Στον ιερό ναό Αγίων Αντωνίου & Χαραλάμπους Κρύας Ιτεών Πατρών τιμήθηκε η μνήμη του Κεφαλονίτη (και για την ακρίβεια του Ληξουριώτη Αγίου) Οσίου Πατρός ημών Παναγή του Μπασιά του εν Κεφαλληνία. Στον συγκεκριμένο ναό φυλάσσεται τμήμα του χαριτόβρυτου ιερού λειψάνου του Αγίου καθώς και προσκυνητάρι.
Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, στις 19.00 τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, ο οποίος και μίλησε για τον Άγιο Παναγή, το πλήρες όνομα του οποίου ήταν Τυπάλδος Μπασιάς και ήταν γόνος αρχοντικής οικογένειας της Παλικής. Είχε γεννηθεί το 1801 από γονείς ευσεβείς, τον Μιχαήλ και την Ρεγγίνα, το γένος Δελλαπόρτα. Έλαβε καλή μόρφωση κοντά σε αξιόλογους δασκάλους της εποχής του και έμαθε την Γαλλική και την Ιταλική γλώσσα καθώς και την Λατινική που ήταν απαραίτητη για την μελέτη κάποιων πατερικών κειμένων.
Το 1836 χειροτονήθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κεφαλληνίας Παρθένιο Μακρή Διάκονος και Πρεσβύτερος. Ο συνετός χαρακτήρας του μέσα από την ευσέβεια προς τον Θεό και η ταπεινότητα που τον διακατείχε, ήταν τα θεμέλια για να αφιερώσει την υπόλοιπη ζωή του με αφοσίωση στις προσταγές και στα Πιστεύω της Ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας μας.
Ο Όσιος Παναγής κοιμήθηκε το 1888 μ.Χ., και στην πάνδημη μετά τριήμερο κηδεία του είχε εκφωνήσει επικήδειο ο τότε Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γερμανός Καλλιγάς.
Η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Παναγή του Μπασιά έγινε στις 6 Ιουνίου 1976 μ.Χ. και η Αγιοκατάταξη του με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δια Πατριαρχικής και Συνοδικής Αποφάσεως, την 4η Φεβρουαρίου 1986 μ.Χ.
Τα ιερά λείψανά του φυλάσσονται εντός αργυρής θήκης στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Ληξουρίου, όπου είναι και ο τάφος του.
Την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 το πρωί στο ναό Αγίων Αντωνίου και Χαραλάμπους Κρύας Ιτεών στην Θεία λειτουργία προεξήρχε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, προιστάμενος του ναού Αγίου Ανδρέου Πατρών ενώ το απόγευμα, στον μεθεόρτιο εσπερινό ο αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, προιστάμενος του ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγυιάς. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί στις 21.00 με πολιτιστικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς.
Ο Όσιος Παναγής ο Μπασιάς θεωρείται θαυματουργός. Λέγεται ότι είχε αναλάβει να συνετίσει και να διαπαιδαγωγήσει ένα νεαρό που είχε δείρει τη μητέρα του.
Ο νεαρός ερχόταν σε προστριβές με τους γονείς του που τον συμβούλευαν και μια μέρα η μητέρα του τού έκανε μια παρατήρηση. Ο νέος οργίστηκε, μίλησε άπρεπα στην μητέρα του και από τον θυμό του παρασύρθηκε, άπλωσε το χέρι του και την έδειρε άσχημα. Η μητέρα του πόνεσε και κλαίοντας του είπε «την κατάρα μου να έχεις».
Ο Ανδρέας μετά το γεγονός πήρε το άλογό του ξεκίνησε για τη χώρα (το Ληξούρι). Ενώ πλησίαζε στο Ληξούρι συναντά τον Παπά-Μπασιά (Άγιος Παναγής Μπασιάς), και κατά την συνήθεια, κατέβηκε από το άλογό του και έσκυψε να προσκυνήσει τον ιερέα λέγοντας «προσκυνώ άγιε Δέσποτα». Και ο Άγιος Παναγής δεν δέχθηκε το προσκύνημα του Ανδρέα αλλά με έντονο τόνο του είπε:
– Την μάνα σου, την μάνα σου! Επικατάρατο το χέρι που κτυπά τους γονείς του. Γύρισε πίσω και όταν σε συγχωρήσει η μάνα σου έλα στο Ληξούρι.
Τα’ χασε ο Ανδρέας. Κανείς δεν ήξερε το γεγονός πώς το έμαθε ο Άγιος ιερεύς; Ήταν δε ο τόνος τέτοιος του Ιερέα που δεν έπαιρνε αντίρρηση. Ο Ανδρέας επέστρεψε στο χωριό του και διηγήθηκε στην μητέρα του το περιστατικό και κλαίοντας ζητούσε συγγνώμη. Και η μητέρα του πονεμένη του έλεγε «καλά σου έκανε ο Παπά-Μπασιάς· όχι δεν σε συγχωρώ».
Αναγκάστηκε και έμεινε στο χωριό και μετά από τρεις μέρες η μητέρα του τον συγχώρεσε, του έδωσε την ευχή της και ξεκίνησε για το Ληξούρι αλλά με φόβο.
Πηγή: thebest.gr