Και μερικά πιπεράτα σχόλια
Η ελληνική οικονομία, ο τουρισμός και οι …αναπνευστήρες στην ΜΕΘ!
Πολιτική
27/06/2020 | 09:54

Γράφει ο Νίκος Παπαδάτος
Οικονομολόγος – συνταξιούχος τραπεζικός

Σήμερα θα ξεκινήσουμε  με – τα δυσνόητα σε πολύ κόσμο – οικονομικά, αλλά στη συνέχεια θα αποζημιωθείτε με αρκετά καυτά σχόλια που μόνο εδώ στο e-Kefalonia  μπορείτε να διαβάσετε!
Πάμε, λοιπόν:
Οπως ο αναπνευστήρας  είναι  τόσο σημαντικός σε  ασθενή ευρισκόμενος στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ένεκα κορονοϊού,  άλλο τόσο σημαντικός ήταν, είναι και θα είναι  ο τουρισμός για την επί σειρά ετών ευρισκόμενη εις την «εντατικήν»  οικονομία της χώρας μας!
Μία οικονομία που δέχθηκε κατάστηθα τα φαρμακερά βέλη του Δ’ Ράϊχ  και των διεθνών τοκογλύφων με τα επαίσχυντα Μνημόνια,  με αποτέλεσμα να αποσυντεθεί σε μεγάλο βαθμό η παραγωγική βάση της κ.λπ. κ.λπ..-  (όχι ότι δεν έχει μεγάλες ευθύνες για την σύγχρονη ελληνική τραγωδία το εγχώριο πολιτικό σύστημα…)
Και ενώ, λοιπόν,  η οικονομία έπαιρνε  με μεγάλη ταχύτητα την κατιούσα  (ανακυκλούμενη  ύφεση κ.λπ)  ο Τσίπρας –θυμάστε! – μας έλεγε ότι η οικονομία  είναι … ελατήριο που όπου νάναι θα εκτιναχθεί!…
Τι να πεις…
Ομως: Κρατήθηκε οικονομία σε ένα «επίπεδο» και δεν κατέρρευσε πλήρως  λόγω της παραοικονομίας,  αλλά κυρίως χάρις στον τουρισμό!
Που σημείωσε μεγάλα  άλματα από το 2010 έως το 2019 ένεκα  του λεγόμενου …«αυτόματου πιλότου»!
Δίνοντας έτσι το απαραίτητο «οξυγόνο» στην ελληνική οικονομία προκειμένου να «αναπνεύσει» και να κρατηθεί όρθια!
Και ενώ με τη νέα «μπλε» διακυβέρνηση δημιουργήθηκαν ελπίδες και προσδοκίες ότι   η οικονομία της χώρας θα έπαιρνε επιτέλους την ανιούσα και άρα θα είχαμε ταχύρρυθμη ανάπτυξη  στα χρόνια που έρχονται,  ήρθε «καπάκι»  ο κορονοϊός!
Που έφερε «τα πάνω – κάτω»…
Τώρα ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  μας  λέει ότι η οικονομία θα πάρει την ανιούσα το 2021.
Είθε!
Ομως όπως είχε πει ο σοβιετικός Ηγέτης Νικήτα  Χουρτσώφ «Το κακό με τα οικονομικά είναι  πως ελάχιστα σέβονται τις επιθυμίες μας»!
Σοφή ρήση με διαχρονική αξία!
Που όμως στις μέρες μας αγνοούν ΟΛΟΙ οι πολιτικοί Ηγέτες, και στα «τέσσερα σημεία»  του ορίζοντα ευρισκόμενοι!

Και μερικά καυτά σχόλια «στα πεταχτά».
Κάπου διάβασα – δεν θυμάμαι που – ότι ο δήμαρχος Αργοστολίου  Θεόφιλος Μιχαλάτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι ο Δήμος πάει ολοταχώς για …πτώχευση!  Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε ας αιτιάται εαυτόν!…
Διάβασα το πρόσφατο άρθρο του γνωστού δικηγόρου Λευτέρη Κρητικού «Για μια θέση στον Ηλιο» κ.λπ.  Εγκρίνω και επαυξάνω!
Η μεγάλη πληγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Οι  – απευθείας – αναθέσεις έργων! Ρουσφέτια, πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια  κ.λπ. «Κατ΄ εικόνα και ομοίωση» με το αθηνοκεντρικό κράτος!
Είμαστε μια Απίθανη χώρα. Με το 20% των φορολογούμενων να πληρώνει το 80% των φόρων! Που ματακούστηκε;
Λίαν διδακτικόν: ο Παρίσης έχασε τη μάχη  των δημοτικών εκλογών δεχόμενος εξ οικείων τα βέλη!…  Τουτέστιν, εκείνοι που λέγανε πως «πίνουν νερό στο όνομά του», εκείνοι είναι που του τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια!
Τούτου δοθέντος,  πολύ καλά κάνει τώρα ο πρώην Κεφαλληνιάρχης και  «αγναντεύει τα πέλαγα» απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα από το ξενοδοχείο του στο  Λουρδά!  

Ωραία η πρωτοβουλία του συλλόγου ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ! Καθάρισε όχι μια, όχι δύο, αλλά τρείς παραλίες στη Παλλική!  Γιατί είπαμε: Κεφαλονιά, το πιο καθαρό νησί!

Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης  οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο.  Από τη μια οι χαμηλοί μισθοί  και από την άλλη η ανεργία!
Τουτέστιν, χάος!

…Ωραίος ο Κασιδιάρης!  «Αντέγραψε»  το ιστορικό  σύνθημα του  Ανδρέα Παπανδρέου «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» και το λανσάρει τώρα για δικό του, φτιάχνοντας  με αυτό νέο κόμμα! Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως κανένας από το ΚΙΝΑΛ – που υποτίθεται ότι είναι η διάδοχος κατάσταση – δεν αντέδρασε!  Γιατί;

Θετική  εξέλιξη είχαμε αυτές τις μέρες με τον μοναδικό Μυκηναϊκό Βασιλικό Τάφο στα Τζαννάτα. Με συντονισμένη και αποτελεσματική παρέμβαση του βουλευτή Παναγή Καππάτου και του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού στην υπουργό Πολιτισμού, το όλο θέμα (αναβάθμιση του χώρου, ανάδειξη του μνημείου κ.ο.κ.) μπαίνει – επιτέλους! – στη τελικά ευθεία!  Τέτοια, ωραία νέα θέλουμε να διαβάζουμε!

Περίεργη δήλωση  Νικολάου Ανουσάκη: «Δεν έχει κάνει έως τώρα λάθη η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου»!  Μα,  λάθη κάνει όποιος δρα! Οποιος  βρίσκεται σε διαρκή ακινησία, τουτέστιν σε διαρκή απραξία,  τι λάθη να κάνει, ω Νικόλαε;

Ο οποίος Νικόλαος Ανουσάκης πολύ  τόχει ρίξει τελευταία στον …πολιτικό πολιτισμό!  Που σε τελική ανάλυση σημαίνει αντιπολίτευση  στο Θεόφιλο με …χάδια!  Στράτα, στρατούλα και  χα χου, και χα χα !..

Αβίαστα βγαίνει  το συμπέρασμα, με τα όσα ακούμε και διαβάζουμε στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου κ.λπ., ότι  ο χώρος της Δικαιοσύνης στο αθηνοκεντρικό κράτος μας  είναι πλήρως εξαρτημένος από την  εκάστοτε  πολιτική ελίτ της χώρας. Και άρα αυτά που έγραψε ο  περίφημος Montesquieu (Μοντεσκιέ)  για  την ανάγκη  διάκρισης  των εξουσιών στα κοινοβουλευτικά πολιτεύματα  αποδεικνύονται στη πράξη έπεα πτερόεντα, δηλαδή λόγια που τα παίρνει ο αέρας!

Hard landing για τον champagne socialist  Νίκο Παπά: Ολα όσα διαβάζουμε με επίκεντρο τον …Μιωνή κ.λπ, μόνο τάση προς έμετο προκαλούν… Το κακό είναι –όπως είπε και μία πρώην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ- ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το θράσος να  αυτοαποκαλούνται αριστεροί!

Οι  μισές λάμπες στις κολώνες φωτισμού στο Μαϊστράτο είναι σβησμένες!  Τα 2/3 από τις λάμπες που είναι στις κολώνες, πηγαίνοντας προς τις Καταβόθρες το βράδυ, είναι σβησμένες εδώ και καιρό. Αναμένουμε άμεση παρέμβαση αντιδημάρχου Σπύρου Σαμούρη διότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε   διάφορες σημαντικές δωρεές από μικρομεσαίες επιχειρήσεις  και Συλλόγους  του νησιού μας προς το Νομαρχιακό Νοσοκομείο,  και γι’ αυτό τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο!  Ομως δεν βλέπουμε ανάλογες πρωτοβουλίες από  μεγάλους Κεφαλονίτες επιχειρηματίες και εφοπλιστές!  Παλιά, αρκετοί Κεφαλονίτες που έκαναν μεγάλες περιουσίες στο εξωτερικό, δεν ξέχασαν ποτέ την Κεφαλονιά, αλλά αντίθετα, έβαλαν βαθιά «το χέρι στη τσέπη», συμβάλλοντας στο να γίνουν πολλά και σημαντικά κοινωφελή έργα στο τόπο. Μνημονεύω «στα πεταχτά» τον Βαλλιάνο (άγαλμα του στη Πλατεία Αργοστολίου), τους Βεργωτήδες, τον Μπασιά κ.α.

Δυστυχώς, πολλοί νέοι Κεφαλονίτες μεγαλο-κεφαλαιούχοι, έχουν ξεχάσει παντελώς τη πατρώα γη!  Και το μόνο που τους ενδιαφέρει – έτσι δείχνουν τα πράγματα – είναι να αυξάνουν τις καταθέσεις τους στην ….Ελβετία!    Καταλάβατε;

Αν δεν καταλάβατε, κάντε ότι καταλάβατε, για να μην καταλάβουν οι άλλοι  ότι  δεν καταλάβατε! Καταλάβατε;

Γεια σας!  Και ως συνήθως, οψόμεθα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer