Αυτές τις μέρες παραλάβαμε τα βιβλία (133 κιβώτια) της προσωπικής βιβλιοθήκης και το γραφείο με τέσσερις πολυθρόνες (επιπλοποιΐα Σαρίδη, 1937-38) και κάποια αντικείμενα γραφείου δύο άξιων τέκνων του Ληξουριού, του Κωνσταντίνου Αλιβιζάτου και του πατέρα του Νικολάου, γόνων σπουδαίας ληξουριώτικης οικογένειας.
Έτσι, το πολύτιμο αυτό βιβλιακό υλικό έρχεται να προστεθεί στα βιβλία (8.500 τίτλοι βιβλίων) της προσωπικής βιβλιοθήκης του καθηγητή Θεολογίας και Ακαδημαϊκού Αμίλκα Αλιβιζάτου, αδελφού του Νικολάου.
Ο Νικόλαος Αλιβιζάτος (1876-1945) υπήρξε καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ διετέλεσε και πρύτανης του Πανεπιστημίου. Αναμείχθηκε στην πολιτική, καθώς εκλέχτηκε βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Ο Νικόλαος και ο, επίσης γιατρός, αδελφός του Ανδρέας ίδρυσαν το 1903 την Πολυκλινική Αθηνών, ίδρυμα με ανεπανάληπτη κοινωνική προσφορά.
Γιος του Νικολάου ήταν ο Κωνσταντίνος Αλιβιζάτος (1905-1997), καθηγητής Χειρουργικής και αυτός της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με σημαντική προσφορά και στην Πολυκλινική. Χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της Χούντας (1967-1974) ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, ενώ το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου 1973, ανταποκρινόμενος στην έκκληση των αγωνιζόμενων φοιτητών έσπευσε στο Πολυτεχνείο μαζί με τη σύζυγό του, για να βοηθήσει τραυματίες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και οι δύο. Ήταν παντρεμένος με τη Λιλή (Μαρία-Ελένη) Θεοτοκά, αδελφή του γνωστού λογοτέχνη και διανοητή Γιώργου Θεοτοκά, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από δύο περίπου χρόνια, σε ηλικία 111 ετών, έχοντας επιδείξει σημαντική κοινωνική προσφορά. Εκλέχθηκε βουλευτής επικρατείας με την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις στις βουλευτικές εκλογές του 1974.
Τα παιδιά του Κωνσταντίνου και της Λιλής, ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και η Δανάη Αλιβιζάτου Κουρέτα, αποφάσισαν να δωρίσουν τα βιβλία και τα έπιπλα/βιβλιοθήκη-γραφείο του πατέρα τους και του παππού τους στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.
Οι δωρητές κληροδότησαν τη λαμπρή αυτή περιουσία τους στη Βιβλιοθήκη του Ληξουριού ως δείγμα της αγάπης τους και της εκτίμησής τους προς τη γενέτειρα των προγόνων τους. Και το γεγονός αναμφισβήτητα περιποιεί τιμή στη Βιβλιοθήκη μας.
Εγκάρδιες είναι οι ευχαριστίες μας στους δωρητές.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ