Τον σκοτεινό ουρανό της Κεφαλονιάς επέλεξε το Παρατηρητήριο της NASA για το αφιέρωμά της «φωτογραφία της ημέρας» το Σάββατο (9/12).
Ο «σκοτεινός ουρανός» στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τη NASA προκύπτει -ακούσια- από τις προσπάθειες πρόληψης της πυρκαγιάς.
Γιατί είναι σκοτεινός ο ουρανός πάνω από τον Εθνικό Δρυμό Αίνου;
Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου ιδρύθηκε το 1962 κυρίως για να προστατεύσει τα ελατοδάση του. Η παρακάτω εικόνα που κατέγραψε η NASA απεικονίζει το νότιο τμήμα του εθνικού πάρκου γύρω από το όρος Αίνος. Αυτός ο ορεινός όγκος, μαζί με αυτόν του όρους Ρούντι στα βόρεια, αποτελούν το εθνικό πάρκο.
Το μεγαλύτερο μέρος πρασίνου στην περιοχή του πυρήνα του πάρκου είναι το κεφαλλονίτικο έλατο (Abies cephalonica) – ταξινομήθηκε ως νέο είδος, ενδημικό στην Ελλάδα, το 1838. Τα μαύρα πεύκα (Pnus nigra) συμπληρώνουν επίσης, διάφοροι τύποι θάμνων.
Κύρια απειλή για τα πάρκα αυτά αποτελεί η πυρκαγιά. Τα εύφλεκτα αυτά δέντρα αναπτύσσονται σε ένα θυελλώδες, ξηρό μικροκλίμα με άφθονα χόρτα που μπορούν να πυροδοτήσουν μια άνευ προηγουμένου φωτιά. Για την πρόληψη μιας τέτοιας φωτιάς, η πρόσβαση στο πάρκο τη νύχτα είναι περιορισμένη.
Ο περιορισμός της πρόσβασης διατηρεί εξαιρετικά σκοτεινό τον νυχτερινό ουρανό του πάρκου.
Τον Ιούνιο του 2023, το Εθνικό Πάρκο Αίνου έγινε το πρώτο διεθνές πάρκο σκοτεινού ουρανού στην Ελλάδα.
Πώς συμβάλλει ο σκοτεινός ουρανός στο οικοσύστημα του νησιού;
Ο σκοτεινός ουρανός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για πολλά από τα φυτά και τα νυκτόβια ζώα του νησιού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελού τα νεογνά χελωνών καρέτα – καρέτα που φωλιάζουν στις παραλίες, τα οποία μπορεί να αποπροσανατολιστούν από το τεχνητό φως.
Ο σκοτεινός ουρανός δίνει επίσης τη δυνατότητα παρατήρησης του ουρανού και των άστρων. Σημειώνεται ότι, το πάρκο φιλοξενεί εκδηλώσεις που ονομάζονται «αστρονύχτες» στις οποίες οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πάρκο τη νύχτα, δημιουργώντας μιας μοναδική εμπειρία κοντά στη φύση.
Πηγή: cnn.gr