Η ερώτηση Βελλόπουλου για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στην Κεφαλονιά και οι απαντήσεις
Πολιτική
29/11/2021 | 22:31

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/10/2021

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες και κτηνοτρόφους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, Επιτροπή Αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων έχει συγκροτηθεί στα νησιά τους με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους. Όπως μας μετέφεραν οι ως άνω, ένας συνδυασμός πρόσφατων αλλά και μακροχρόνιων άλυτων προβλημάτων έχει οδηγήσει σε πολύ δυσμενή θέση τους αγροτοκτηνοτρόφους στα ανωτέρω νησιά. Συγκεκριμένα, μας μετέφεραν ότι: α) έναν χρόνο μετά από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Ιανού», οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί για τις ζημιές που είχαν σε ζωικό, φυτικό κεφάλαιο, σε εγκαταστάσεις, μηχανήματα είναι ελάχιστες, β) οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν, έχουν ως αποτέλεσμα, πολλοί συνάδελφοί τους αγρότες – μικροϊδιοκτήτες να μην μπορούν να προβούν στις απαραίτητες ενστάσεις, λόγω αυξημένου κόστους, και ως εκ τούτου, κινδυνεύουν να χάσουν την ιδιοκτησία τους αλλά και τις επιδοτήσεις που τους δόθηκαν μέσω των συμβολαιακών προγραμμάτων, γ) παραμένει το διαχρονικό πρόβλημα των απαράδεκτα χαμηλών τιμών για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων και της χαμηλής τιμής στο γάλα, δ) δεν τους παρέχετε στοιχειώδη γεωπονική – κτηνιατρική συνδρομή από κάποιο δημόσιο Φορέα, ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους και να μην κινδυνεύουν η παραγωγή και τα ζώα τους. Μας μετέφεραν, επίσης, την ανακοίνωση της παραπάνω Επιτροπής Αγώνα που μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα: 1) να δοθούν λόγω του τυφώνα «Ιανού», με βάση τις αιτήσεις, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στα πλαίσια αυτά να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, 2) κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, 3) αύξηση της τιμής στο γάλα και κατοχύρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής που θα μας προστατεύει από τους μεγαλέμπορους του γάλακτος. Αυτοί κερδοσκοπούν στις πλάτες μας και καθορίζουν τις τιμές ανάλογα με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και τις εξελίξεις στην οικονομία, 4) να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα δημοτικά σφαγεία,

5) να απαλλαγούν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, 6) αύξηση των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, 7) απαλλαγή από δόσεις δανείων για τον μικρό παραγωγό. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, 8) μείωση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα και διαγραφή χρεών σε ΔΕΚΟ, 9) αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες-κτηνοτρόφους, 10) καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων κ.α. που βρίσκονται στο “κόκκινο”, καθώς και καμία διακοπή ρεύματος νερού σε σπίτια, χωράφια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, 11) να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες – κτηνοτρόφους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας, 12) να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών της αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, 13) ιδιαίτερα για τους δασικούς χάρτες να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους αγρότες. Να μη χρησιμοποιηθούν για το ξεκλήρισμα των αγροτών (ιδιαίτερα για τα ιόνια νησιά που ισχύει το ειδικό καθεστώς), να λυθεί άμεσα το πρόβλημα εξαιρέσεων από αναδάσωση λόγω πυρκαγιών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, να ικανοποιήσετε τα παραπάνω αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Η απάντηση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Αχαρνών 2 Ταχ. Κώδικας: 10432, Αθήνα Τηλέφωνο : 210 212 4331
Ηλ. Ταχυδρ. : koinovouleftikos@minagric.gr

Αθήνα, 23-11-2021
Αρ. πρωτ.: 1484/298458

ΠΡΟΣ:
Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ

ΚΟΙΝ.: Ως Π.Α.

ΘΕΜΑ: «Αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων των νήσων Κεφαλληνίας και Ιθάκης»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 669/25-10-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Σχετικά με την αποτύπωση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των νήσων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και με την καταβολή των αποζημιώσεων, διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 13246/27-10-2021 έγγραφο του ΕΛΓΑ, ως καθ’ ύλιν αρμόδιου Οργανισμού.

Όσον αφορά τις κατώτατες εγγυημένες τιμές, είναι γνωστό ότι, τέτοιες δεν μπορούν να επιβληθούν. Η αγορά στην Ε.Ε. είναι ελεύθερη και οι τιμές διαμορφώνονται μετά από διαπραγμάτευση των παραγωγών ή των συλλογικών δομών τους με τους αγοραστές.
Σημειώνεται πάντως ότι, σε πολλούς τομείς, όπως στα δημητριακά, τα οπωροκηπευτικά, το βαμβάκι κ.λπ., οι τιμές παραγωγού κινούνται ανοδικά.

Επίσης, σύμφωνα με το κοινοτικό παρατηρητήριο τιμών, η χώρα μας βρίσκεται σταθερά μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες τιμές στο αγελαδινό γάλα για τον παραγωγό σε όλη την Ε.Ε. (0,39 ευρώ κατά μ.ο./kg για την 5ετία 2016-2020), ενώ η παραδοθείσα ποσότητα (από τους παραγωγούς προς τους μεταποιητές) παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που τηρεί ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η παραδοθείσα ποσότητα για τα τελευταία έτη διαμορφώνεται ως εξής: 2016=601.745tn, 2017=603.964tn, 2018=622.909tn, 2019=633.669tn, 2020=652.651tn, 2021 (α΄εξάμηνο)= 395.127tn.

Επιπλέον, με βάση τα επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία που τηρούνται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική άνοδος και σταθεροποίηση της τιμής του πρόβειου και γίδινου γάλακτος, μετά από μία έντονη πτώση αυτών κατά το 2018-2019 (με τη μέση τιμή πρόβειου στα 0,80 λεπτά και τη μέση τιμή γίδινου στα 0,51), που μάλιστα τότε δεν δικαιολογούνταν τουλάχιστον από εμφανείς αιτίες, όπως είναι αυτή της πανδημίας επί της παρούσης.
Συγκεκριμένα, για το 2020 η μέση τιμή πρόβειου (€/kg) για τη χώρα διαμορφώθηκε στα 0,85 λεπτά και η μέση τιμή γίδινου (€/kg) για τη χώρα στα 0,54, ενώ ήδη το 2021 οι αντίστοιχες μέσες τιμές παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, και για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ανέχονται στα 0,93 για το πρόβειο και στα 0,59 για το γίδινο.
Ειδικά για τον Νομό Κεφαλληνίας, για το 2020 η μέση τιμή πρόβειου διαμορφώθηκε στα 0,93 λεπτά/kg και η μέση τιμή γίδινου στα 0,64 λεπτά/kg.

Όπως προαναφέραμε και σε ό,τι αφορά στην κατοχύρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής στα κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα και το κρέας, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό αντίκειται στην ελεύθερη διαμόρφωση της τιμής με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις.

Σχετικά με το θέμα της επαναλειτουργίας των δημοτικών σφαγείων, σημειώνουμε ότι η διακοπή τους δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του ΥΠΑΑΤ.

Περαιτέρω, με την αριθ. 1322/47161/18-04-2016 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, στην Κεφαλονιά έχει χορηγηθεί κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση K. Σταμούλης και ΣΙΑ ΟΕ (S173), η οποία λειτουργεί κανονικά.

Αναφέρεται, ότι η αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ περιορίζεται στη χορήγηση κωδικού αριθμού κτηνιατρικής έγκρισης μετά από θετική εισήγηση των τοπικών αρμοδίων κτηνιατρικών αρχών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 79/2007, και εφόσον η σφαγειοτεχνική εγκατάσταση συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της κείμενης εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Κάθε πρωτοβουλία για την κατασκευή νέας ή την επαναλειτουργία υφιστάμενης σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης πρέπει να αναληφθεί από ιδιώτη ή από τις τοπικές αρχές.

Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας των εν λόγω νησιών, υπενθυμίζεται ότι από το 2018 υπάρχουν τα εγκεκριμένα από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων «Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας» ανά Υδ. Διαμέρισμα, τα οποία περιγράφουν τις ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβεί ο κάθε κρατικός φορέας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Ενδεχόμενη κατασκευή ταμιευτήρων πολλαπλής σκοπιμότητας με συνιστώσα αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελούν κυρίως έργα αρμοδιότητας ΥΠΟΜΕ. Το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει και υλοποιεί έργα (μικροί ταμιευτήρες – λιμνοδεξαμενές, αρδευτικά δίκτυα) με κύριο σκοπό την άρδευση.

Σε ό,τι αφορά στα έργα μικρότερου προϋπολογισμού, όπως αγροτικές οδοποιίες, αλλά και έργα άρδευσης προϋπολογισμού <2,2 εκατ. € έκαστο, τα οποία αποτελούν αρμοδιότητα των ΟΤΑ, α΄ και β΄ βαθμού, σημειώνεται ότι έχουν εκδοθεί πρόσφατα δύο προδημοσιεύσεις Προσκλήσεων για υποβολή Αιτήσεων στήριξης για ένταξη στη δράση 4.3.1. «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» για μικρά έργα και στη δράση 4.3.4 «Πρόσβαση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» με Τελικούς Δικαιούχους τους ΟΤΑ και τις Περιφέρειες.

Τέλος, σημειώνουμε ότι στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), διαχρονικά, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του κόστους παραγωγής που συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%, με μόνιμο χαρακτήρα υπέρ των κτηνοτρόφων μας, καθώς και η χορήγηση των ακόλουθων συνδεδεμένων ενισχύσεων:
1. συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα πρόβειου και αιγείου κρέατος, με προϋπολογισμό
55.228.456 € για το έτος ενίσχυσης 2020
2. συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα του βόειου κρέατος, με προϋπολογισμό 35.558.453 € για το έτος ενίσχυσης 2020 και
3. συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα της κτηνοτροφίας που αφορά στους κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στους κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών

εκμεταλλεύσεων (χωρίς γη), με προϋπολογισμό 2.759.607€ και 548.007€, αντίστοιχα, για το έτος ενίσχυσης 2020 (μέτρο1-βοοειδή και μέτρο 2 αιγοπρόβατα)
4. συνδεδεμένη ενίσχυση στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, συνολικού προϋπολογισμού
6.684.367 € για το έτος ενίσχυσης 2020.
5. συνδεδεμένη ενίσχυση στα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, συνολικού προϋπολογισμού 25.256.552€ για το έτος ενίσχυσης 2020.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ:
Το με αρ. πρωτ. 13246/27-10-2021 έγγραφο του ΕΛ.Γ.Α.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ :
1. Υπουργείο Οικονομικών
– Γραφείο κ. Υπουργού
2. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
– Γραφείο κ. Υπουργού
3. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
– Γραφείο κ. Υπουργού 4.Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο

ΕΠΕΙΓΟΝ- ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ

ΕΛΓΑ

Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Μεσογείων 45-ΤΘ 14103-ΤΚ.11510
Πληροφορίες :Γερ. Θεοχάρης Τηλ.: 210 74 90 516
Fax : 210 74 90 490
ΥΣ : 485

Αθήνα 27–10 – 2021
Αριθμ. Πρωτ 13246

ΠΡΟΣ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ FAX: 210 524 35 22

ΘΕΜΑ:1. Έγγραφο Βουλής ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ: . ΕΡΩΤ.: 669/ 25/ -10-2021

Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Tα θέματα που αναφέρονται στην ερώτηση για κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα , αύξηση της τιμής στο γάλα και κατοχύρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής που θα μας προστατεύει από τους μεγαλέμπορους του γάλακτος, εισφορές στον ΕΦΚΑ αύξηση των αγροτικών συντάξεων, απαλλαγή από δόσεις δανείων να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, μείωση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα και διαγραφή χρεών σε ΔΕΚΟ, αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες- κτηνοτρόφους, 10) καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων κ.α. δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του ΕΛ.Γ.Α.

2. Για θέματα αρμοδιότητας μας και ότι έχει να κάνει με τις ζημιές του Ιανού που αφορούν φυτικό κεφάλαιο, φυτική παραγωγή, ζωικό κεφάλαιο ζημιές ΚΟΕ και όσον αφορά την Κεφαλονιά και την Ιθάκη που αναφέρεται η ερώτηση γνωστοποιούνται τα κάτωθι :

Όσον αφορά την περιφέρεια των Ιονίων νήσων η φυσική παρουσία της πολιτείας στις πληγείσες περιοχές από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι το κράτος είναι παρών στα δύσκολα και ο σκοπός του είναι η στήριξη των πληγέντων συνανθρώπων μας.

Το έργο υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων ανάλαβε ο ΕΛ.Γ.Α. ,ο οποίος έπρεπε εντός τεσσάρων μηνών από την εκδήλωση του καταστροφικού κυκλώνα Ιανό (Σεπτέμβριος 2020) να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που ορίζονταν από την νομοθεσία και να καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
Η αποτύπωση των καταστροφών, τις οποίες επέφερε ο Μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» κατατάσσονται σύμφωνα με του ισχύοντες κανονισμούς οι δυνατότητες καταβολής αποζημιώσεων σε τρεις κατηγορίες:
Α) Ζημιές, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες εντάσσονται στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Β) Ζημιές, οι οποίες εντάσσονται στον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Γ) Ζημιές, οι οποίες δεν εντάσσονται σε οποιονδήποτε από τους προαναφερόμενους Κανονισμούς.

Άμεσα η πολιτεία προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων που προέβλεπαν την τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. σε συγκεκριμένες διατάξεις για την διασφάλιση της δυνατότητος της καταβολής των αποζημιώσεων εντός του 2020 και μάλιστα εγκαίρως και σε υψηλότερο ποσοστό έναντι των οριζόμενων στον Κανονισμό.
Συγκεκριμένα, στον νόμο 4737/2020, που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Οκτώβρη 2020 θεσμοθετήθηκαν τα παρακάτω ευεργετικά μέτρα:

Α) Η καταβολή της αποζημίωσης ζωικού κεφαλαίου στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ως μία και ενιαία πληρωμή. Η καταβολή της αποζημίωσης φυτικού κεφαλαίου στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε και όχι στο 80%, όπως ορίζει ο υφιστάμενος Κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Β) Καταβολή προκαταβολής εντός του Οκτωβρίου κατά προτεραιότητα για τους πληττόμενους κατά 100% της παραγωγής των αγροτεμαχίων που ζημιώθηκαν και σε δεύτερο στάδιο για όλους τους δικαιούχους εντός του χρονικού διαστήματος μέχρι 31η Ιανουαρίου 2021.Γ) Απαλλαγή από την υποχρέωση των τελών εκτίμησης κατά την υποβολή της δήλωσης ζημίας, οι πληττόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Λευκάδας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας .

Παράλληλα, στον κυβερνητικό σχεδιασμό προβλεπόταν η αντιμετώπιση οικονομικών και διοικητικών θεμάτων, κατ’ εξαίρεση για τις εκτιμήσεις στις πληττόμενες περιοχές από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», τα οποία επίσης νομοθετήθηκαν με τον ν. 4737/2020, για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΛΓΑ και την αμοιβή των στελεχών και υπαλλήλων του Οργανισμού, οι οποίοι εργάζονται στην επεξεργασία των δηλώσεων ζημιών

3. Κατόπιν τούτων για τις ζημιές που σημειώθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου του 2020 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ιονίων νήσων και κυρίως στην Κεφαλονιά και Ιθάκη που αναφέρεται στην ερώτηση από τον Ιανό κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες, αμπέλια και κηπευτικά έγιναν συνολικά 180 αναγγελίες φυτικού και υποβλήθηκαν συνολικά 451 δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών και οι εκτιμήσεις ολοκληρώθηκαν.

Επίσης από τα προαναφερόμενα αίτια ζημιές είχαμε και σε ζωικό κεφάλαιο στην Π.Ε. Κεφαλονιάς που αφορούν αιγοπρόβατα , βοοειδή και μελισοσμήνη, και έγιναν 164 αναγγελίες Το έργο των εκτιμήσεων για τις ζημιές του ζωικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκε. Σημειώνεται ότι για ορισμένους παραγωγούς (20), έχει γίνει αναθεώρηση των πορισμάτων ζωικού και έχει συγκλιθεί η επιτροπή για την εξέταση των πορισμάτων για την 1 Νοεμβρίου 2021. Στην συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα που θα καταλήξουν από την επιτροπή και θ ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων εκεί που έχει υποδειχθεί.

Σημειώνεται ότι για τις μη καλυπτόμενες ζημιές έγιναν στην Κεφαλονιά-Ιθάκη 58 αρχικές αιτήσεις ζημιάς που αφορούν πάγιο κεφάλαιο, 18 αιτήσεις αποθηκευμένων προϊόντων και ζωοτροφών και για το φυτικό κεφάλαιο 50 αιτήσεις . Το έργο των καταγραφών ολοκληρώθηκε και στην συνέχεια οι ανωτέρω ζημιές θα ενταχθούν στις κρατικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού. Επίσης, δόθηκε ειδική μέριμνα και στις ζημιές, όπως μηχανολογικός εξοπλισμός, έγγειο κεφάλαιο (διαβρώσεις, επιχωματώσεις) κ.λ.π., οι οποίες, ως

γνωστόν, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και δεν δύναται να ενταχθούν ούτε και στα Προγράμματα ΚΟΕ.

Ειδικότερα οι παραγωγοί υπέβαλαν δηλώσεις για ζημιές που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις για ιδιοκτήτες (και όχι ενοικιαστές), εμπορεύματα (αποθέματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κλπ), πρώτες ύλες (λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ), αποθηκευμένα προϊόντα, μέσα παραγωγής, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης .

Σημειώνεται ότι για όλες τις ανωτέρω ζημιές του αγροτικού κεφαλαίου ορίστηκε ως συντονιστής η Περιφέρεια Ιωνίων νήσων μέσω των τριμελών επιτροπών (στον ν.4737/22-10-2020 ) που ορίστηκαν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ,ενώ οι πληρωμές από την Περιφέρεια καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. (κρατική αρωγή).

4. Επισημαίνεται ότι μόλις 15 ημέρες μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων ζημίας, φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου στις 30 Οκτωβρίου 2020 ο ΕΛ.Γ.Α. κατέβαλλε σημαντικές προκαταβολές για να στηρίξουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι όχι μόνο έχασαν τις καλλιέργειές του, αλλά υπέστησαν ζημίες στις υποδομές του γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού και στο νοικοκυριό τους.

Κατεβλήθησαν με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ν. 4737/2020 για πρώτη φορά αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Η εκκαθάριση των ζημιών έγινε με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισής της Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.Συνολικά, εντός τεσσάρων μηνών από την εμφάνιση του προαναφερόμενου αιτίου ο Οργανισμός ολοκλήρωσε τις αποζημιώσεις στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς στις 31/1/2021. Ειδικότερα κατέβαλλε για την Κεφαλονιά-Ιθάκη 665.000 ευρώ, για τις ζημιές από τον Ιανό.
Συμπερασματικά ο ΕΛ.Γ.Α. σε συνεργασία με την πολιτεία στάθηκε δίπλα στον Έλληνα γεωργό από την πρώτη στιγμή και μπόρεσε να ολοκληρώσει ένα ογκώδες έργο (στην επικράτεια) που προέκυψε από τον Ιανό και να καταβάλει σε τέσσερεις μήνες στους πληγέντες συνανθρώπου μας τις αποζημιώσεις που δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν, και βεβαίως από την όλη πετυχημένη διαχείριση στον Ιανό στάθηκε η βάσει εφαρμογής και για τα μετέπειτα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν με ένα ευέλικτο μηχανισμό εκ μέρους της πολιτείας με σκοπό την άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων που απορρέουν στις καταστροφές των περιουσιών των συνανθρώπων μας από τις λεγόμενες θεομηνίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ