήνυμά μας για τις Άγιες Ημέρες και το Πάσχα στο Ιόνιο είναι: “Μένουμε Σπίτι” – Στέλνουμε ευχές – Μεταδίδουμε την αγάπη, Όχι τον ιό!

Είναι ευκαιρία να θυμηθούμε παλιά έθιμα και να ξαναζήσουμε σπιτικά, παραδοσιακά, ξεχωριστά.

Και με ασφάλεια. Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia