Η Λαϊκή Συσπείρωση για το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στο Ληξούρι
Πολιτική
10/12/2020 | 17:00

Στο πρόσφατο Δ.Σ. του Δήμου Ληξουρίου συζητήθηκε το θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Ληξουρίου (ΟΕΥ).

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε στον Ο.Ε.Υ.  και τις 101 νέες Οργανικές Θέσεις Δημοσίου Δικαίου που προβλέπει. Καταψήφισε το άρθρο 14 που αφορά στην δημιουργία Αυτοτελούς Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς και το άρθρο 17 που προβλέπει την σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας.

Το Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου που η Δ. Αρχή και οι άλλες παρατάξεις ΝΔ (Ρουχωτάς) – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ (Αραβαντινός) το υπερψήφισαν, πρόκειται για μια δομή (υπάγεται απευθείας στον Δήμαρχο), που προωθείται παράλληλα με την λειτουργία των Δήμων ως Ανώνυμες Εταιρείες.

Στο πρότυπο λοιπόν του Δήμου Α.Ε. το τμήμα αυτό, προβλέπεται κάθετα και οριζόντια να «…Διενεργεί εσωτερικό έλεγχο, βασισμένο στην ανάλυση κινδύνου (risk management) … τον έλεγχο συμμόρφωσης των υπηρεσιών με τις γενικές αρχές του …ισχύοντος ενωσιακού ή εθνικού νομικού και κανονιστικού πλαισίου και την διερεύνηση διάπραξης τυχόν παραβάσεων…., τον έλεγχο για τις προδιαγραφές ποιότητας  για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου…και την αξιολόγηση του αποτελέσματος της εφαρμογής τους με εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου… εισηγείται βελτιώσεις στη λειτουργία των οργανικών μονάδων… καθώς και ….των πολιτικών οργάνων!

Από τα παραπάνω γίνεται πολύ σαφές τι ακριβώς επιδιώκουν, σε μια περίοδο που επιταχύνεται κεντρικά η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, η κρατική υποχρηματοδότηση (στο 60-70% !!!), η αύξηση των ανταποδοτικών-Δημοτικών τελών (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, νερό κλπ), η εντατικοποίηση των εργαζόμενων στους Δήμους μέσα από την αξιολόγησή τους, η επιδείνωση των όρων υγιεινής και ασφάλειάς τους, η ελαστικοποίηση των εργασιακών τους  σχέσεων, η μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων (νηπιαγωγεία, Κέντρα Υγείας, επαγγελματική εκπαίδευση…κ.α ).

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι ο ΟΕΥ δεν είναι «ανεξάρτητος» από όλα τα παραπάνω αντιλαϊκά μέτρα, ούτε από την πολιτική που τα επιβάλει και που, για να περάσουν, χρειάζονται τον «κορσέ» και τους  μηχανισμούς τύπου «τμημάτων εσωτερικού ελέγχου», που δεν θα διστάζουν να ελέγχουν, ακόμα και την λειτουργία των πολιτικών οργάνων… (δηλ του Δημ. Συμβουλίου;).

Η σύσταση επίσης Αυτοτελούς Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας την ίδια κατεύθυνση υπηρετεί. Πρόκειται για πολιτική εκχώρηση κατασταλτικών και αστυνομικών αρμοδιοτήτων σε δημοτικούς υπαλλήλους, που θα χρησιμοποιηθούν σαν μηχανισμός επιβολής και είσπραξης προστίμων, καταστολής, καταδίωξης των μικρεμπόρων, μεταναστών κ.α. Κάποιοι υπερηφανεύονται ότι θα βγάζει  τα λεφτά της…!

Πρόκειται για προέκταση της ΕΛ.ΑΣ., πάνω στις πλάτες των δημοτών, που πληρώνουν διπλά μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Η εισήγηση για τον νέο Ο.Ε.Υ. δεν κρύβει τα λόγια της «…Όταν κατά την άσκηση παράλληλων αρμοδιοτήτων …επιλαμβάνονται η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία ή  το Λιμενικό Σώμα ταυτόχρονα, το συντονισμό έχει η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, κατά περίπτωση…».

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι ο Δήμος πρέπει να μην αποτελεί κομμάτι του κράτους, να μην εκτελεί απαρέγκλιτα, και μάλιστα με κατασταλτικούς μηχανισμούς, την σκληρή πολιτική μεταφοράς των βαρών στις πλάτες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ιδιαίτερα στον νεοσύστατο  υποχρηματοδοτημένο και τσακισμένο από την αντιλαϊκή πολιτική και τις φυσικές καταστροφές, Δήμο Ληξουρίου, όταν  η Δ. Αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις προτάσσουν την δημιουργία τέτοιου εισπρακτικού και κατασταλτικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, πρέπει να ανησυχούν και να ανασκουμπώνονται. Άλλωστε δεν πρόκειται να ενοχληθούν οι μεγαλοοφειλέτες του Δήμου ή της ΔΕΥΑΚ από τέτοιες Αρχές όπως δείχνει η ίδια η ζωή.

Αντίθετα, αυτό που χρειάζεται είναι η γενναία χρηματοδότηση του Δήμου μας από τον κρατικό προϋπολογισμό και προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού, για να μπορεί ο Δήμος να στελεχώσει εκτός των άλλων και μια ελεγκτική υπηρεσία υπό τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς καμία αστυνομική ή κατασταλτική αρμοδιότητα.

Σε αυτήν την πρόκληση δεν μπορούν να απαντήσουν οι δυνάμεις που έχουν ψηφίσει και υλοποιούν ως Κυβερνήσεις και Τοπικές αρχές αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα να  μην πληρώσουν τα βάρη  πάλι οι εργαζόμενοι και η  Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή

 

ΛΗΞΟΥΡΙ 10/12/2020

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ληξουρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ