Η Κεφαλλήνες της Πάτρας τίμησαν την εορτή του Αγίου Γεράσιμου [εικόνες]
Εκκλησία
18/08/2022 | 15:09

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ»

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέσθηκε το διήμερο 15 και 16 Αυγούστου 2022 η μνήμη της κοιμήσεως του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γερασίμου του Νέου Ασκητού του εν Κεφαλληνία στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Πατρών.

Ο Ιερό Ναός αυτός είναι σημείο αναφοράς για κάθε Κεφαλλήνα που κατοικεί στην πόλη των Πατρών και τα περίχωρά της.

Παραμονή της εορτής, Δευτέρα 15 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 16 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην οσιακή βιωτή του Αγίου Γερασίμου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους μεγάλους πνευματικούς του αγώνες που τον κατέστησαν επίγειο άγγελο και ουράνιο άνθρωπο, στην παρουσία του και στην μεγάλη του προσφορά στην Κεφαλονιά και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τονίζοντας πως για τους Κεφαλονίτες το Ιερό και άφθαρτο λείψανο του Αγίου  Γερασίμου είναι ο πολύτιμος θησαυρός τους.

«Ο ξένος για τους Κεφαλλήνας υιός του Δημητρίου και της Καλής με την αυτοκρατορική καταγωγή από το γένος Νοταρά περιήλθε αρχικά τη Ζάκυνθο, τα μοναστήρια της Πελοποννήσου, το όρος του Άθωνος- Άγιον Όρος όπου και έλαβε το αγγελικό σχήμα  και το μοναστικό όνομα Γεράσιμος.

Στην Κεφαλονιά ο Άγιος έγινε ένας πνευματικός μαγνήτης που με την Αγία του βιωτή και τη διδασκαλία του ενίσχυε τους χριστιανούς στην Ορθόδοξο πίστη και στην εν Χριστώ ζωή. Την εποχή εκείνη στα Επτάνησα υπήρχε Ενετοκρατία και κατεβάλετο προσπάθεια προσηλυτισμού των Ορθοδόξων στην  κακοδοξία του παπισμού, με τους Κεφαλλήνες να παραμένουν ανυπότακτοι, ως εκ φύσεως και χαρακτήρα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεοφιλέστατος.

Τέλος ο Θεοφιλέστατος, παρακάλεσε να γίνουμε μιμητές του Αγίου Γερασίμου  και να βαδίσουμε στα χνάρια του δηλαδή να αγαπήσουμε την προσευχή, τη νηστεία, την ταπείνωση, την ορθόδοξη άσκηση και τη νέκρωση των παθών μας. Έτσι θα αξιωθούμε και εμείς της χαράς του Παραδείσου.

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα.

Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, κ. Ανδρέας Κατσανιώτης.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

   Η Πρόεδρος                                                                       Η Γεν. Γραμματέας

 

Τζόγια Καππάτου                                                                   Αρίστη Ιγγλέση

image03image1image4image6image31IMG 0913IMG 0918

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer