ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024
Το Έκθεμα του Φεβρουαρίου 2024 παρουσιάζεται από τη διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Θεοδώρα Ζαφειράτου.
Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΥΠΑΛΔΩΝ ΙΑΚΩΒΑΤΩΝ
Είναι γνωστό ότι πυρήνα της Συλλογής βιβλίων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης αποτέλεσαν τα βιβλία της οικογενειακής βιβλιοθήκης των αδελφών Τυπάλδων Ιακωβάτων. Ιδιαιτέρως ο Γεώργιος Τυπάλδος Ιακωβάτος ήταν στην προσωπική του ζωή ένας μοναχικός άνθρωπος, που απέφευγε την έντονη κοινωνική δραστηριότητα και προτιμούσε το διάβασμα. Με τις συστηματικές μελέτες του απέκτησε αξιόλογη επιστημονική κατάρτιση με έμφαση στις φιλολογικές επιστήμες (κλασική φιλολογία, ιστορία, γλωσσολογία), στη θεολογία και στη νομική, καθώς και σε εντελώς διαφορετικούς επιστημονικούς χώρους, όπως η γεωγραφία και η βοτανική, για τους οποίους εκδήλωνε έντονο ενδιαφέρον. Παράλληλα, ενημερωνόταν για τις εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, παρακολουθώντας τον ελληνικό και ξένο τύπο της εποχής του.
Όλη αυτή η δραστηριότητα του Γεωργίου είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί στο αρχοντικό, που διέμεναν οι αδελφοί Τυπάλδοι Ιακωβάτοι, το αρχοντικό δηλαδή που στέγασε στη συνέχεια την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, περίπου 7.500 βιβλία κυρίως επιστημονικά (φιλολογικά, νομικά, θεολογικά, ιατρικά, λεξικά κ.λπ.). Τα βιβλία αυτά κληροδοτήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας μαζί με το αρχοντικό και τα υπόλοιπα οικογενειακά κειμήλια από τη μοναδική απόγονο της οικογένειας Κάτε Τουλ Ιακωβάτου και έτσι αποτέλεσαν τον πυρήνα της Συλλογής της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
Πώς όμως αποκτήθηκαν όλα αυτά τα βιβλία, ο αριθμός, η σπανιότητα και η ποικιλία των οποίων προκαλεί ακόμη και σήμερα εντύπωση και θαυμασμό; Είναι αλήθεια ότι η απόκτησή τους στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αποτελεί άθλο, αν αναλογισθεί κανείς ότι τόσο η πληροφόρηση για την εκδοτική κίνηση της εποχής, όσο και η αγορά και η μεταφορά των βιβλίων αυτών στο Ληξούρι ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι πολύ δύσκολη υπόθεση ακόμη και σήμερα.
Η απάντηση στο ερώτημά μας βρίσκεται στην αλληλογραφία του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου, όπως για παράδειγμα στις επιστολές που εικονίζονται στις φωτογραφίες. Από τη μελέτη των επιστολών αυτών, οι οποίες απόκεινται στο Αρχείο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και πρόσφατα ψηφιοποιήθηκαν, μαθαίνουμε ότι τα βιβλία αυτά συγκεντρώθηκαν με πολύ κόπο και με την προσωπική φροντίδα κυρίως του Γεωργίου, ο οποίος έδινε σχετικές παραγγελίες σε φίλους και συγγενείς του, που είχαν τη δυνατότητα να του προμηθεύσουν αυτά που τον ενδιέφεραν, όπως και τις εφημερίδες που διάβαζε.
Οι πληροφορίες αυτές είναι πολυτιμότατες για την ιστορία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, καθώς και για την ανασύσταση της παλαιάς Συλλογής των βιβλίων της.
Θεοδώρα Ζαφειράτου
Δρ Ιστορίας
Διευθύντρια Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ