Με έμφαση στη Παιδεία
Η Νέα Δημοκρατία ξεδιπλώνει το κυβερνητικό της πρόγραμμα
Πολιτική
22/11/2018 | 10:57

Το κυβερνητικό της πρόγραμμα αρχίζει και παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία, ξεκινώντας από ένα τομέα στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα: Την παιδεία. Στο δρόμο για το 12ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, στις 14-15 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει σε δύο κεντρικές εκδηλώσεις να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της παιδείας – σε όλες τις βαθμίδες – και στη συνέχεια της υγείας. Και τα δύο αυτά κομμάτια του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος φέρουν τη «σφραγίδα» του κ. Μητσοτάκη, ενώ η επιμέλειά τους έγινε με το συντονισμό και την εποπτεία του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, του γραμματέα προγράμματος, Γιώργου Στεργίου και των αντίστοιχων τομεαρχών, Νίκης Κεραμέως για την παιδεία και Βασίλη Οικονόμου για την υγεία και τη συμμετοχή και άλλων κομματικών στελεχών και τεχνοκρατών.

Η αρχή θα γίνει μεθαύριο, Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, στον Ταύρο). Το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (προλογίζουν Κεραμέως και Χατζηδάκης) ενώπιον εκατοντάδων «γαλάζιων» μελών και στελεχών καλύπτει την προσχολική – με το βάρος να πέφτει στη δέσμευση «κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού» – τη σχολική και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ωστόσο η μεγαλύτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία, ώστε να υπάρχει πραγματική αυτονομία τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και σε παιδαγωγικό επίπεδο. Στις πολύωρες συσκέψεις που έχουν γίνει στην Πειραιώς για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης έχει υπογραμμιστεί, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί για παράδειγμα να μην μπορεί μια σχολική μονάδα που διαθέτει ένα θέατρο να το παραχωρεί έναντι ενοικίου κάποια απογεύματα και να αξιοποιεί το έσοδο αυτό για τις ανάγκες του σχολείου. Ούτε πρέπει να υποχρεώνεται ο διευθυντής ενός σχολείου να παίρνει άδεια από την περιφερειακή διεύθυνση ακόμα και για να φέρει έναν ομιλητή σε μια σχολική εκδήλωση.

Στο επιτελείο της ΝΔ έχουν μελετήσει προσεκτικά το σκανδιναβικό μοντέλο παιδείας και έχουν πάρει αρκετά στοιχεία από αυτό για το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει. Στο σχεδιασμό τους περιλαμβάνεται ο εμπλουτισμός των σχολικών προγραμμάτων, με την επιχειρηματικότητα, την οδική συμπεριφορά, τον εθελοντισμό, τη ρομποτική, την πρόληψη στις φυσικές καταστροφές και άλλα αντικείμενα που η ηγεσία της ΝΔ πιστεύει ότι πρέπει να μπουν στα σχολεία και να εξοικειωθούν οι μαθητές με αυτά. Εκτιμά δε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση των ψηφιακών μέσων στα σχολεία και η παροχή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, στοιχεία στα οποία αναμένεται να αναφερθεί στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης. Έμφαση δίνεται επίσης και στο σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και αναγκών αγοράς εργασίας.

Παράλληλα, στην πρόταση παιδείας της ΝΔ θα περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός πρότυπου και ενός πειραματικού σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο για τη διαμόρφωση των προτάσεων για τη σχολική εκπαίδευση έπαιξαν ο Γιώργος Βούτσινος, πρώην ειδικός γραμματέας του

Υπουργείου Παιδείας και επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και ο Γεώργιος Καλκάνης, καθηγητής φυσικής και εκπαιδευτικών ψηφιακών τεχνολογιών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο κομμάτι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι ουσιαστικά έτοιμο το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η ΝΔ μέσα στο πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησής της. Τα σημεία αιχμής, που θα παρουσιαστούν το Σάββατο, είναι η πλήρης αυτονομία των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με τη σημερινή του μορφή, η επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος στα ΑΕΙ, αλλά με πιο ξεκάθαρες αρμοδιότητες, η εισαγωγή νέων μηχανισμών για ευέλικτες διαδικασίες χορηγιών, η δημιουργία νέων ξενόγλωσσων προγραμμάτων, η ενίσχυση πρακτικής άσκησης στη διάρκεια των σπουδών και η θεσμοθέτηση ενός εσωτερικού προγράμματος στο πρότυπο του ευρωπαϊκού Erasmus μεταξύ των πανεπιστημίων.

Πηγή: parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ