Η παράσταση “Λύματα ή Πώς θα μας θυμούνται” στο Κάστρο του Αγ. Γεωργίου
Θέατρο
31/08/2023 | 12:25

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης συμμετέχει για τρίτη φορά στην επιτυχημένη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», φιλοξενώντας στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου για δύο μέρες, Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023, στις 20.00, την παράσταση Λύματα ή Πώς θα μας θυμούνται, σε σκηνοθεσία και δραματουργία Γεωργίας Κανελλοπούλου.

Ποιά είναι τα υπολείμματα του πολιτισμού μας; Τι είδους απόβλητα υπάρχουν και σε ποιές μορφές; Αποτελεί η αρχαία κληρονομιά ένα απόβλητο του παρελθόντος; Είναι τα σκουπίδια του παρόντος, η πολιτιστική κληρονομιά του μέλλοντος; Τι αφήνουμε πίσω μας και πώς θα μας θυμούνται;

Η παράσταση ΛΥΜΑΤΑ ή πώς θα μας θυμούνται, σε ενεργό διάλογο με τις σύγχρονες εικαστικές τέχνες, αποσκοπεί στην δημιουργία ενός υβριδικού έργου τέχνης, ενός αντι-κληροδοτήματος. Βασική δραματουργική αφετηρία αποτελεί η έννοια των λυμάτων, τόσο ως υλική αποτύπωση την αλλοιωτικής παρέμβασης του ανθρώπινου πολιτισμού στη φύση, όσο και ως μεταφορική αποτύπωση όσων αφήνουμε πίσω μας στους πολιτισμούς του μέλλοντος.

Στην σκηνή, τοποθετούνται υλικά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αυτή τη μελλοντική κληρονομιά. Αντικείμενα, ιδέες, απόψεις, τοπικοί παράγοντες και θεϊκές λύσεις μπαίνουν σε έναν επί σκηνής διάλογο, με τις εικαστικές τέχνες να βοηθούν στην υλική αποτύπωση αυτού που δυστυχώς (ή ευτυχώς) στο θέατρο πεθαίνει μετά το τέλος της παράστασης.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Γεωργία Κανελλοπούλου
Σύμβουλος δραματουργίας: Δημήτρης Μπαμπίλης
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Σπύρος Μπέτσης
Σκηνικά, κοστούμια: Δαφνη Αηδόνη
Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Παπανικολάτος
Εικαστικός: Δήμητρα Ζερβού
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελένη Χούμου
Φωτογραφίες: Σπύρος Μπέτσης
Εμφανίζονται: Βασίλης Αθανασόπουλος, Ειρήνη Δένδη
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Κούρτη
ΑΜΚΕ: ΕΦΑΜΙΛΛΟΝ

Ώρα έναρξης παράστασης: 20:00 Ώρα προσέλευσης: 19:30
Διάρκεια: 70′

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023
Ο επιτυχημένος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, που αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας και αγκαλιάστηκε θερμά από το κοινό της περιφέρειας, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023 με την τέταρτη διοργάνωσή του, προσφέροντας μια σπάνια πολιτιστική εμπειρία σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη, το φετινό φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης και φέρνει σε δημιουργικό διάλογο τον σύγχρονο πολιτισμό με την πολιτιστική κληρονομιά.
Το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών/περφόρμανς και μουσικού θεάτρου σε αρχαία θέατρα, κάστρα, μνημεία, μουσεία, μονές, εκκλησίες, τζαμιά και σπήλαια έως και τις 31 Αυγούστου 2023.

Πληροφορίες

• Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το ΥΠΠΟ και απαιτείται η προσκόμιση του εκτυπωμένου ή ψηφιακού εισιτηρίου κατά την είσοδο στον χώρο. Το μόνο αντίτιμο για την παράσταση είναι το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου (3 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ).
• H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr
• Σε περίπτωση εξάντλησης των εισιτηρίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τυχόν ακυρώσεις.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ
ΔΡ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer