Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
Η Ελλάδα σε νεα εποχή -Εντυπωσιακή νίκη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ
06/07/2019 | 10:14
Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Οι Έλληνες αφήνουν πίσω τους, τον αριστερό λαϊκισμό και τη δημαγωγία και εκλέγουν για πρώτη φορά, μετά απο δέκα χρόνια, μια κυβέρνηση, που υπόσχεται επιστροφή στην κανονικότατα και την ανάπτυξη.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εντυπωσιακή νίκη της ΝΔ σε ποσοστά κοντά στο 40% και αυτοδυναμία ακόμα και με επτά κόμματα στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ απο την Κυριακή το βράδυ , όπως όλα δείχνουν θα ειναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και
εφόσον διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, θα ορκιστεί τη Δευτέρα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και την Τρίτη, θα ορκίσει την πρώτη, μεταμνημονιακή κυβέρνηση της χώρας .
Ήδη έχει καταλήξει στο νέο υπουργικό σχήμα, στο οποίο θα μετέχουν κορυφαία στελέχη αλλά και εξωκοινοβουλευτικοί , προερχόμενοι απο άλλους πολιτικούς χώρους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, γνωρίζουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, που έχει η μετάβαση απο μια αριστερόστροφη νοοτροπία και μια κλειστοφοβική οικονομία, σε μια ανοικτή φιλελεύθερη δημοκρατία και δεν θέλουν να χάσουν χρόνο.
Όλα θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι γι αυτό και θα διατηρήσει ανοικτή τη νέα Βουλή, μετά την ορκομωσία των βουλευτών. Θέλει να προκαλέσει θετικό σοκ με τις μεταρρυθμίσεις του, απο τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα και να στείλει ισχυρό μήνυμα της πολιτικής αλλαγής και των προθέσεων του, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Γνωρίζει πολύ καλά πως δεν πρέπει να χαλάσει το τρελνο του καλοκαιριού .
«Ένας πολιτικός αρχηγός, ένας υποψήφιος πρωθυπουργός, το μέγιστο πολιτικό κεφάλαιο το έχει την Κυριακή το βράδυ. Θα το χρησιμοποιήσω για επενδύσεις γρήγορης απόδοσης. Έχω όμως σχέδιο 4ετίας. Η ισχυρή εντολή θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας».
Το πρώτο νομοσχέδιο, που είναι ήδη έτοιμο να κατατεθεί στη νέα Βουλή , θα αφορά την οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης, ,διορθώσεις στον ποινικό κώδικα που αποφυλακίζει βαρυποινίτες και τρομοκράτες , κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, δημιουργία μιας ισχυρής ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς και αλλαγές στο δημόσιο που αφορούν το ρόλο των γενικών γραμματέων και τον περιορισμό των μετακλητών υπαλλήλων.
Ο νέος πρωθυπουργός θα προχωρήσει σύντομα, κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής , τη μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει απο 1-1-2020 και τη διευκόλυνση της κυβερνησιμότητας των νεοκλεγμένων δημοτικών αρχών.

ΥΠΕΡΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό το καλοκαίρι είναι η …μισή κοινοβουλευτική του θητεία και θέλει να αξιοποιήσει το χρόνο, ώστε κρίσιμα θέματα, που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις απο την λευκά της αριστεράς , όπως η κατάργηση του ασύλου και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν .Αλλωστε ο ίδιος εχει πει πως προτεραιότητα του ειναι η ασφάλεια των πολιτών, γι αυτό σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει έτοιμο νομοσχέδιο με αλλαγές στη λειτουργία και τη σύνθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το οποιο μια πρώτη σκέψη, ειιναι να μετονομαστεί σε υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.
Σ αυτό πρόκειται να περάσουν οι αρμοδιότητές της σωφρονιστικής πολιτικής- απο το υπουργείο Δικαιοσύνης-της μεταναστευτικής και το Λιμενικό Σώμα.
Γι αυτό στο νέο υπερυπουργείο , το οποίο εκ των πραγμάτων θα καταστεί η αιχμή του δόρατος για να «καθαρίσει» η κυβέρνηση , Εξάρχεια , Πολυτεχνείο και ΑΣΟΕΕ, επικεφαλής φέρεται ο Μιχάλης Χρυσοχοιδης και είναι μέχρι στιγμής, ο επικρατέστερος, καθώς τυγχάνει της αποδοχής μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης , της ΝΔ αλλά και της οικογένειας Μητσοτάκη.
Δεν ειναι τυχαία για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, η δήλωση του κ Μητςοτάκη ,πριν δυο μέρες οτι «Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011.Το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία».

ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Ο κυρίαρχος τομέας, στον οποίο θα ρίξει όλο το βάρος του ο κ Μητσοτάκης είναι η οικονομία και για το υπουργείο Οικονομικών . Η οικονομία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και , εκτός απροόπτου, για το υπουργείο Οικονομικών, ακούγεται το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα, υπευθύνου τομεάρχη οικονομικής πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια της προεδρίας Μητσοτάκη στη ΝΔ , με τον Στέλιο Πέτσα δίπλα του . Ο πρόεδρος της ΝΔ εμπιστεύεται και τους δυο για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθεί το περίφημο «επενδυτικό σοκ» και να υποβοηθηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία σε σύντομο χρονικό διάστημα . Μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για μείωση των πλεονασμάτων «μαμούθ» που αφήνει πισω του ο κ. Τσίπρας
Ιδιαίτερη σημασία θα δόσει ο κ Μητσοτάκης στη δημόσια διοίκηση .Εχει σχεδιάσει ριζικές αλλαγές στο χώρο, με την κατάργηση του παλαιού υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη μεταφορά της ψηφιακής πολιτικής στο νέο ισχυρό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες για το νέο υπουργείο, παίζει το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη, προερχόμενου από την κεντροαριστερά.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο υπουργείο Πολιτισμού για το οποίο ακούγεται σταθερά το όνομα της κας Όλγας Κεφαλογιάννη. Σ αυτό θα συγχωνευτεί το υπουργείο Τουρισμού, με υφυπουργό επικεφαλής του .
Το νέο υπουργικό σχήμα θα διαθέτει λιγότερους υπουργούς, που θα λειτουργούν επιτελικά , ύστερα απο τις ενοποιήσεις υπουργείων και τις συγχωνεύσεις πολιτικών και αρκετούς υφυπουργούς απο τη νέα γενιά των βουλευτων που θα μπουν στη Βουλή.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης ,ακούγεται το όνομα του Άδωνη Γεωργιάδη, για το Παιδειας της κας Νίκης Κεραμέως, για το υπουργείο Εξωτερικών τα ονόματα Γιώργου Κουμουτσάκου και Κωστή Χατζιδάκη, για το υπουργείο Αμυνας του Νίκου Δένδια, ενώ για την προεδρία της Βουλής τα ονόματα του Νικήτα Κακλαμάνη και του Κώστα Τασούλα .
Ο μόνος πάντως που γνωριζει τα ονόματα των νέων υπουργών και υφυπουργών, αυτή τη στιγμή ειναι ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης που δήλωσε, πως έχει ολοκληρώσει τον κατάλογο του νέου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα ορκίσει την Τρίτη 9 Ιουλίου.