Το Κτήμα του Θαλασσόμυλου Αργοστολίου, εμβαδού 7.860 τ.μ. έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Κεφαλονιάς με το Ν. 4049 (ΦΕΚ 35Α/2012). Από τότε έως σήμερα, για περίοδο σχεδόν δύο θητειών παραμένει σε κατάσταση ερήμωσης και προοδευτικής καταστροφής.
Το 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς παραχωρεί χώρους εκ του ακινήτου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Να σημειώσουμε ότι το Μουσείο, το οποίο εδρεύει στα Δαυγάτα, δεν λειτουργεί λόγω μη στελέχωσης, ενώ σήμερα στη σχετική ιστοσελίδα του Δήμου Κεφαλονιάς διαβάζουμε ότι «πρόκειται για λόγους λειτουργικούς να μεταστεγασθεί στο Αργοστόλι στη θέση Θαλασσόμυλος».
Κατ’ αρχήν δεν αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να φύγει το Μουσείο από τα Δαυγάτα. Θεωρούμε ότι τα χωριά του Δήμου Αργοστολίου έχουν ανάγκη από στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη, και όχι εξουδετέρωση των αντικειμενικών τους πλεονεκτημάτων.
Ας επιστρέψουμε όμως στο ακίνητο του Θαλασσόμυλου, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό ακίνητο, σε περίοπτη θέση και ιστορικής αξίας. Μόνο το γειτονικό γεωλογικό φαινόμενο των Καταβοθρών, είναι αρκετό για να γίνει ένας πόλος έλξης υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και ενέργειες.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Θαλασσόμυλο; Δεν είμαστε αρνητικοί, αρκεί να δημιουργηθεί μια στοχευμένη έκθεση (π.χ. με αντικείμενο το γεωλογικό φαινόμενο) σε ένα συγκεκριμένο τμήμα των κτηριακών υποδομών, η οποία δεν θα υπερκαλύπτει και δεν θα καταργεί το αντικείμενο του Μουσείου των Δαυγάτων. Προφανώς για τη δημιουργία αυτής της έκθεσης απαιτείται εξειδικευμένη Μουσειολογική μελέτη. Ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Δήμο ότι έχει υπογραφεί η ανάθεση αυτής της μελέτης και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Λόγω της θέσης του ακινήτου, προτείνουμε σε μέρος αυτού να γίνει εγκατάσταση και λειτουργία Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Θυμίζουμε τη λειτουργία της «Οινοθήκης» με δυνατότητα ένταξης στο προσωπικό ΑμεΑ, η οποία μαζί με το Καφενείο της Καμπάνας και το μποστάνι της Γεωργική Σχολής στήριζαν τους συμπολίτες μας στην ανάγκη τους να βγουν από το σπίτι και να αλληλεπιδράσουν με την κοινωνία ως ισότιμοι πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όποια και να είναι η τελική επιλογή χρήσης του ακινήτου του Θαλασσόμυλου, προτεραιότητα έχει η επισκευή των κτιρίων, η ανάπλαση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου, εντάσσοντας σε αυτόν το γεωλογικό φαινόμενο που περιγράψαμε παραπάνω, και η επανάχρησή του.
Ευκαιρίες για χρηματοδότηση αυτού του έργου όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να υπήρξαν πολλές από σχετικά προγράμματα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Δράση του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 που αφορούσε τη «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» και απευθυνόταν σε Δήμους της χώρας στοχεύοντας στην ανάδειξη δημοτικών κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η μέγιστη χρηματοδότηση έργου ανερχόταν στο ποσό των 2.500.000€ και έως 100% ανάλογα με το είδος της πρότασης. Ενδεικτικά, για την πρόταση που αναφέρουμε συνοπτικά παραπάνω, η χρηματοδότηση θα μπορούσε να αγγίξει το 80% του προϋπολογισμού του έργου.
Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων ήταν από τις 16 Ιανουαρίου του 2018 έως και τις 25 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή το πρόγραμμα ήταν ανοιχτό για περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο και έληξε μόλις πριν τρεις μήνες.
Υποβλήθηκε πρόταση στο εν λόγω πρόγραμμα που να αφορά το ακίνητο του Θαλασσόμυλου;
Συζητήθηκε, έστω, το ενδεχόμενο υποβολής κάποιας σχετικής πρότασης κατά τη διάρκεια του ενός έτους που ήταν το πρόγραμμα ανοιχτό;
Προτάθηκε από την αντιπολίτευση να συζητηθεί ως θέμα η ένταξη της επισκευής και επανάχρησης του Θαλασσόμυλου στο παραπάνω πρόγραμμα;
Διεκδικήθηκε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο η αποφυγή της μετατροπής του σε ερείπιο;
Τέλος, ακόμη και αν δεν είχε γίνει έως τη λήξη του προγράμματος καμία ενέργεια, ας θέσουμε έστω και τώρα τους στόχους μας για το τι θέλουμε να γίνει στο ακίνητο αυτό και ας αρχίσουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Ο λόγος είναι ότι αναλόγως την απορροφησιμότητα που θα έχει το πρόγραμμα τελικά, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι σε λίγους μήνες μπαίνουμε στο τελευταίο έτος της περιόδου 2014-2020, ίσως υπάρξει μια ακόμη τελευταία ευκαιρία για να εντάξουμε άμεσα το Θαλασσόμυλο (ή και άλλα δημοτικά ακίνητα) σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα και να αποδώσουμε στην κοινωνία ένα σύγχρονο έργο που θα δώσει πνοή στην πόλη του Αργοστολίου.
Για τη Δημοτική Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους»
Αλέξανδρος Παντελειός
Υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Αργοστολίου