Η ιστορία της «Βοσκοπούλας» -Μια γλυκιά ιστορία γεύσης στο πέρασμα των χρόνων
e Gastronomie
17/01/2023 | 08:30

Όταν το 1910 ο Παναγής και ο Παντελής Καππάτος ξεκίνησαν το εμπόριο γάλακτος στην περιοχή καταγωγή τους, τα Δειλινάτα, δίνοντας στην επιχείρησή τους το όνομα «Βοσκοπούλα», σίγουρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι 100 χρόνια μετά θα μιλάμε για την μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση παραδοσιακών προϊόντων της Κεφαλονιάς. Σίγουρα όμως την πλέον οργανωμένη, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και ένα όνομα που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, εκπροσωπώντας το νησί μας με τα πλέον ποιοτικά και εύγευστα γλυκίσματα!

Ποιος από εμάς δεν έχει γευτεί στο πέρασμά του στο Λιθόστρωτο τη μάντολα, το παστοκύδωνο, το αμυγδαλωτό, το μαντολάτο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, ως κέρασμα από την πάντα ευγενική Μαρίνα που μας καλω-σορίζει και μας προτρέπει να δοκιμάσουμε; Την τελευταία ημέρα της παραμονής μας στο αγαπημένο μας νησί, φεύγοντας για κάποιο κοντινότερο ή πιο μακρινό ταξίδι αγοράζουμε μάντολες και άλλα γλυκίσματα για να τα κάνουμε δώρο σε κάποιο φίλο ή γνωστό. Αλλά και πολλές φορές έχουμε προτρέψει τον φιλοξενούμενο να μεταφέρει λίγη από τη μαγεία του νησιού μας μέσα από  τη γεύση, αγοράζοντας κάποιο παραδοσιακό γλύκισμα. Σε όλα αυτά, η «Βοσκοπούλα» έχει την πρώτη θέση στη σκέψη μας, σίγουρα όχι τυχαία!!!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το voskopoula.gr, η πρώτη επιχειρηματική επέκταση της «Βοσκοπούλας» έγινε κάπου στα 1939 – 1940, όταν τα αδέρφια κατέβηκαν στο Αργοστόλι πουλώντας γάλα, αλλά και τα πρώτα ρυζόγαλα, κρέμες… Από αυτή την περίοδο υπάρχει και η πρώτη ιστορική φωτογραφία της επιχείρησης. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα. Κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής το πρώτο τους κατάστημα λειτουργούσε ως καφενείο – μεζεδοπωλείο,ενώ διέθετε και περιορισμένα γλυκά. Τις πρώτες ύλες προμηθεύονταν από τον ιταλικό στρατό, τη μεραρχία AQUI, η οποία είχε την έδρα της στον πρώτο όροφο, ακριβώς πάνω από το ζαχαροπλαστείο!

Στην πορεία και στις αρχές τις δεκαετίας του ’50 μαθαίνουν να παρασκευάζουν μαντολάτο και δημιουργείται η πρώτη κουφετοβιομηχανία στη Δυτική Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο η «Βοσκοπούλα» βρίσκεται σε τρία σημεία στην πόλη του Αργοστολίου, με καταστήματα που λειτουργούν από το 1950 στην οδό Θεάτρου, στο Μουσείο, αλλά και στην οδό Σιτεμπόρων, κάνοντας τα πρώτα αλματώδη επιχειρηματικά βήματα. Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 ισοπεδώνουν τα πάντα και πλέον όλα ξεκινούν από την αρχή. Σε μια ήδη δύσκολη περίοδο δημιουργείται ένα κεντρικό κατάστημα «Βοσκοπούλα» στην πλατεία  Βαλιάνου, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και το 1989, όταν το υπάρχον κτίριο κατεδαφίστηκε για να δημιουργηθεί στη θέση του το σημερινό! Παράλληλα, ο Αριστείδης και ο Παναγής Καππάτος ξενιτεύονται στην Αφρική, όπου και δημιουργούν την περίφημη σοκολατοποιία «Καππάτος». Η επιχείρησή τους άντεξε μέχρι την περίοδο του απαρτχάιντ, όπου τότε τα έχασαν όλα…

Στη συνέχεια, άνοιξαν επιχείρηση στην Αθήνα, στην οδό Νάξου & Ανάφης, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 άνοιξαν κατάστημα στην Κεφαλονιά, όπου το διατηρούν με επιτυχία μέχρι και σήμερα. Το πρώτο μετασεισμικό κατάστημα διέθετε και τα πρώτα μηχανήματα ηλεκτρισμού που ήρθαν στην Κεφαλονιά. Πρόκειται για φούρνο, πραλινομηχανή, αλλά και μίξερ, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο φάνταζε πρωτοποριακό… Στη δεκαετία του ’70 κατασκευάζονται τα πρώτα μηχανήματα μαζικής παραγωγής. Πρόκειται φυσικά για ιδιοκατασκευές, όμως αποτελούν τις βάσεις για την αύξηση της παραγωγής, ενώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, αυτή του ’80, θα έρθει η τυποποίηση και παράλληλα η ενασχόληση με τα παραδοσιακά προϊόντα.

Ήδη από το 1974, μέχρι και το 1984 λειτουργεί παράλληλα με αυτό της πλατείας ένα ακόμα κατάστημα «Βοσκοπούλα» στην παραλία, για την ευρύτερη διάθεση των προϊόντων. Το 1989 κλείνει το κατάστημα της πλατείας και η Βοσκοπούλα μεταφέρεται στην οδό Χαροκόπου,όπου λειτουργεί μόνο παρασκευαστήριο και γίνεται πώληση προϊόντων μόνο σε χονδρική. Αυτό διατηρείται στη συγκεκριμένη τοποθεσία μέχρι και το 1994, όταν και κλείνει για να ανοίξει το κατάστημα στα Περατάτα. Αυτό λειτουργεί ως παρασκευαστήριο, αλλά και ως πωλητήριο, ενώ το προϊόν αρχίζει να έλκει τουριστικά, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να αξιοποιηθεί.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Βοσκοπούλα ασχολείται αποκλειστικά με τα παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και με γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κλπ. 

Από το 1997 λειτουργεί κατάστημα διάθεσης των προϊόντων της στην οδό Ριζοσπαστών, το οποίο έκλεισε το 2007, ενώ κατάστημα λειτούργησε και στο Λιθόστρωτο, πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα την τριετία 2000 – 2002. Η «Βοσκοπούλα» μετά από ένα μεγάλο αριθμό μετακινήσεων από το 2005 βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, σε ένα κατάστημα την καρδιά του Λιθοστρώτου, απέναντι από τα δικαστήρια. Στόχος είναι αυτός να είναι ένας μόνιμος σταθμός, όπου οι λάτρεις του παραδοσιακού να βρίσκουν τα πλέον ποιοτικά και γευστικά προϊόντα, στο πιο προσιτό σημείο! Πλέον, ο άμεσος σκοπός είναι τα προϊόντα να κατασκευάζονται με βάση τις υψηλότερες προδιαγραφές, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται από το συνδυασμό της έρευνας του Διονύση Καππάτου σε ολόκληρο τον κόσμο για αγνές πρώτες ύλες, ο συνδυασμός των οποίον κάνει τη διαφορά!Αλλά και της πιστοποίησης μιας σύγχρονης μονάδας που μπορεί να δώσει ικανοποιητική παραγωγή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την άριστη ποιότητα του προϊόντος.

Τα σύγχρονα παρασκευαστήρια βρίσκονται σε νεοανεγειρόμενες εγκαταστάσεις στην Πεσσάδα, από τις πλέον άρτιες σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες λειτουργούναπό το 2005. Στο σύγχρονο έντυπο τύπο και ειδικά στα περιοδικά που ασχολούνται με τη γευσιγνωσία η «Βοσκοπούλα» τυγχάνει συχνά κολακευτικής, αλλά και συχνής,αναφοράς, ενώ η επιχείρηση βραβεύεται ως η πλέον ποιοτική για το 2009, στον τομέα των παραδοσιακών προϊόντων, μιαβράβευση που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγνώριση, αλλά και το εφαλτήριο για μια λαμπρή συνέχεια!

Στον τομέα του παραδοσιακού, το όνομά της ταυτίζεται με την Κεφαλονιά, όπως έχει γίνει με ελάχιστες άλλες επιχειρήσεις του νησιού (π.χ.  Συνεταιρισμός Ρομπόλας), ενώ αρκετές είναι και η παρουσίες στην τηλεόραση. Δεν είναι λίγες και οι φορές που έχει εκπροσωπήσει το νησί μας στο εξωτερικό, προσφέροντας αφιλοκερδώς μεγάλες ποσότητες προϊόντων για την τουριστική προβολή του νησιού. Παράλληλα, γίνονται και οι πρώτες προσπάθειες για πώληση εκτός των ορίων του νησιού σε συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα, σε ένα προϊόν που είναι ήδη αναγνωρίσιμο.

Πλέον, η επόμενη πρόκληση είναι η δημιουργία ενός μουσείου «Βοσκοπούλας» στο χώρο του παρασκευαστηρίου στην Πεσσάδα, όπου οι επισκέπτες που ανά καιρούς επιθυμούν να δουν τη διαδικασία παρασκευής (και δεν είναι και λίγοι), να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν από κοντά την ιστορία της επιχείρησης, ίσως της πιο σημαντικής παραδοσιακών προϊόντων στο νησί. Τα εκθέματα από την ιστορική διαδρομή της «Βοσκοπούλας» βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να αξιοποιηθούν, δημιουργώντας ένα ζωντανό μουσείο –ταξίδι στην ιστορία των πιο γνωστών παραδοσιακών μας προϊόντων!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer