Η google τιμά και αφιερώνει στα 80 χρόνια από τη γέννηση του Stephen Hawking
Life
08/01/2022 | 10:03

Η Google στο σημερινό της doodle τιμά και αφιερώνει στα 80 χρόνια από τη γέννηση του του Βρετανού αστροφυσικού, Stephen Hawking.

Ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Στίβεν Χόκινγκ, γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942.

Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Υπήρξε φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.

Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν επίσης Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

Ο Χόκινγκ είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Ο Χόκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που είχε εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.

Με την πρώτη του γυναίκα, την Τζέιν Γουάιλντ, παντρεύτηκε το 1965, λίγο πριν από τη διάγνωση της ασθένειάς του. Απέκτησαν τρία παιδιά προτού χωρίσουν.

Ο δεύτερος γάμος του Στίβεν Χόκινγκ ήταν με τη νοσοκόμα του, Ελέιν Μέισον, με την οποία είχε μια παθιασμένη σχέση. Η δεύτερη σύζυγός του δεν άντεξε τη σκληρή πραγματικότητα της υγείας του, με το διαζύγιο να έρχεται το 2006.

Η ζωή του Στίβεν Χόκινγκ μεταφέρθηκε και στο σινεμά. Ο τίτλος της ταινίας ήταν «Η Θεωρία των Πάντων» το 2014, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μαρς με πρωταγωνιστή τον Έντι Ρέντμεϊν, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, ενσαρκώνοντας τον σπουδαίο επιστήμονα…

Ο σπουδαίος Bρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ απεβίωσε το 2018 σε ηλικία 76 ετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ