Η Ιακωβάτειος για την Παγκόσμια ημέρα Μουσείων
Πολιτισμός
19/05/2020 | 08:00

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) θα θέλαμε να καταθέσουμε σύντομα κάποιες σκέψεις μας για το θέμα των Μουσείων του νησιού μας και να γνωστοποιήσουμε σε αδρές γραμμές μερικές από τις ενέργειές μας, που σχετίζονται με το περιεχόμενο και τη λειτουργία του Μουσείου Τυπάλδων Ιακωβάτων.

 

Ι.    Η σύγχρονη έννοια του Μουσείου δεν παραπέμπει πια σε ένα χώρο φύλαξης και αποθήκευσης. Οι μουσειακοί χώροι έχουν αποκτήσει μια άλλη δυναμική, αναπτύσσουν καινοτόμες και εξωστρεφείς δραστηριότητες, δίνουν σημασία στη βιωματική εμπειρία. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι κατάλληλα τα κτήρια, να είναι άνετοι οι χώροι τους, να είναι εφοδιασμένοι με τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, να είναι επανδρωμένοι με το απαραίτητο ειδικό προσωπικό.

 

ΙΙ.   Στην Κεφαλονιά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας οδυνηρής κατάστασης για τα δύο εμβληματικά Μουσεία του νησιού μας.

–Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου έξι χρόνια τώρα μετά τους δίδυμους σεισμούς του 2014 ακόμη δεν έχει βρει το βηματισμό του: θα επισκευαστεί; –  θα κατεδαφιστεί; – θα μετακομίσει; Είναι αλήθεια ότι έχει κατατεθεί δημόσια σχετικός προβληματισμός. Η ίδια η ζωή, πάντως, η ίδια η ιστορία και ο πολιτισμός μας απαιτούν νέο Αρχαιολογικό Μουσείο με σύγχρονες προδιαγραφές, για να στεγαστεί ο πλούσιος και ανεπανάληπτος αρχαιολογικός αμητός της Κεφαλονιάς.

–Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ένας ασύλληπτος θησαυρός γνώσης και τεκμηρίων, ασφυκτιά στο σημερινό χώρο του. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί, δεν μπορεί να λειτουργήσει δυναμικά και δημιουργικά. Απαιτείται νέος χώρος για στέγαση. Η επισκευή και η κατάλληλη αναδιαρρύθμιση του υπάρχοντος κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου ενδεχομένως να δώσει τη λύση στο πρόβλημα. Πάντως, η συνεχιζόμενη κατάσταση εγκληματεί πάνω στο σώμα της ιστορίας και της λαογραφίας της Κεφαλονιάς.

 

ΙΙΙ.  Όταν το 1963 το αρχοντικό των Τυπάλδων Ιακωβάτων δωρήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο, ο βασικός όρος ήταν να ιδρυθεί Βιβλιοθήκη και Μουσείο. Και αυτό πραγματοποιήθηκε. Δημιουργήθηκε, βέβαια, ένα περιορισμένο οικογενειακό Μουσείο, όπου εκτέθηκαν κειμήλια της Οικογένειας Τυπάλδων Ιακωβάτων: κάποια έπιπλα, συλλογή εκκλησιαστικών εικόνων, ορισμένα Ευαγγέλια και πολύτιμα χειρόγραφα, άμφια του μητροπολίτη Κωνσταντίνου Τυπάλδου Ιακωβάτου, μικρή αρχαιολογική συλλογή, πορτρέτα μελών της Οικογένειας, προσωπογραφίες των Ηλία Μηνιάτη, Αδαμάντιου Κοραή, Ανδρέα Μουστοξύδη, Νικηφόρου Θεοτόκη και Ευγενίου Βούλγαρη, το γενεαλογικό δένδρο του Οίκου Τυπάλδων κ.ά. Όλα αυτά συνιστούν τεκμήρια του τοπικού μας πολιτισμού και γενικότερα της επτανησιακής πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας.

Αρκετά από τα παραπάνω αντικείμενα βρίσκονται σήμερα σε διαδικασία συντήρησης (έπιπλα, εικόνες) και ετοιμάζονται για συντήρηση κι άλλα (άμφια, εικόνες κ.λπ.). Ελπίζουμε ότι με τη λήξη του 2020 να είμαστε σε θέση να τα επανεκθέσουμε στο νέο χώρο στέγασης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, στο κτήριο δηλαδή του Μουσείου Ληξουρίου. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε αναμονή έγκρισης πρότασής μας για ψηφιοποίηση της αρχαιολογικής συλλογής, των εκκλησιαστικών εικόνων, των πορτρέτων και των προσωπογραφιών. Υποσχόμαστε ότι θα κρατάμε ενήμερους τους συμπολίτες μας για την πορεία αυτών των ενεργειών μας.

 

 

                                                                        ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ