Η ιστορία της 90χρονης Κερκυραίας
Η Κεφαλλονίτισσα μοναχή Δενδρινού και η περιουσία της στο Ποντικονήσι!
Κοινωνία
18/11/2018 | 10:36

Γράφει η Ελένη Βαλλιανάτου

Προξενεί αληθινά κατάπληξη η Ιστορία της ενενηντάχρονης Κερκυραίας  (μοναδική κάτοικος στο Ποντικονήσι) που υποστηρίζει ο,τι το σπίτι που κατοικεί σήμερα  το οποίο βρίσκεται περιμετρικά του μοναστηριού άνηκε στην ιδιοκτησία της Οικογένειας Δενδρινού από την Κεφαλονιά!

“Ήταν μια πλούσια οικογένεια η οποία είχε μια κόρη την μοναχή Μακαρία….όταν πέθανε άφησε την περιουσία της στο μοναστήρι για να έχει εισοδήματα από τα ενοίκια των σπιτιών που βρίσκονταν περιμετρικά του μοναστηριού τα κονάκια όπως τα έλεγαν τότε, ήταν τα σπίτια  που ζούσαν οι καλόγεροι”. Ζω εδώ πάνω από εβδομήντα χρόνια τα σπίτια δεν είναι δικά  μας πληρώνω ενοίκιο στο μοναστήρι. Η Κεφαλονίτισσα μοναχή είχε μία κόρη και ήταν από πλούσια οικογένεια. όλη αυτή η περιουσία άνηκε στην οικογένεια Δενδρινού! Κάποτε περιμετρικά υπήρχαν πολύ μικρά σπιτάκια, των μοναχών που ζούσαν εκεί μέχρι το 1915-16 και όταν τα εγκατέλειψαν, γκρεμίστηκαν. Σήμερα έμειναν μόνο δύο εγώ ζω εδώ πάνω από εβδομήντα χρόνια !

Ο  γιος μου είναι  βαρκάρης  μεταφέρει τους τουρίστες στο  Ποντικονήσι, ήταν το αγαπημένο νησί της θλιμμένης πριγκηπέσσας Σίσυ που ερχόταν εδώ κάθε Κυριακή για να προσευχηθεί. Τα σκαλοπάτια μάλιστα για να φτάσει στο παρεκκλήσι, που είναι χτισμένο σε βράχο, τα κάνανε οι δικοί της εργάτες» μας λέει ξεδιπλώνοντας μια πολύ όμορφη ιστορία άγνωστη για πολλούς!

«Το όνομα του μικρού νησιού “Ποντικονήσι “χάνεται στα βάθη των αιώνων, με κάποιους νησιώτες να υποστηρίζουν πως μπορεί να «βαφτίστηκε» έτσι και από τους ελάχιστους καλογέρους, από τον Πόντο, που ζούσαν κάποτε εκεί.

Σήμερα η πρόσβαση στο λιλιπούτειο νησί είναι πολύ πιο εύκολη και πιο προσιτή, καθώς τα μικρά καΐκια πηγαινοέρχονται συνέχεια από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου, από την πεζογέφυρα της Βλαχέρνας.

Το Ποντικονήσι, στάθηκε εκατοντάδες φορές αφορμή για να εμπνεύσει μεγάλους ζωγράφους, ενώ έχει χιλιοτραγουδιστεί από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Παρόλα αυτά όμως, φέρεται να κρατά πολλά κρυμμένα μυστικά, προσευχές και υποσχέσεις αγάπης που δόθηκαν στο μικρό ξύλινο καφέ, που αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και όρκους πίστης που δίνονται μπροστά στο βυζαντινό παρεκκλήσι, όπου σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο νέα ζευγάρια ενώνονται με τα δεσμά του γάμου.

Όπως και να έχει το Ποντικονήσι θεωρείται το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Βρίσκεται στην είσοδο του αρχαίου Υλλαϊκού λιμανιού, στη σημερινή λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου και απέχει από την ξηρά, της Κέρκυρας, λιγότερο από μισό μίλι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ