Η Ρηγίλλης γίνεται κατοικία με πισίνα -Αρχικά προβλέπονταν Ξενοδοχείο στα παλαιά Γραφεία της Ν.Δ.
Life
13/04/2024 | 18:45

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού ενέκριναν υπό συγκεκριμένους όρους τη νέα μελέτη αποκατάστασης του χαρακτηρισθέντος ως μνημείου κτηρίου επί της οδού Ρηγίλλης 18 στην Αθήνα, (παλιά γραφεία Νέας Δημοκρατίας), ιδιοκτησίας ΕΚΠΑ | «Ίδρυμα Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» και αλλαγής χρήσης του σε κατοικία.

Προς τούτο, εγκρίθηκε η αποκατάσταση του υφιστάμενου ισογείου κτίσματος στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και η αλλαγή χρήσης του ως παρακολουθήματός του, η κατασκευή πισίνας στον περιβάλλοντα χώρο και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

Παράλληλα εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου και των διακοσμητικών στοιχείων του νεοκλασικού κτηρίου.

Σημειώνεται ότι το κτήριο έχει μισθωθεί από την εταιρεία Ανώνυμος Ξενοδοχειακή και τουριστική εταιρεία THE MARGI, η οποία το 2019, όταν υπογράφηκε η μακρόχρονη ενοικίαση, το προόριζε για ξενοδοχείο πολυτελείας.

Η ιστορία του κτιρίου

Σχετικά με την αρχιτεκτονική του κτιρίου στη Ρηγίλλης, που συνδέθηκε με την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, η επίτιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και συγγραφέας βιβλίων που έχουν σχέση με ιστορικά κτίρια της Αθήνας, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, είχε πει στην Καθημερινή:

«Το σπίτι της οδού Ρηγίλλης δεν είναι από τα συνηθισμένα της περιοχής, έστω κι αν αυτή είναι η εντύπωση που δίνει το μορφολογικό ύφος του ύστερου νεοκλασικισμού στην πρόσοψη. Οι κατόψεις του ακολουθούν την τυπική διάταξη των hôtels privés της Γαλλίας και της Αγγλίας: μαρμάρινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο κεντρικό χολ που οδηγεί στο κεντρικό ξύλινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο και σε τρεις μεγάλους χώρους υποδοχής, σαλόνια και τραπεζαρία. Ο πρώτος όροφος ακολουθεί και πάλι τις βασικές αρχές του γαλλικού hôtel privé. Αυτό όμως που ξαφνιάζει στην κατοικία Διομήδη είναι η πίσω, προς τον κήπο όψη, με το στοιχείο του πύργου στην αριστερή της πλευρά και την επίσης υπερυψωμένη δεξιά πλευρά, στοιχεία που συναντάμε στις εξοχικές επαύλεις της Κηφισιάς και του Νέου Φαλήρου».

Το κτίριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1862 και πέθανε το 1937. Ο Αναστάσιος Μεταξάς ήταν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής, συναγωνιζόμενος επάξια τον Τσίλλερ, αλλά και δύο φορές Ολυμπιονίκης ως σκοπευτής.

Με δικά του αρχιτεκτονικά σχέδια κατασκευάστηκαν, επεκτάθηκαν ή αναμορφώθηκαν πολλά ιστορικά κτίρια στην Αθήνα, όπως:

Το Μέγαρο Χαροκόπου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινό Μουσείο Μπενάκη).
Η Οικία Ορφανίδη στη λεωφόρο Αμαλίας (Ίδρυμα Ωνάση).
Το ανάκτορο του πρίγκιπα Νικολάου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινή Ιταλική Πρεσβεία).
Το Παλάτι στην οδό Ηρώδου του Αττικού (νυν Προεδρικό Μέγαρο).
Τα νοσοκομεία Συγγρού και Αιγινήτειο.
Το κτίριο της Ιονικής Τράπεζας (μετέπειτα Alpha Bank) στην οδό Πεσμαζόγλου.
Τo Μέγαρο Μέρλιν-Ντουέ στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (Γαλλική Πρεσβεία).
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πευκακίων επί της οδού Ασκληπιού.

 

Πηγή: tornosnews.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer